Wat is private equity?

Vrijdag 16 februari 2018 | Door Marco Maaks | Reageer als eerste

Aandelen (‘equity’) van een beursgenoteerd bedrijf zijn toegankelijk voor het grote publiek (‘public’), daarom wordt gesproken van ‘public equity’. Van de bedrijven die geen beursnotering hebben, zijn de aandelen niet voor het publiek verkrijgbaar; de aandelen zijn privé (‘private’).

Beursgenoteerde bedrijven kunnen via de beurs nieuwe aandelen uitgeven (emissie) om aan vers kapitaal te komen. Niet-beursgenoteerde ondernemingen hebben deze faciliteit niet. Bij behoefte aan risicodragend kapitaal zijn zij in de regel afhankelijk van ‘private equity’ investeerders.
Figuur: private equity in het kort

Private equity investeerders

Een private equity investeerder creëert een investeringsfonds waaruit risicodragend vermogen wordt ingebracht in een onderneming. Het investeringsfonds wordt ‘gevuld’ met een eigen inbreng van de private equity investeerder als ‘General Partner’ (GP) en daarnaast wordt vermogen opgehaald van ‘Limited Partners’ (LP), voornamelijk institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en mogelijk welgestelde individuen. Onder leiding van de General Partner wordt door diverse activiteiten waarde aan de ondernemingen toegevoegd.
Figuur: structuur van een private equity fonds en haar investeerders

Kenmerkend voor private equity is dat de investeerders erin gespecialiseerd zijn om niet alleen geld te verschaffen aan ondernemingen, maar ook actief betrokken zijn bij de strategie van de ondernemingen en de uitvoering daarvan. Bovendien hebben ze hun belangen zoveel mogelijk gelijkgeschakeld aan die van de Limited Partners door zelf mee te participeren. De General Partners zijn veelal zeer ervaren en deskundig en beschikken naast voldoende kapitaal van de limited partners ook over veel kennis en expertise. Het team bestaat dikwijls uit (oud-)ondernemers, ‘captains of industry’, bedrijfseconomen en risk-managers met een waardevol netwerk van externe deskundigen. Het team is daarmee in staat om echte waarde toe te voegen aan de onderneming.

Door de veelal beperktere omvang van een niet-beursgenoteerde onderneming zijn private equity investeerders in staat om grote belangen te nemen met een kleine groep (gelijkgestemde) aandeelhouders. Private equity investeerders zijn meestal meerderheidsaandeelhouder (controlerend belang) en gaan een langere relatie met het bedrijf aan. Zij hebben hierdoor directe toegang tot het management en verkrijgen veel invloed en (interne) informatie.

De fasen van een onderneming

Iedere fase van een onderneming vereist andere visie, disciplines, zingeving en methoden om de risico’s te managen. Vaak heeft een private equity investeerder zich gespecialiseerd in een bepaalde fase. Het eigendomsmodel is daarom tijdelijk; een exit is meestal voorzien na 4 á 7 jaar. De belangrijkste vormen van private equity zijn ‘buy-outs’ en ‘venture capital’. Een buy-out is een overname van een volwassen bedrijf. Dit kan ook betekenen dat beursgenoteerde ondernemingen worden opgekocht en van de beurs worden gehaald. In het geval van venture capital wordt geïnvesteerd in start-ups of opkomende bedrijven.
Figuur: fasen waarin een onderneming zich kan bevinden en de bijbehorende private equity fasen

Drie belangrijke verschillen tussen private en public equity

  1. Waarde creëren i.p.v. speculeren. Een private equity investeerder heeft invloed en kan waarde creëren, waardoor er meer zekerheid ontstaat dat de onderneming voor een hogere prijs kan worden verkocht, ongeacht de richting van de financiële markten.
  2. Publieke informatie vs. inside information. Beleggers op de beurs moeten het doen met publieke informatie en reduceren de risico’s door te spreiden. Private equity investeerders hebben directe toegang tot het management en beschikken over rapportages gemaakt door de CEO’s en CFO’s. Private equity investeerders reduceren de risico’s juist door te focussen met grote belangen in relatief weinig ondernemingen waarbij ze zeer goed ingevoerd zijn.
  3. Onder de marktwaarde kopen. De koersen van beursgenoteerde aandelen bepalen de marktwaarde van de onderneming op dat moment. Het is haast onmogelijk om aandelen te kopen onder de marktwaarde. Buiten de beurs om kan dit wel. Bijvoorbeeld bij ‘distressed investing’.

Reactie plaatsen

 
 
Indices
  AEX 576,86 -0,52% 579,870
  AMX 851,66 -0,22% 853,510
  Euronext 1.098,82 -0,20% 1100,990
  Dax 30 12.629,79 1,15% 12486,560
  Dow Jones 27.003,44 -0,08% 27024,800
  Nasdaq 7.942,85 1,28% 7842,334
  Nikkei 22.472,92 1,20% 22207,210