Slotcall: AEX herpakt zich, aandeel UMG maakt een opmerkelijke draai en hoera, u gaat er in 2025 iets op vooruit
Dinsdag 17 September 2024 | Door Jasperien van Weerdt
De Amsterdamse beurs heeft zich herpakt aan vooravond rentebesluit Fed. Nieuw record S&P500. Waarom maakt koers UMG een draai? Intel stunt en natuurlijk Prinsjesdag.
AEX: +0,5% | AMX: +0,5% | AScX: +0,8% | S&P500: +0,2%
De highlights van dinsdag 17 september:
- De AEX, AMX en AScX zijn hoger de dag uit gegaan
- Op Wall Street hebben de S&P500 en de Dow Jones-index nieuwe records aangetikt.
- De Fed-vergadering is begonnen en beleggers wachten met ingehouden adem op de uitslag
- De bitcoin-koers is weer door de $60.000 geschoten
De AEX-index heeft zich vandaag weten te herpakken na het verlies van maandag. Ook de AMX en de AScX deden een stap vooruit en dat gold eveneens voor de ons omringende beurzen.
Beleggers waren in een risk-on-modus: defensieve waarden (zoals Unilever, Heineken en JDE Peet's) verloren terrein, terwijl techaandelen (met Adyen aan kop) hoger worden gezet. Stijger van de dag is Fastned (+8,9%), dat het oplaadnetwerk in Londen wil uitbreiden. Voor diverse vastgoedfondsen (CTP, WDP, Eurocommercial, Vastned en Wereldhave) daarentegen was dit een minder leuke dag.
De draai van UMG
UMG behoorde een groot deel van de dag tot de sterkste stijgers, nadat het bedrijf in het kader van de beleggersdag nieuwe groeidoelen had gepresenteerd, die voorzien in een forsere winst- dan omzetstijging. Tot en met 2028 mikt het concern op een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld minimaal 7% en een aangepaste-EBITDA-groei van meer dan 10% per jaar.
Maar later op de dag bedachten beleggers zich, waarna het aandeel uiteindelijk 1% lager de dag uit ging, bij relatief hoge omzetten. Mogelijk speelt hierbij een rol dat Citi in een bericht aan klanten zorgen had geuit over de houdbaarheid van de pay-out ratio, aangezien UMG de dividendprognose niet had herhaald.
Prinsjesdag: u gaat er gemiddeld nog geen 1% op vooruit
Verder is het de derde dinsdag van september en dat betekent natuurlijk Prinsjesdag. Het kabinet Schoof presenteerde de eerste Miljoenennota, met alle plannen voor het komende jaar.
Om met het goede nieuws te beginnen: volgens doorrekeningen van het Nibud gaan de meeste Nederlandse huishoudens er komend jaar op vooruit. Het minder goede nieuws: u moet zich niet rijk rekenen. De gemiddelde Nederlander heeft minder dan 1% extra te besteden. Omgerekend in euro's gaat het om een bedrag tussen de €1 en €50 extra per maand. Geen bedrag waarmee u op vakantie kunt, zeg maar. Voorwaarde is wel dat uw baas uw loon optrekt. Gaat uw salaris er niet op vooruit, dan houdt u per saldo minder over dan nu. Dat geldt ook voor veel zzp’ers en sommige gepensioneerden.
In de Koopkrachtberekenaar kunt u de Nibud-berekeningen vinden voor de 117 meest voorkomende Nederlandse huishoudens. Enkele voorbeelden:
CPB: inflatie blijft hoog
Ook het Centraal Planbureau (CPB) is aan het rekenen geslagen. Volgens de Macro Economische Verkenning stijgt de gemiddelde koopkracht volgend jaar met 0,7%: minder dan het plusje van 2,5% dat voor dit jaar wordt becijferd. In de berekeningen gaat het CBP uit van een stijging van de CAO-lonen van gemiddeld 4,3%, tegen 6,6% in 2024. Dat steekt schril af tegen looneis van 7% die het FNV heeft neergelegd.
Het economisch beeld is gemengd. De inflatie blijft naar verwachting hoog: 3,2% in 2025 (tegen 3,6% in 2024). Het overheidstekort verslechtert, van 1,8% van het BBP in 2024 naar 2,5% van het BBP in 2025. Maar de werkloosheid blijft waarschijnlijk laag: 3,7% in 2024 en 3,8% volgend jaar. En de economische groei versnelt: van 0,6% dit jaar naar 1,5% in 2025.
