Europese beurzen openen hoger

Vrijdag 31 Juli 2020 | Bron: ABMfn

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een hogere opening, met een drukke dag qua bedrijfscijfers en macro-economische data in het verschiet.

IG voorziet een openingswinst van 21 punten voor de Duitse DAX en een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 26 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag in mineur geëindigd. De risicobereidheid onder beleggers ontbrak, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. Met het rentebesluit van de Federal Reserve achter de rug ging alle aandacht weer uit naar de Covid-19 pandemie.

"Een toename van besmettingen in delen van Spanje, Australië, Brazilië en China versterkt het idee van een tweede golf."

De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar flink gekrompen in vergelijking met een kwartaal eerder. De krimp, aangepast voor onder meer kalendereffecten, kwam op kwartaalbasis uit op 10,1 procent. De verwachting lag op een krimp met 9,0 procent.

Carsten Brzeski van ING rekent wel op een stevig herstel in het derde kwartaal. "Het slechtste kwartaal ooit kan opgevolgd worden door het beste ooit", aldus de econoom. Het herstel zal evenwel ongelijk zijn; de binnenlandse economie profiteert maar de industrie zal onder druk blijven staan. Bovendien is het herstel in de tweede jaarhelft geen zekerheidje want afgezien van een tweede coronagolf hapert ook de Duitse arbeidsmarkt, aldus Brzeski.

Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage in Duitsland kwam in juli uit op 6,4 procent, net als in juni. Het aantal werklozen liep ten opzichte van juni met 18.000 terug. In juni was er nog een stijging van 68.000. Economen hadden voor juli op een stijging van 50.000 gerekend.

Brzeski wees erop dat de arbeidsmarkt altijd een belangrijke steunpilaar is geweest voor de Duitse economie, maar nu juist een goede indicator is voor hoe omvangrijk de economische schade is.

"De werkloosheid lag in juli bijna 28 procent hoger dan een jaar eerder en sinds maart hebben meer dan 500.000 mensen hun baan verloren."

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juli conform een eerdere raming licht gedaald. De index die het vertrouwen weergeeft daalde in juli tot 15,0 negatief. De index noteerde in juni nog op 14,7 negatief.  Het economisch sentiment verbeterde van 75,8 in juni naar 82,3 in juli.

Bedrijfsnieuws

Airbus schreef in het tweede kwartaal een verlies van 1,44 miljard euro en de omzet daalde met 55 procent tot 8,32 miljard euro. Volgens analisten van UBS ontwikkelde de kasstroom zich beter dan verwacht. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Royal Dutch Shell sloot 5,5 procent lager in Londen, ondanks dat het CCS-resultaat ruim beter was dan verwacht. In Parijs hield Total het bij een meer bescheiden verlies van 1,6 procent, na een enorme winstdaling in het tweede kwartaal.

ArcelorMittal, zowel in Amsterdam als Parijs genoteerd, opende na de kwartaalcijfers flink in de plus, maar op het slot leverde het aandeel toch 4,9 procent in. Analisten waren evenwel te spreken over de cijfers.

Unibail-Rodamco-Westfield leverde maar liefst 8,8 procent in. De kwartaalcijfers toonden geen florissant beeld, aldus analisten.

Orange daalde 4,9 procent. De winst van de Franse telecomspeler viel terug, maar de outlook voor 2020 werd herhaald.

In Frankfurt ging Volkswagen 4,7 procent lager. De Duitse autofabrikant besloot tot een dividendverlaging. Sectorgenoten Daimler en BMW leverden respectievelijk 3,3 en 3,7 procent in.

Credit Suisse en Nestle deden het in Zurich wat beter. De bank verloor 1,6 procent, terwijl het levensmiddelenconcern 0,7 procent moest laten gaan. Beide bedrijven kwamen met cijfers.

Danone deed het een stuk slechter. Het Franse voedingsmiddelenconcern verloor 5,4 procent aan beurswaarde. Vooral in Latijns-Amerika had Danone last van tegenwind. Voor de tweede jaarhelft rekent Danone wel op herstel.

De Britse banken Lloyds en Standard Chartered hadden in de afgelopen verslagperiode te kampen met stevige kredietverliezen. De aandelen verloren respectievelijk 7,6 en 6,2 procent.

