Europese beurzen openen lager

Donderdag 26 Maart 2020 | Bron: ABMfn

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 131 punten voor de Duitse DAX, een min van 32 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 75 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag toch hoger gesloten. De beurzen openden hoger nadat in de Verenigde Staten overeenstemming werd bereikt over een reddingspakket ter waarde van 2 biljoen dollar om de impact van het coronavirus op te vangen, maar de koersen zakten in de loop van de dag weg, om tegen het einde van de handel weer op te lopen.

"Het is duidelijk dat een stimuleringspakket van 2 biljoen dollar enorm is. Ik heb het gevoel dat dit deze maatregelen monetair en fiscaal een herstel in gang kunnen zetten, maar ik denk dat een duurzaam herstel veel gevraagd is op een moment van toenemende lockdowns", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

"De enige zorg is dat als de maatregelen die de afgelopen dagen zijn aangekondigd, dat wil zeggen de onbeperkte inkoop van obligaties en hypotheek gedekte effecten door de Federal Reserve en het steunpakket van 2 biljoen dollar, geen duurzaam herstel oplevert, het onduidelijk is wat daar dan wel voor zou kunnen zorgen", voegde marktanalist Connor Campbell van Spreadex toe.

"De G-7 hintte dinsdag op plannen, maar gezien de mate van internationale samenwerking die daarvoor nodig is, is het nog maar de vraag wanneer dit werkelijkheid zou kunnen worden", voegde hij toe.

Het Duitse parlement heeft woensdag ingestemd met een noodbegroting voor een stimuleringspakket van de Duitse economie. Om het plan te financieren zal de regering 156 miljard euro extra lenen. Naast het bedrag dat wordt geleend, zal er een vangnet komen van 600 miljard euro.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in Europa bekend dat ondernemersvertrouwen in Duitsland in maart verder onder druk is komen te staan dan in een voorlopige meting werd gemeld. De index daalde van 96,0 in februari naar 86,1. Dat was nog slechter dan de voorlopige meting.

De Britse consumentenprijzen over februari liepen op maandbasis weer op na een daling in januari ten opzichte van december vorig jaar. De Britse producentenprijzen kwamen in februari op maandbasis 0,3 procent lager uit na een plus in januari.
 
Bedrijfsnieuws

Over de hele linie waren er woensdag sterke winsten voor verschillende sectoren. BP steeg 8,7 procent, terwijl Royal Dutch Shell 7,4 procent won. Banken stegen ook. Lloyds won meer dan 9,2 procent en Deutsche Bank bijna vier procent. Het Franse BNP Paribas won 8,0 procent.

Credit Suisse steeg 5,9 procent. De Zwitserse bank meldde dat de winstgevendheid in het eerste kwartaal van 2020 tot dusver sterk is gebleven, ondanks het coronavirus, hoewel de bank verwacht dat de pandemie wel op de jaarcijfers zullen drukken.

Europese luchtvaartmaatschappijen wonnen woensdag, ondanks dat de meeste vluchten in Europa zijn gecanceld. EasyJet won 12,2 procent en International Consolidated Airlines steeg 6,8 procent, terwijl Air France-KLM 4,3 procent steeg.

E.ON heeft in 2019 meer omzet geboekt en ook het operationeel resultaat zien stijgen, maar de outlook voor heel 2020 is nog wel samengesteld zonder rekening te houden met de effecten van de corona-uitbraak. Het dividendvoorstel ligt voor 2019 op 0,46 euro per aandeel E.ON. Het plan van het bedrijf uit Essen is om het dividend elk jaar tot en met 2022 met 5 procent te laten groeien. Het aandeel noteerde woensdagavond 6,5 procent hoger.

Equinor, het voormalige Statoil, heeft zijn investeringsplafond verlaagd en wil zijn exploratiekosten terugbrengen in reactie op de lagere olieprijzen. De koers van het aandeel dikte 8,5 procent aan.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 3,1 procent tot 313,38 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,8 procent op 9.874,26 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 4,5 procent op 4.432,30 punten. De Britse FTSE 100 sloot 4,5 procent hoger op 5.688,20 punten.