Nieuwe records S&P500 en Dow
Ook Wall Street is optimistisch aan de beursdag begonnen. De S&P500 en de Dow Jones-index tikten zelfs een vers all-time high aan. Daarmee lijken beleggers de zorgen over economische tegenwind van zich af te schudden en voor te sorteren op een relatief grote renteverlaging (van 50 basispunten) door de Federal Reserve, morgenavond. De beleidsmakers zijn inmiddels begonnen aan hun tweedaagse vergadering. Morgen om 20 uur Nederlandse tijd komt het verlossende woord. Dan weten we of de federal funds rate met één of twee kwartjes wordt verlaagd.
Volgens Martin Crum is die vraag echter van ondergeschikt belang. U kunt beter in de gaten houden hoe de Amerikaanse economie zich in de komende zes tot twaalf maanden ontwikkelt. Ofwel: it's the economy, stupid.
Over die economie zijn de signalen wisselend. De arbeidsmarkt koelt onmiskenbaar af. Maar er komen ook hoopgevende cijfers, zo bleek vandaag maar weer. De industriële productie is veel harder gestegen dan verwacht: met 0,8% op maandbasis, terwijl op een toename van 0,2% was gerekend. In juli daalden de productie nog met 0,9%.
Ook de detailhandelsverkopen zaten tegen de verwachting in licht in de lift, en wel met 0,1% ten opzichte van juli. Economen hadden juist op een daling gerekend. Het cijfer over juli werd bovendien opwaarts herzien. Amerikaanse consumenten zuchten onder de aanhoudend hoge rente, en dan is zo'n stijging een opsteker.
Microsoft verwent aandeelhouders en Nucor waarschuwt
Verder is er allerlei nieuws over individuele bedrijven. Zo kondigde Microsoft kondigde een dividendverhoging en een aandeleninkoopprogramma ter waarde van $60 miljard aan en wordt hier op de beurs voor beloond met een koersstijging van 0,9%.
Nucor kwam met een knoeperd van een winstwaarschuwing als gevolg van een miljoenenafschrijving in combinatie met lagere staalprijzen. Maar de koers blijft goed overeind.
Intel: één zwaluw maakt nog geen zomer
De hoofdrol is weggelegd voor Intel, dat diverse opdrachten heeft binnengesleept. Gisteren werd bekend dat de chipfabrikant een grote order van het Pentagon heeft binnengesleept. Vandaag meldde Intel dat het Amazon als grote klant heeft binnengeharkt, en chips voor AI gaat fabriceren voor de techreus.
Verder wordt de bouw van een fabriek in het Duitse Maagdenburg met ongeveer twee jaar uitgesteld. Erg verrassend was dat niet, want daar werd al wekenlang over gespeculeerd. Ook het project voor een chipfabriek in Polen is op de lange baan geschoven.
Deze stappen staan niet op zichzelf. Vorige maand kondigde Intel nog enkele stevige maatregelen aan, zoals het inkrimpen van het personeelsbestand van 15%, het schrappen van het dividend en het verlagen van de investeringen.
Is dit voldoende om het tij te keren? Beleggers zetten het aandeel vandaag 5,3% hoger en in reactie op de goed-nieuws-show is de koers in de afgelopen vijf dagen met 16% opgeveerd. Maar veel analisten zijn (nog) niet overtuigd. De opdrachten die Intel heeft binnengehaald zijn goed nieuws, maar geen game changer, menen diverse beursvorsers. Er is voor Intel er nog veel werk aan de winkel. Sommige analisten vinden het wel een positief teken dat Intel vooralsnog geen drastischer maatregelen heeft genomen: blijkbaar is het bedrijf niet wanhopig op zoek naar cash.
Het aandeel krijgt van 7 analisten een koopadvies, van 37 een hold-aanbeveling en van 6 analisten een sell-advies. Het gemiddelde twaalfmaandskoersdoel bedraagt $25,11, wat afgezet tegen de huidige beurskoers neerkomt op een upside van 12%.
Beursnieuws
- 16:08 Toename bedrijfsvoorraden VS
- 16:06 Vertrouwen Amerikaanse huizenbouwers stijgt licht
- 15:21 Industriele productie VS stijgt veel harder dan verwacht
- 14:56 Afschrijving dwingt Nucor tot stevige winstwaarschuwing
- 14:35 Amerikaanse detailhandelsverkopen onverwacht licht gestegen
- 14:27 Intel stelt bouw Duitse fabriek uit
- 14:24 Intel gaat AI-chips produceren voor Amazon
- 14:12 Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt voor mogelijke afwaardering OCI
- 13:47 Nieuwe operationeel directeur BAM Nederland
- 13:06 Campari neemt minderheidsbelang in Schotse whiskymaker
- 11:12 Duitse ZEW-index laat verdere verslechtering zien
- 09:59 ING verlaagt koersdoel Brunel licht
- 08:58 UMG presenteert nieuwe groeidoelen: winst groeit harder dan omzet
- 08:52 Euronext rondt aansluiting derivatenmarkten af
- 08:45 Euronext neemt Substantive Research over
- 08:39 Microsoft koopt voor 60 miljard dollar eigen aandelen in
- 07:58 Fastned dicht bij uitbreiding in London
- 07:51 Stellantis aangeklaagd wegens oneerlijke arbeidspraktijken in de VS
- 07:46 Bestuurder Envipco treedt terug
- 16 sep Reuters: pluk aandelen CTP in de verkoop
- Alle nieuwsberichten bekijkt u hier
De brede markt
- Met een koerswinst van 0,5% liep de AEX prima in de pas met andere Europese beursindices.