Euro STOXX 50         3.208,20 (-2,8%)
STOXX Europe 600        359,52 (-2,2%)
DAX                  12.379,65 (-3,5%)
CAC 40                4.852,94 (-2,1%)
FTSE 100              5.989,99 (-2,3%)
SMI                  10.095,34 (-1,7%)
AEX                     549,20 (-2,6%)
BEL 20                3.340,48 (-1,9%)
FTSE MIB             19.228,47 (-3,3%)
IBEX 35               6.996,60 (-2,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een hogere opening voor Wall Street. 

Beleggers krijgen de kans om de resultaten van techzwaargewichten Facebook, Apple, Amazon en Alphabet te verwerken. Alleen Alphabet stelde echt teleur vanwege de dalende advertentie-inkomsten bij Google. Facebook, Apple en Amazon overtroffen de verwachtingen. Opvallend was de flinke operationele winst bij Amazon, terwijl Apple bij de resultaten een aandelensplitsing aankondigde.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten. Veel aandacht ging uit naar de economische gevolgen van de coronacrisis. Zo werd duidelijk dat de Amerikaanse economie zijn slechtste kwartaal ooit beleefde tussen april en juni. De economie kromp in het tweede kwartaal 32,9 procent. Economen hadden op een krimp van 34,7 procent gerekend. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 5,0 procent.

Volgens marktanalist Ranko Berich van Monex Europe is de krimp van bijna 33 procent het startpunt van een lang en mogelijk haperend herstel voor de Amerikaanse economie, zeker wanneer vergeleken met gelijkwaardige economieën waar de virusuitbraak beter onder controle lijkt.

Berich wees ook op de toename van de werkloosheidsuitkeringen in de VS en een reeks aan andere data die suggereren dat de tweede coronagolf het voorzichtige economisch herstel dat aanvankelijk zichtbaar was, nu doet vertragen.

De bbp-cijfers uit de Verenigde Staten volgden op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond. De rentes werden gehandhaafd dus dat was geen verrassing, maar voorzitter Jerome Powell waarschuwde in zijn toelichting wel dat de economische vooruitzichten erg onzeker zijn en dat de toenemende ziektegevallen als gevolg van de Covid-19 pandemie de economische activiteit lijken te temperen in de VS.

Ondertussen wachten beleggers op een nieuwe coronasteunpakket van 1.000 miljard dollar maar liggen de Republikeinen en Democraten in de onderhandelingen nog ver uit elkaar, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Zaterdag loopt een bijstandsregeling af voor werkloze Amerikanen van 600 dollar per week.

De olieprijs daalde donderdag onder de 40 dollar. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 3,3 procent goedkoper op 39,92 dollar.

Bedrijfsnieuws

Eli Lilly heeft in het tweede kwartaal meer winst dan verwacht geboekt, terwijl de omzet onder druk stond, en besloot om de outlook voor het hele boekjaar te verhogen. De farmaceut verwacht een aangepaste winst per aandeel tussen 7,20 en 7,40 dollar. Eerder was dit nog 6,70 tot 6,90 dollar per aandeel. De analistenconsensus rekent voor 2020 op 6,84 dollar per aandeel. Het aandeel leverde 5,4 procent in.

UPS heeft in het tweede kwartaal veel beter dan verwacht gepresteerd. CEO Carol Tomé schreef de meevaller onder meer toe aan de corona-uitbraak waardoor veel meer pakketjes werden verstuurd. Het aandeel steeg liefst 14,3 procent.

Procter & Gamble behaalde in het afgelopen kwartaal zowel een hogere winst als de omzet als winst. Voor het nieuw gestarte boekjaar rekent P&G op een autonome groei van 2 tot 4 procent. De kernwinst per aandeel stijgt naar verwachting met 3 tot 7 procent ten opzichte van de 5,12 dollar in het afgelopen jaar. Het aandeel eindigde 2,4 procent hoger.

Comcast presteerde in het tweede kwartaal iets beter dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel daalde van 0,78 naar 0,69 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 0,55 dollar per aandeel. Comcast gaf geen outlook voor het hele boekjaar af. Het aandeel daalde bescheiden 0,5 procent.

Kraft Heinz behaalde in het tweede kwartaal een hogere omzet dan verwacht, maar dook toch in de rode cijfers. Het aandeel leverde 3,3 procent in.