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in de min.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

Hoewel de markten wereldwijd in aanloop naar de goedkeuring van een Amerikaans economisch steunpakket ter waarde van 2000 miljard dollar positief gestemd waren, was de reactie in de markt aanvankelijk ingetogen nadat het pakket een fait accompli was.

De Amerikaanse aandelenmarkten zochten naar richting, ondanks het reddingspakket, vanwege de zorgen over de diepte van een volgens marktvolgers niet te vermijden recessie. Ondertussen loopt het dodental van de coronavirus-pandemie op en blijft het aantal infecties stijgen.
 
In de loop van de dag leek de markt echter te kiezen voor de weg naar boven.

"Dit is hoe dan ook een enorm stimuleringspakket. Eén ding dat het reddingspakket niet meer kan stoppen is de recessie die eraan komt. Maar het zal hopelijk de economische crisis vertragen en voorkomen dat het financiële systeem onderuit gaat", zei econoom James McCann van Aberdeen Standard Investments.

"Een herstel is op zijn vroegst pas in het vierde kwartaal te verwachten, maar dat gaat uit van het meest positieve scenario van de besmettingscurve", zei hoofdstrateeg Alicai Levine van BNY Mellon Investment Management.

Levine benadrukte dat er nog steeds onzekerheid bestaat over de ontwikkeling van het virus in de Verenigde Staten. Marktvolgers vrezen dat de verspreiding in de VS gelijk zal zijn aan die in de zwaarst getroffen landen zoals Italië en Spanje en niet zoals in Aziatische economieën zoals Zuid-Korea.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten bekend dat de orders voor duurzame goederen in februari flink zijn opgelopen. De orders stegen op maandbasis met 1,2 procent. Er was door economen gerekend op een afname.

Tevens werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week daalde met liefst 29,4 procent. 

Tot slot bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 20 maart zijn gestegen met 1,6 miljoen vaten tot 455,4 miljoen vaten. De mei-future voor een vat West Texas Intermediate sloot woensdag 2,0 procent, ofwel 0,48 dollar, hoger op 24,49 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bedrijfsnieuws

In de Dow30 noteerden woensdag vrijwel alle aandelen hoger. De verliezen van Walgreens Boots en Walmart van circa 4,7 en ruim 3,0 procent vielen daarentegen op.

Aandelen als Dow Inc, Nike, United Technologie en Unitedhealth Group wonnen meer dan 10 procent. Boeing werd zelfs 28,5 procent duurder. Daarmee noteert het aandeel Boeing echter nog altijd ver onder de koers van begin dit jaar.

Facebook ziet een enorme stijging in het gebruik van zijn diensten vanwege het coronavirus, maar waarschuwde dat de toegenomen activiteiten niet leiden tot hogere opbrengsten. Het aandeel verloor 1,3 procent.

Nike boekte in het afgelopen kwartaal minder winst, door hogere kosten en dito investeringen. De winst bedroeg 847 miljoen dollar, of 0,53 dollar per aandeel.  Een jaar eerder was dit nog 1,1 miljard dollar of 0,68 dollar per aandeel. Zowel de omzet als de winst viel hoger uit dan door analisten voorzien. Het aandeel steeg 12,1 procent.

Amazon.com beschuldigde het Pentagon ervan dat het de herziening van een enorme cloud-computing deal probeerde te manipuleren om de toekenning van het contract aan rivaal Microsoft te kunnen gunnen. Het aandeel Amazon daalde 1,6 procent en Microsoft werd 1,4 procent duurder.

Target trok de verwachtingen voor 2020 in vanwege de onzekerheid rond de impact van het coronavirus. Ook is besloten te stoppen met het inkopen van eigen aandelen. CFO Michael Fiddelke benadrukte hoe belangrijk een sterke balans in deze tijden is. Het aandeel daalde ruim 7,0 procent.

