Er zit een kleine openingswinst in voor de AEX deze ochtend. De future wijst +0,1% aan, waarmee het Damrak zich schaart bij een lichtgroen gekleurd Europa.
Dat gebeurt na een zinderende opluchtingsrally op Wall Street - waar we gisteren in Europa ook al vrolijk aan meededen - en een al even opgewekte stemming in Azië, waar opvallend genoeg China het minst enthousiast reageerde op de handelsontspanning van gisteren.
Hoe liggen de markten erbij deze ochtend?
- De Europese futures laten kleine, maar fijne plusjes zien bij opening
- Azië vierde vannacht nog even het VS-China-tarievenfeestje: in Japan en Taiwan stegen koersen een kleine 2%
- China zelf bleef wat achter: in Hongkong staat er zelfs -1,5% op de borden, waarbij vooral auto- en techaandelen er zwakjes bijliggen
- Op Wall Street was de tarievenopluchting groot: de S&P 500 steeg met meer dan 3%, de Nasdaq zelfs 4,4%
- De dollar viel vannacht ietsje terug na de sterke stijging van gisteren, maar houdt de meeste winst vast. EUR/USD nu op $1,1113
- De olieprijs liet dezelfde beweging zien. Brent nu op $64,85
- Goud liep vannacht iets op en bivakkeert rond $3,250
- Bitcoin geniet even van het uitzicht op $102K
Nu alle markten de opluchtingsrally na de Amerikaans-Chinese tarievenpauze achter de rug hebben, wordt het weer tijd om vooruit te kijken. Dat hoeft niet ver, want deze middag doemt al een volgende majeure market mover op, in de vorm van de Amerikaanse inflatiecijfers over april.
De consensus gaat uit van 2,4% op jaarbasis en 2,8% voor de kerninflatie. Spannend gaat het zeker worden, want Trumps tarievensoep wordt dan misschien niet altijd even heet gegeten, er is wel degelijk impact.
In de grafiek hieronder is te zien hoe de inflatieverwachtingen in de VS de laatste tijd omhoog zijn geschoten. In 2021 bleek dat een voorbode van een enorme inflatiepiek. Nu was de Covid-economie een onoverkomelijker fenomeen dan het nogal veranderlijke tarievenbeleid van Donald Trump, maar het mag duidelijk zijn dat de markt genoeg reden heeft om inflatiecijfers te vrezen.

Grafiek: ZEW USA inflatieverwachtingen en CPI (jaar-op-jaar)
Ook de Fed geeft aan dat het op zich goed nieuws is dat er wat ontspanning in de Chinese tarieven is gekomen, maar inflatoir zijn ze nog steeds, stipt Fed-bestuurder Goolsbee fijntjes aan.
GOOLSBEE: “.. It is definitely less impactful stagflationarily than the path they were on .. Yet it’s three to five times higher than what it was before, so it is .. going to make growth slower and make prices rise.” @colbylsmith.bsky.social www.nytimes.com/2025/05/12/b...
[image or embed]
— Carl Quintanilla (@carlquintanilla.bsky.social) 12 mei 2025 om 21:01
Alfen en TKH
Voor dat inflatiecijfer zet de markt zich schrap om half drie Nederlandse tijd, maar voor die tijd is er nog genoeg om op te kauwen, zoals de Q1-cijfers van een handjevol small- en midcaps op het Damrak.
Laten we maar beginnen met Alfen, dat gisteren nabeurs die cijfers publiceerde. De verwachtingen waren al niet bijster hoog gespannen, maar Alfen dook daar nog onder, door niet alleen een lagere omzet (€103,5 miljoen) en EBITDA (€5,5 miljoen) te rapporteren dan verwacht, maar ook de outlook voor de rest van het jaar naar beneden bij te stellen.
In de buitenbeurshandel op Tradegate zien we al een fors dubbelcijferig koersverlies voor Alfen opdoemen bij opening.
Dan deed TKH het iets beter. Het Twentse techbedrijf zag de winstgevendheid onder druk staan, maar hield wel vast aan de outlook voor dit jaar, hoewel CEO Van der Lof bij de presentatie van de jaarcijfers nog waarschuwde voor een zwak eerste kwartaal.

Kendrion, B&S Group en Galapagos
In de Q1-rapportage van Kendrion treffen we ook plusjes aan. Zowel de omzet als de EBITDA viel in het eerste kwartaal hoger uit - respectievelijk 4% en 7% - dan een jaar geleden.