- Ook groene koersen op Wall Street. De S&P500 staat 0,2% hoger, de Dow Jones-index wint 0,1% en de Nasdaq 0,4%. Grotere plussen zien we bij de Russell 2000-smallcapindex: +1,6%. De SOX-index vol chipaandelen staat 0,6% hoger.
- De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is met 3 basispunten opgelopen naar 3,65%.
- De Nederlandse tienjaarsrente bedraagt 2,428%
- De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) loopt iets op naar 17,03.
- De euro noteert 1,1116 ten opzichte van de dollar.
- De goudprijs staat onder druk: 0,7% eraf op $2.564 per troy ounce.
- Een vat WTI gaat over de toonbank voor $71,54: 1,6% meer dan gisteren. Een vat Brent is 1,3% in waarde gestegen en kunt u mee naar huis nemen voor $73,81.
- De koers van de bitcoin staat maar liefst 4,8% hoger op $60.805.
Verder op het Damrak
Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:
- BAM Nederland krijgt een nieuwe Chief Operating Officer. De koers steeg met 1,8%.
- Euronext (-0,5%) meldde een kleine acquisitie: de beursuitbater heeft Substantive Research overgenomen, dat cijfers over research verzamelt en publiceert.
- Een van de grootste stijgers was Fastned (+8,1%) dat op koers ligt om het netwerk van oplaadstations in Londen te verhogen, via een joint venture.
- Het Amerikaanse EcoR1 Capital Fund, dat Galapagos eerder nog 'enorm ondergewaardeerd' noemde, heeft zijn stemrecht in Galapagos vergroot naar 10,19%. Het aandeel sloot 1,8% hoger.
- Kredietbeoordelar S&P dreigt de rating van OCI te verlagen van investment grade naar speculative grade, nu OCI de meest winstgevende en aantrekkelijke onderdelen verkoopt. S&P wacht met spanning af wat OCI met de opbrengsten van de diverse desinvesteringen gaat doen. De koers daalde met 0,7%.
- AMG heeft nog altijd de wind in de zeilen. Gisteren steeg de koers met 4,4% en vandaag kwam er nog eens 6,7% bij.
- Dat geldt ook voor Avantium: gisteren én vandaag steeg de koers met 4,1%.
Agenda: rentebesluit Fed
Morgen wordt de definitieve inflatie in de eurozone bekendgemaakt. Uit een voorlopige meting bleek dat de inflatie in de eurozone in augustus was gedaald naar 2,2% op jaarbasis, tegen 2,6% in juli.
Maar hét event van de dag én deze week wordt natuurlijk het rentebesluit van de Federal Reserve, om 20 uur Nederlandse tijd. Dat de rente omlaag gaat, is zeker. Maar of dat een kleine verlaging (lees: met 25 basispunten) wordt of een grote (50 basispunten), is de vraag.
De afkoelende arbeidsmarkt kan een reden zijn om met een groter schot hagel te schieten. Maar dit kan ook door de markt worden opgevat als signaal dat de Fed achter de feiten aanloopt en een harde landing vreest.
De marktverwachtingen zijn afgelopen week behoorlijk verschoven. Aanvankelijk leek een bescheiden renteverlaging met 25 basispunten een gedane zaak. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans op een verlaging met één kwartje inmiddels geschat op slechts 35% en een verlaging met twee kwartjes op 65%.
De Fed presenteert ook een nieuw dotplot (puntengrafiek met de renteverwachtingen) en nieuwe economische ramingen.
Hierbij tot slot nog de volledige agenda van morgen:
08:00 Consumenten- en producentenprijzen augustus (VK)
11:00 Inflatie augustus def. (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen augustus (VS)
16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)
20:00 Fed rentebesluit + dotplot en economische ramingen (VS)
20:30 Federal Reserve toelichting rentebesluit door Powell (VS)
U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!
Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!