Bombardier heeft vanwege het coronavirus de operaties in Canada stilgelegd en ook de outlook voor het hele jaar ingetrokken. 

Het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio tot 2021 zal flinke gevolgen hebben voor de mediagiganten Comcast en Discovery, waardoor de twee bedrijven dit jaar ten minste een miljard dollar aan advertenties mislopen. Comcast verloor 2,0 procent, maar Discovery werd 8,1 procent duurder.

Occidental heeft de salarissen voor zijn Amerikaanse werknemers tot 30 verlaagd in een poging om de kosten terug te brengen, volgens een interne e-mail die door The Wall Street Journal werd ingezien. Volgens Occidental zijn drastische ingrepen nodig om de sterke daling van de olieprijs op te vangen. Ook deed Occidental recent nog een flinke overname. Anadarko Petroleum werd voor 38 miljard dollar overgenomen en Occidental heeft daardoor nu een hoge schuld. Het aandeel steeg 15,2 procent.

Uber klaagde Los Angeles dinsdag aan, waardoor een meningsverschil tussen de twee partijen over het verzamelen van gegevens nu definitief lijkt geëscaleerd. Uber is fel gekant tegen een regel in LA die het delen van realtime data belemmert. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.

S&P 500 index                   2.475,56 (+1,2%)
Dow Jones index            21.200,55 (+2,4%)
Nasdaq Composite           7.384,30 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     18.851,39 (-3,4%)
Shanghai Composite      2.780,63 (-0,0%)
Hang Seng                    23.481,11 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0911. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0884.

USD/JPY Yen   110,63
EUR/USD Euro  1,0911
EUR/JPY Yen   120,69

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - April (Dld)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Maart (Fra)
10:00 Geldhoeveelheid - Februari (eur)
10:30 Detailhandelsverkopen - Februari (VK)
13:00 Bank of England - Rentebesluit (VK)
13:30 Economische groei - Vierde kwartaal def. (VS)
13:30 Groothandelsvoorraden - Februari (VS)
13:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG

Laatste Berichten

 1. 04-04-2020 Tata Steel stelt reorganisatie uit - media (ABMfn)
 2. 04-04-2020 DWS Investment verkleint belang in Pharming (ABMfn)
 3. 04-04-2020 Coronabesmettingen nu ruim 1,12 miljoen (ABMfn)
 4. 03-04-2020 Wereldwijd minder halfgeleiders verkocht (ABMfn)
 5. 03-04-2020 S&P handhaaft kredietstatus Frankrijk (ABMfn)
 6. 03-04-2020 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABMfn)
 7. 03-04-2020 Wall Street pessimistisch het weekend in (ABMfn)
 8. 03-04-2020 Amazon stelt Prime Day uit - media (ABMfn)
 9. 03-04-2020 Fed eist nog geen dividendaanpassingen Amerikaanse banken (ABMfn)
 10. 03-04-2020 Aegon schrapt slotdividend (ABMfn)
 11. 03-04-2020 Olieprijs stijgt verder (ABMfn)
 12. 03-04-2020 SBM Offshore rondt aandeleninkoopprogramma af (ABMfn)
 13. 03-04-2020 Wall Street lager na banenrapport (ABMfn)
 14. 03-04-2020 Europese beurzen lager het weekend in (ABMfn)
 15. 03-04-2020 Sligro ziet af van slotdividend (ABMfn)
 16. 03-04-2020 Schikking VolkerWessels en VEB (ABMfn)
 17. 03-04-2020 Verzekeraars onderuit in rode AEX (ABMfn)
 18. 03-04-2020 VS overwegen olieproductie in Golf van Mexico stil te leggen (ABMfn)
 19. 03-04-2020 Dienstensector VS groeit toch - ISM (ABMfn)
 20. 03-04-2020 Amerikaanse dienstensector krimpt fors - Markit (ABMfn)
 21. 03-04-2020 Beursblik: banenkrimp VS maart pas begin van de echte knal (ABMfn)
 22. 03-04-2020 Wall Street koerst af op lagere opening (ABMfn)
 23. 03-04-2020 Constellation Brands presteert flink beter dan verwacht (ABMfn)
 24. 03-04-2020 Banenkrimp VS 701.000 in maart (ABMfn)
 25. 03-04-2020 Ford verlengt productiestop Europa (ABMfn)
 26. 03-04-2020 Amerikaanse futures wijzen op lagere opening Wall Street (ABMfn)
 27. 03-04-2020 Beursblik: Bank of America verhoogt koersdoel DSM (ABMfn)
 28. 03-04-2020 Europese beurzen lager rond middaguur (ABMfn)
 29. 03-04-2020 Air France-KLM in gesprek over miljardenlening - media (ABMfn)
 30. 03-04-2020 Beursupdate: AEX doet stap terug (ABMfn)
 31. 03-04-2020 Stijging detailhandelsverkopen eurozone (ABMfn)
 32. 03-04-2020 Beursblik: UBS verhoogt koersdoel Just Eat Takeaway (ABMfn)
 33. 03-04-2020 Britse dienstensector implodeert (ABMfn)
 34. 03-04-2020 Rusland eist ook productieverlaging oliesector VS (ABMfn)
 35. 03-04-2020 Dienstensector eurozone hard gekrompen (ABMfn)
 36. 03-04-2020 Duitse dienstensector krimpt hard (ABMfn)
 37. 03-04-2020 Franse dienstensector laat enorme krimp zien (ABMfn)
 38. 03-04-2020 Italiaanse dienstensector krimpt keihard (ABMfn)
 39. 03-04-2020 Beursblik: ABN AMRO zet Boskalis op kooplijst (ABMfn)
 40. 03-04-2020 Recordkrimp Spaanse dienstensector (ABMfn)
 41. 03-04-2020 S&P handhaaft kredietbeoordeling VS (ABMfn)
 42. 03-04-2020 Beursblik: Nedap lijkt continuiteit te waarborgen (ABMfn)
 43. 03-04-2020 Ryanair negatief gestemd (ABMfn)
 44. 03-04-2020 Van Lanschot Kempen stelt dividenduitkering 2019 uit (ABMfn)
 45. 03-04-2020 Hennes & Maurtiz verwacht verlies door coronacrisis (ABMfn)
 46. 03-04-2020 AEX vermoedelijk lager van start op dag van banenrapport (ABMfn)
 47. 03-04-2020 Saoedi-Arabie bereid om olieproductie in te perken (ABMfn)
 48. 03-04-2020 Tweede grote olievondst voor Total in Suriname (ABMfn)
 49. 03-04-2020 UniCredit zet mes in personeelsbestand (ABMfn)
 50. 03-04-2020 Beursblik: Berenberg zegt AkzoNobel op kooplijst (ABMfn)

Indices

AEX 471,46 -6,82 -1,43% 03 apr
AEX GR 1.639,73 -23,72 -1,43% 03 apr
Dutch15-index 13.217,07 -42,47 -0,32% 03 apr
AMX 641,18 -9,74 -1,50% 03 apr
ASCX 657,66 -20,47 -3,02% 03 apr
BEL 20 2.857,05 -38,35 -1,32% 03 apr
Germany30^ 9.545,46 -25,36 -0,26% 03 apr
UK100 5.376,45 0,00 0,00% 03 apr
Citi ESTOXX 50 2.656,55 -39,24 -1,46% 03 apr
Euro30-index 13.622,34 -131,33 -0,95% 03 apr
US30 21.053,67 0,00 0,00% 03 apr
Nasd100 7.526,83 0,00 0,00% 03 apr
Japan225 17.681,58 0,00 0,00% 03 apr
US500 2.488,60 0,00 0,00% 03 apr
EUR/USD 1,0806 0,0000 0,00% 03 apr
BUND 172,01 0,00 0,00% 03 apr
Brent 34,41 0,00 0,00% 03 apr
Gold spot 1.618,40 +0,18 +0,01% 04 apr
WTI 28,51 0,00 0,00% 03 apr