De eerder gegeven outlook beloofde een EBITDA-marge van 15% aan het eind van 2025 en aan die voorspelling houdt topman Joep van Beurden nog altijd vast. Hij spreekt van een "solide start" van het jaar.
Dan waren er vanochtend ook nog cijfers van B&S Groep, een aandeel waar altijd wel iets te beleven is. In april bracht grootaandeelhouder Willem Blijdorp een bod op alle aandelen uit, waardoor de koers met ruim 70% in een dag steeg.
Zo'n effect gaan de cijfers van vandaag in ieder geval niet hebben. De groothandelaar en distributeur meldt een 5% hogere omzet in Q1 en een dalende brutowinstmarge (van 15,8% in Q1 2024 naar 15,1% dit jaar). Domper is de outlook voor de ETITDA-marge, die voorlopig wordt ingetrokken. B&S hoopt bij de presentatie van de halfjaarcijfers een nieuwe prognose te geven. B&S Group zegt een "duidelijke impact" te voelen van de internationale handelsspanningen.
In de categorie 'opvallend' is er verder nog nieuws van Galapagos, dat zijn plannen om op te splitsen in twee afzonderlijke bedrijven "opnieuw gaat evalueren". Als onderdeel van die heroriëntatie wordt CEO Paul Stoffels per direct opgevolgd door Henry Gosebruch.
Nieuws
De headlines sinds het slot van gisteren:
- 08:17 Britse werkloosheid licht gestegen
- 08:14 Fastned lanceert nieuwe obligatie
- 08:05 Galapagos heroverweegt eerder aangekondigde splitsing
- 08:01 AEX start handelsdag naar verwachting terughoudend na rally
- 07:52 Omzetgroei voor Kendrion
- 07:37 B&S presteert in lijn met eigen verwachtingen
- 07:15 Autonome groei voor TKH
- 06:57 Aziatische beurzen noteren verdeeld
- 06:52 Nederlandse inflatie gestegen
- 06:48 Europese beurzen openen naar verwachting lager
- 06:40 Beursagenda: buitenlandse fondsen
- 06:40 Beursagenda: macro-economisch
- 06:39 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
- 12 mei McDonald’s wil 375.000 nieuwe werknemers aannemen
- 12 mei Beursupdate: AEX op Wall Street
- 12 mei Tijdelijke handelsdeal zorgt voor koopgolf op Wall Street
- 12 mei Olieprijzen profiteren van tijdelijk akkoord VS en China
- 12 mei Wall Street enthousiast na akkoord Amerika en China
- 12 mei Minder omzet bij Alfen en outlook verlaagd
- 12 mei Europese beurzen hoger gesloten na akkoord VS en China
- 12 mei Jaarvergadering ASMI akkoord met alle agendapunten
- 12 mei Vastned boekt lagere huurinkomsten
- 12 mei Obligatie: Achmea Bank haalt 500 miljoen euro op met uitgifte
- 12 mei UMG benoemt Matt Ellis als nieuwe CFO
Agenda
Overvol is de agenda zeker niet, maar de spanningsopbouw is fraai, met het Duitse economisch sentiment en het Amerikaanse ondernemersvertrouwen als voorprogramma voor het klapstuk van de dag: de Amerikaanse inflatie.
- 07:00 B&S Group Q1-cijfers
- 07:00 TKH Q1-cijfers
- 07:00 Bayer Q1-cijfers (Dld)
- 07:30 Kendrion Q1-cijfers
- 08:00 Werkloosheid maart (VK)
- 09:00 Wereldhave ex-dividend
- 11:00 ZEW economisch sentiment mei (Dld)
- 12:00 Ondernemersvertrouwen mkb april (VS)
- 14:30 Inflatie april (VS)
En dan nog even dit
De elektrische revolutie speelt zich af in China
China is moving much faster on electric cars than the EU or the United States
[image or embed]
— Our World in Data (@ourworldindata.org) 12 mei 2025 om 21:18
Ondertussen lijkt EV-Elon niet langer Trumps 'First Buddy' te zijn
Met de First Lady is ook iets bijzonders aan de hand. Om precies te zijn met haar memecoin.
24 wallets spent $2.6mn on $MELANIA before the existence of the coin & its backing from the first lady was publicised. Within days they'd flipped them for c.$100mn. Great investigative stuff from @olihawkins.com @eadehemingway.bsky.social & @chriscook.news on @alphaville.ft.com on.ft.com/44vGByZ
[image or embed]
— Toby Nangle (@tobyn.bsky.social) 12 mei 2025 om 20:47
Nog een staaltje van opvallend positie kiezen in riskante instrumenten vlak voor belangrijk nieuws...
Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.