Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Besi trekt AEX in het rood

Besi trekt AEX in het rood
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag aan het einde van de ochtendhandel in het rood, onder invloed van een hardere toon over de importheffingen en een lagere kredietwaardigheid van de Amerikanen. Halfgeleiders leidden de daling op het Damrak.

De AEX index daalde met 0,8 procent tot 923,36 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen. 

Na een goede week voor de Amerikaanse beurs volgen er vandaag waarschijnlijk winstnemingen en dat is heel gezond, stelde Simon Wiersma van ING.

De negatieve toon werd gezet door de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent, die zondag op NBC zei dat de maximale importheffingen waarmee is gedreigd op Liberation Day zullen worden ingezet tegen landen die niet "te goeder trouw" onderhandelen, een teken dat de grootmacht een agressievere toon aanslaat in de handelsbesprekingen.  

De Verenigde Staten verloren dit weekend hun hoogste kredietstatus bij Moody's. De kredietbeoordelaar verlaagde de rating van Aaa naar Aa1, met een stabiele outlook.

Volgens Wiersma van ING staan de VS niet aan de rand van de afgrond, maar kunnen tendentieuze nieuwskoppen wel de stemming bederven.

Eerder besloten al de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars, S&P en Fitch, in respectievelijk 2011 en 2023, om de kredietwaardigheid van de VS te verlagen van AAA naar AA+. Moody's wees vrijdag in een toelichting op de trend van grote jaarlijkse begrotingstekorten en toenemende rentelasten in de VS.

De verlaging van Moody's komt op het moment dat Republikeinen in het Amerikaans Congres de implementatie willen doorvoeren van Donald Trumps 'big, beautiful bill', waardoor de staatsschuld scherp verder zal oplopen.

De verlaging wordt door UBS niet gezien als een "fundamentele verschuiving", aldus CIO Mark Haefele. "We verwachten dat de Federal Reserve ingrijpt als er sprake is van een wanordelijke of onhoudbare stijging van de obligatierentes."

 

Hoewel de downgrade mogelijk een deel van het momentum na het recente goede nieuws ondermijnt, "verwachten we niet dat dit een grote directe impact op de financiële markten zal hebben", aldus Haefele.

Economisch nieuws was er over de Chinese productie en detailhandelsverkopen, die beide stegen, terwijl de inflatie in de eurozone werd bevestigd op 2,2 procent in april. 

Het rendement op Amerikaanse staatsschuld met een looptijd van tien jaar is sinds het besluit van Moody’s vrijdagavond opgelopen naar 4,544 procent vanochtend. De dollar daalde daarnaast ten opzichte van de euro en de goudprijs zat met bijna twee procent in de lift.  

De olieprijs leverde ruim een half procent in. 

Stijgers en dalers 

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 78 van de 25 aandelen in het rood. De sterkste dalers waren de halfgeleiders, met een verlies van 3,0 procent voor Besi. ASMI leverde 2,9 procent in en ASML verloor 1,6 procent.

Ook NN Group verloor 3 procent. Maar het aandeel noteerde ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd won NN 0,8 procent.

KPN werd 0,4 procent duurder en Ahold Delhaize steeg met 0,3 procent.

Onder de Midkap-aandelen verloor TKH 4,2 procent. Ook hier was een ex-dividend notering de oorzaak. Fugro en Basic-Fit daalden met 2,1 en 2,8 procent.

SBM Offshore onderscheidde zich met een plus van 1,7 procent en de bouwers BAM en Heijmans wonnen een half procent.

Just Takeaway.com noteerde licht hoger, nadat Prosus zijn overnamebod lanceerde. Beleggers kunnen hun aandelen vanaf dinsdag aanmelden. 

PostNL deed een stap terug. Barclays werd voorzichtiger over het aandeel. PostNL verloor 1,5 procent. 

Onder de small caps blonk Avantium uit, na het bericht dat het bioplasticbedrijf een bijdrage gaat leveren aan de ontwikkeling van vezelflessen. Het initiatief wordt gesteund door grote fabrikanten als Diageo. Avantium werd bijna 17 procent duurder.

Wereldhave won 2,5 procent, maar CM.com daalde met 4,7 procent. Het aandeel Alfen werd op de verkooplijst gezet door Deutsche Bank. het aandeel verloor 4,4 procent. 

Detacheerde Brunel leverde 6 procent in, maar na een ex-dividend notering. 

Euronext kreeg verschillende analistenrapporten gepresenteerd na de kwartaalupdate van vorige week. JPMorgan haalde het aandeel van zijn kooplijst, na de sterke stijging sinds begin dit jaar.

 

Jefferies en Deutsche Bank verhoogden hun koersdoelen voor het beursbedrijf na de sterke kwartaalcijfers en veelbelovende commentaren van topman Boujnah over vorderingen met de spaar- en Investeringsunie van de Europese Unie (SIU).

Copyright: ABM Financial News / info@abmfn.nl

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

62% zegt kopen

8 stemmen

AMX kopen verkopen

57% zegt kopen

7 stemmen

ASCX kopen verkopen

57% zegt verkopen

7 stemmen