ConocoPhillips heeft in het tweede kwartaal verlies geboekt, en ook nog eens meer dan was gevreesd. Het aandeel daalde 5,8 procent.

Mastercard behaalde in het tweede kwartaal een lagere winst en omzet, maar versloeg de marktverwachtingen. Het aandeel verloor 0,1 procent.

PayPal presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, dankzij een stijging van het aantal online transacties gedurende de coronalockdowns. Het aandeel steeg 4,3 procent.

Qualcomm heeft het afgelopen kwartaal een fors lagere winst en omzet geboekt als gevolg van de coronacrisis, maar presteerde desondanks beter dan verwacht. Het aandeel won liefst 15,2 procent.

Dupont behaalde in het tweede kwartaal een lagere omzet en zag daardoor het verlies toenemen. Het aandeel daalde 2,7 procent.

GrubHub zag het verlies in het tweede kwartaal oplopen vanwege de hogere kosten die het bedrijf maakte om zijn partners te helpen gedurende de coronalockdowns. Het aandeel sloot 1,2 procent lager.

S&P 500 index             3.246,22 (-0,4%)
Dow Jones index          26.313,65 (-0,9%)
Nasdaq Composite         10.587,81 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld.

Nikkei 225               21.804,58  (-2,4%)
Shanghai Composite       3.285,12 (-0,1%)
Hang Seng                24.764,17 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1893. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1844.

USD/JPY Yen   104,28
EUR/USD Euro  1,1893
EUR/JPY Yen   124,04

MACRO-AGENDA:
00:30 Werkloosheid - Juni (Jap)
00:50 Industriële productie - Juni (Jap)
03:00 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Juli (Chi)
06:30 Omzet detailhandel - Juli (NL)
07:00 Consumentenvertrouwen - Juli (Jap)
08:00 Detailhandelsverkopen - Juni (Dld)
08:45 Inflatie - Juli vlpg. (Fra)
11:00 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (eur)
14:30 Persoonlijke inkomens en bestedingen - Juni (VS)
14:30 Arbeidskosten - Tweede kwartaal vlpg. (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juli def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 Royal Bank of Scotland - Cijfers tweede kwartaal (VK)
13:00 AbbVie - Cijfers tweede kwartaal (VS) 
13:00 Caterpillar - Cijfers tweede kwartaal (VS) 
13:00 Colgate-Palmolive - Cijfers tweede kwartaal (VS) 
13:00 Merck & Co - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:00 Exxon Mobil - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:00 Chevron - Cijfers tweede kwartaal (VS)
00:00 Engie - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
00:00 EssilorLuxottica - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
00:00 International Consolidated Airlines - Cijfers tweede kwartaal (Spa)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG

