Ga voor groot en goed in China

Woensdag 11 juli 2018 | Door Peter Cordes | Reageer als eerste

De Chinese aandelenbeurzen zijn in de afgelopen weken een stuk goedkoper geworden. De handelsperikelen met de Verenigde Staten doen het vertrouwen van Chinese beleggers geen goed. Is dit een bedreiging of een kans?

Wat mij betreft zijn er zeker kansen. Op korte termijn zorgt het gebrul van Donald Trump voor veel onzekerheid en onrust. Dit drukt de stemming op de beurzen en houdt aandelenbeleggers op afstand. Toch kent China genoeg bedrijven die geen enkele hinder gaan ondervinden van een handelsoorlog. Ook deze dalen momenteel in waarde als gevolg van het onrustige sentiment.

Wig te groot

Maar dat is denken op korte termijn. De reden waarom je als belegger nu serieus naar China zou moeten gaan kijken is omdat er maar weinig redenen zijn om niet te denken dat China binnen tien jaar de leidende wereldmacht zal zijn. 
Voorlopig lijkt hier iets vreemds aan de hand. De enorme wig tussen het belang dat China heeft in de wereldwijde economische groei én de plaats die China inneemt op wereldwijde aandelenmarkten. Hier is duidelijk sprake van een onwenselijk sterk onderbelang in Chinese aandelen. Daarbij is het opvallend dat de rest van de wereld China nog steeds schaart onder de noemer ‘Emerging markets’. Dit gaat snel veranderen, is mijn vermoeden.  

Ik ben niet de enige. Ook de meest belangrijke indexbouwer ter wereld, ‘MSCI’, heeft voor de tweede keer haar deuren opengezet voor de immens grote Chinese aandelenmarkt. Deze is toegevoegd aan haar set met wereldwijde beleggingsindices. Dit is slechts een kleine stap. Velen zullen volgen. 
De toevoeging heeft direct tot gevolg dat institutionele beleggers hun belangen in Chinese aandelen gaan verhogen. MSCI wordt door veel institutionele beleggers als MSCI als uitgangspunt genomen voor de inrichting van het beleggingsbeleid. 

Groeiend belang in wereldindices

De opname van 234 aandelen in de MSCI Emerging Markets verloopt in twee fasen. Zo is in juni een eerste stap gedaan. In september van dit jaar volgt de tweede toevoeging. Het totale gewicht van China in deze index blijft voorlopig beperkt tot slechts 0,78%. Dat percentage kan natuurlijk stevig gaan toenemen naar mogelijk 18%! 

China alternatief voor VS


China zelf timmert ook duidelijk aan de weg. Het land met de grootste economische potentie en haar kolossale thuismarkt grijpt momenteel haar kansen binnen het onrustige politieke klimaat. De Chinese overheid werkt op haar manier op alle fronten aan een open(er) economie. Meer regels maar ook meer toegang tot de financiële sector is daarvan een zeer belangrijk onderdeel.  

China weet bovendien met veel charme te profiteren van de chaos die de Verenigde Staten (VS) op vele fronten creëert. Onder aanvoering van President Donald Trump is de VS minder betrouwbaar aan het worden als handelspartner. China zegt openlijk een alternatief te zijn voor landen die samenwerking nodig hebben. 

Een keuze voor de MSCI-indexbeleggingen schept voor veel beleggers een zekere basis om eens serieus naar China als alternatief te kijken. Ik ben van mening dat een belegger goed zijn huiswerk moet doen voordat hij of zij een keuze maakt. Een van de manieren om een avontuur aan te gaan is om eerst te kiezen voor ‘groot en goed’. Een andere voor de hand liggende keuze is te gaan voor een markt waarbij de regels min of meer dezelfde zijn als hier. Zo kun je als belegger ook op de beurs van Hong Kong terecht voor je Chinese beleggingen. 

Chinese grootheden

Zelf vind ik de Chinese marktleiders momenteel interessant. Deze zijn verzekerd van een sterke thuismarkt en staan redelijk onder bescherming van de Chinese overheid als het gaat om buitenlandse competitie. Het meest belangrijke is: de groeipotentie is enorm. 
Chinese consumenten lijken ook traditionele stappen over te slaan. Dit zorgt voor een versnelde invoering van handige technologische ontwikkelingen die in combinatie met de enorme schaalgrootte zorgen voor een explosie aan groei. 

De omzetgroei van pakjesreus Alibaba is daar een sterk voorbeeld van. Deze steeg over het laatste kwartaal met maar liefst 61% naar 9,9 miljard Amerikaanse dollars. Ondanks forse investeringen in toekomstige groei werd over deze omzet gewoon ook nog 2,2 miljard dollar winst gemaakt. De onderneming voorziet voor dit jaar een omzetgroei van 60%. Dit zijn toch percentages waar westerse beleggers echt nog eens bij stil zouden moeten staan. 

Combinatie van groot en goed

China is wat mij betreft een vaste regio aan het worden in het beleggingsbeleid. Nu kun je gebruik maken van een bovengemiddelde korting. Hoe interessant het ook allemaal klinkt, de voorkeur ligt wel bij ‘groot en goed’. ‘Groot’ betekent dat de omvang, aard en activiteiten van de onderneming passend moeten zijn. De enorme thuismarkt alleen is al voldoende voor de onderneming om zich te meten met de grootste ondernemingen ter wereld. Eventuele internationale expansie maakt de aandelen in de toekomst alleen nog maar aantrekkelijker. 
‘Goed’ houdt op haar beurt in dat omzet-, en winstcijfers uitmuntend moeten zijn. De huidige

Reactie plaatsen

 
 

Meer artikelen van peter cordes

16-03-2011 Made in Japan
05-09-2013 Zoeken naar comfort
08-01-2014 Koopjes in de markt
07-03-2014 Doe mij een Robot!
01-09-2014 Onder de radar
23-02-2015 Mario bedankt!
Indices
  AEX 572,34 0,20% 571,210
  AMX 808,92 -0,28% 811,190
  Euronext 1.081,27 -0,47% 1086,330
  Dax 30 12.341,03 -0,72% 12430,970
  Dow Jones 27.219,85 -0,42% 27335,630
  Nasdaq 7.888,76 -0,48% 7927,077
  Nikkei 21.469,18 -0,31% 21535,250