Brexit: wie A zegt, ...
Maandag 17 December 2018 | Door Guido Barthels
Komt er een tweede referendum over de Brexit? De kapitaalmarkt lijkt niet ernstig rekening te houden met de mogelijkheid van een exit uit de Brexit. Ze lijkt zich meer zorgen te maken over de inflatie op langere termijn.
Wie A zegt, moet ook B zeggen! Of misschien toch niet? Komt er een exit uit de Brexit? Momenteel beraadslaagt het Europees Hof van Justitie over de vraag of de uitvoering van artikel 50 nietig kan worden verklaard, en zo ja: hoe?
Nu de Europese Unie de onderhandelingen als afgesloten beschouwt en de uittreding op de laatste bijeenkomst van de Europese Raad door de 27 EU-landen is goedgekeurd, zit Theresa May met een probleem. Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Britse parlement, en het ziet er meer naar uit dat de regering May daar niet in zal slagen, aangezien de gemaakte afspraken zwaar bekritiseerd worden: het Verenigd Koninkrijk wordt namelijk nog voor lange tijd aan de EU gebonden, zonder medezeggenschap. Zelfs de Britse minister van Financiën vond dat het beter zou zijn voor het VK als het in de EU zou blijven. Maar kan dat wel nog? Dat moet nu het Hof van Justitie van de Europese Unie uitmaken. Als het akkoord door het parlement wordt verworpen en het Hof van Justitie een negatieve uitspraak doet, zou de zogeheten harde Brexit een feit zijn. De gevolgen zouden niet alleen voor het VK, maar ook voor de hele EU rampzalig zijn.
Maar of het zo erg uitpakt – zoals voorspeld wordt door de Britse centrale bank, de Bank of England, in een pas verschenen studie - valt nog te bezien. In het extreme scenario van een harde, chaotische Brexit verwacht de BoE het volgende: een daling van het het Britse bbp in het eerste jaar met 8%, een terugval van de woningprijzen met 30%, een daling van zakelijk vastgoed van bijna 50%, en een depreciatie van het Britse pond met 25%. Met 6,5% inflatie zouden de consumptieprijzen bovendien aanmerkelijk stijgen. Laten we hopen dat we niet in een dergelijke situatie terechtkomen. Als het Hof van Justitie zich positief uitspreekt, komt er hopelijk nog een tweede referendum en wordt 29 maart 2019 een heel normale dag. Dan was het “veel geblaat en weinig wol” en waren de laatste 2 jaar enkel maar een nare droom.
De kapitaalmarkt lijkt echter geen rekening te houden met de mogelijkheid van een exit uit de Brexit. De credit default swap spread is weliswaar aan het stijgen, maar staat met 35 bp nog steeds laag: 35 bp komt neer op een wanbetalingsrisico van amper 3%. Ter vergelijking: de risicopremie voor Italië bedraagt 250 bp; daar ligt het wanbetalingsrisico dus op 20%. De markt lijkt zich meer zorgen te maken over de inflatie op langere termijn. De spread tussen de 30-jarige en de 10-jarige rente op Britse staatsobligaties is duidelijk verruimd sinds Theresa May met de overeenkomst naar Westminster is teruggekeerd. Of het parlement die zal goedkeuren, lijkt vrijwel niemand te geloven. Het Britse pond blijft echter stabiel. Hoewel er sprake is van een vertraging van de algemene vastgoedprijzen, lijken alleen in de Londense regio de huizenprijzen daadwerkelijk te dalen. De Londense huizenmarkt is misschien wel na jaren van tweecijferige waardestijging eens aan een afkoeling toe. Dat is geen reden tot paniek.
De komende dagen en weken zullen in ieder geval spannend blijven. We kunnen de Britten alleen maar toewensen dat ze het nodige inzicht zullen hebben en het hoofd koel zullen houden als ze nogmaals mogen beslissen. Wat mij betreft, zijn de Britten in ieder geval welkom.
Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!