Laatste Berichten

 1. 12-08-2020 ABN AMRO blinkt uit op groen Damrak (ABMfn)
 2. 12-08-2020 Amerikaanse olievoorraden dalen verder (ABMfn)
 3. 12-08-2020 Ford wil ruim 10.000 banen in Europa schrappen (ABMfn)
 4. 12-08-2020 Wall Street richting hogere opening (ABMfn)
 5. 12-08-2020 TUI krijgt 1,2 miljard euro coronasteun (ABMfn)
 6. 12-08-2020 Amerikaanse consumentenprijzen stijgen meer dan verwacht (ABMfn)
 7. 12-08-2020 Beursblik: Italiaanse beurs interessante prooi voor Euronext (ABMfn)
 8. 12-08-2020 Futures voorspellen hogere opening Wall Street (ABMfn)
 9. 12-08-2020 Staat mikt op 2 tot 4 miljard euro (ABMfn)
 10. 12-08-2020 Europese beurzen in het groen (ABMfn)
 11. 12-08-2020 Update: Meer verlies voor Salzgitter (ABMfn)
 12. 12-08-2020 Tencent weet groeit verder te versnellen (ABMfn)
 13. 12-08-2020 Industriele productie eurozone laat verder herstel zien (ABMfn)
 14. 12-08-2020 Beursupdate: ABN AMRO en Takeaway hoogvliegers op groen Damrak (ABMfn)
 15. 12-08-2020 ABN AMRO stopt met Moneyou in Nederland en Duitsland (ABMfn)
 16. 12-08-2020 Beursblik: ABN AMRO gaat de goede kant op (ABMfn)
 17. 12-08-2020 Beursblik: meevallende cijfers Avantium (ABMfn)
 18. 12-08-2020 Beursblik: mooie verrassing bij Just Eat Takeaway (ABMfn)
 19. 12-08-2020 Beursblik: KBC Securities haalt ABN AMRO van verkooplijst (ABMfn)
 20. 12-08-2020 Beursblik: indrukwekkende halfjaarcijfers Just Eat Takeaway (ABMfn)
 21. 12-08-2020 Beursupdate: neutrale start AEX (ABMfn)
 22. 12-08-2020 Meer verlies voor Salzgitter (ABMfn)
 23. 12-08-2020 Liberty Global wil Sunrise Communications inlijven (ABMfn)
 24. 12-08-2020 Beursblik: ambitieuze reorganisatie bij ABN AMRO (ABMfn)
 25. 12-08-2020 Hoofd zakenbank ING vertrekt (ABMfn)
 26. 12-08-2020 Accsys stapt in Amerikaanse joint venture (ABMfn)
 27. 12-08-2020 Tesla gaat aandeel splitsen (ABMfn)
 28. 12-08-2020 Washington bestelt voor 1,5 miljard dollar aan coronavaccins bij Moderna (ABMfn)
 29. 12-08-2020 ABN AMRO wordt minder internationaal (ABMfn)
 30. 12-08-2020 Martijn Kok weer uit Kardan (ABMfn)
 31. 12-08-2020 Damrak op weg naar klein openingsverlies (ABMfn)
 32. 12-08-2020 Britse economie krimpt ongekend hard (ABMfn)
 33. 12-08-2020 Bijna omzetverdubbeling voor E.ON (ABMfn)
 34. 12-08-2020 Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Corbion (ABMfn)
 35. 12-08-2020 Avantium weet verlies terug te dringen (ABMfn)
 36. 12-08-2020 Bescheiden verlies bij ABN AMRO (ABMfn)
 37. 12-08-2020 Dubbelcijferige groei voor Just Eat Takeaway (ABMfn)
 38. 12-08-2020 Plug Power geeft nieuwe aandelen uit (ABMfn)
 39. 12-08-2020 Europese beurzen openen lager (ABMfn)
 40. 12-08-2020 Ruim 20 miljoen coronabesmettingen wereldwijd (ABMfn)
 41. 11-08-2020 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABMfn)
 42. 11-08-2020 Wall Street verspeelt winst (ABMfn)
 43. 11-08-2020 Olieprijs daalt (ABMfn)
 44. 11-08-2020 Schenden mededingingsregels Qualcomm in hoger beroep verworpen (ABMfn)
 45. 11-08-2020 Wall Street koerst hoger (ABMfn)
 46. 11-08-2020 Registratie beursgang Airbnb nog deze maand (ABMfn)
 47. 11-08-2020 Europese beurzen sluiten flink hoger (ABMfn)
 48. 11-08-2020 AEX vindt weg omhoog (ABMfn)
 49. 11-08-2020 PPG positiever over derde kwartaal (ABMfn)
 50. 11-08-2020 Wall Street positief in de startblokken (ABMfn)

Indices

AEX 575,06 +9,50 +1,68% 17:56
AEX GR 2.027,68 +33,49 +1,68% 17:41
Dutch15-index 16.545,71 +270,35 +1,66% 17:29
AMX 815,21 +3,67 +0,45% 17:57
ASCX 878,06 +8,62 +0,99% 17:42
BEL 20 3.466,87 +33,27 +0,97% 17:57
Germany30^ 13.053,40 +106,51 +0,82% 17:56
UK100 6.261,58 +142,38 +2,33% 17:57
Citi ESTOXX 50 3.363,76 +62,97 +1,91% 17:55
Euro30-index 17.002,75 +180,27 +1,07% 17:30
US30^ 27.910,78 +227,23 +0,82% 17:57
Nasd100^ 11.135,95 +259,37 +2,38% 17:56
Japan225^ 23.202,46 +500,38 +2,20% 17:55
US500^ 3.376,81 +42,04 +1,26% 17:57
EUR/USD 1,1792 +0,0050 +0,43% 17:56
BUND 176,19 -0,73 -0,41% 17:56
Brent 45,18 +0,72 +1,62% 17:56
Gold spot 1.943,13 +30,73 +1,61% 17:56
WTI 42,25 +0,76 +1,83% 17:56