Europese beurzen openen lager

Dinsdag 20 Oktober 2020 | Bron: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen dinsdag af op een lagere opening.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 98 punten voor de Duitse DAX en een min van 19 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 31 punten lager.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd.

Marktanalist David Madden van CMC Markets zag weinig enthousiasme op de Europese beurzen. Beleggers blijven bezorgd over de ontwikkelingen rond het coronavirus en de noodzakelijke beperkingen om de uitbraak weer in te dammen.

Verder was er een storing op de beurzen die Euronext uitbaat, waar de aandelenmarkten in Parijs, Lissabon, Amsterdam en Brussel last van hadden.

Op macro-economisch vlak was het in Europa rustig. Daarom was er alle aandacht voor groeicijfers uit China. In het derde kwartaal groeide de op één na grootste economie ter wereld met 4,9 procent, ondanks de impact van het coronavirus. De Chinese detailhandelsverkopen stegen daarnaast in september met 3,3 procent op jaarbasis, na een plus van een half procent in augustus. Ook de industriële productie in China nam in september harder toe.

China is op weg naar een V-vormig herstel, concludeerde econoom Bernard Keppenne van CBC Bank. "[China] zal ongetwijfeld de enige economie zijn die zich zo snel heeft hersteld tot het niveau van voor de crisis", meent de econoom, al waarschuwde Keppenne wel dat ook het Chinese herstel lijkt te vertragen, als men de cijfers op kwartaalbasis vergelijkt. De tweede coronagolf, die de rest van de wereld in zijn greep houdt, zal ook in China worden gevoeld, voorspelde de econoom.
 
Bedrijfsnieuws

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft groen licht gegeven voor stappen om de bank Monte dei Paschi di Siena te bevrijden van zijn slechte leningen, alvorens de genationaliseerde bank te verkopen. Dat meldde persbureau Reuters zondag.

Bankaandelen als die van UniCredit en Mediobanca eindigden maandag verdeeld. Elders gingen financials overwegend hoger. Deutsche Bank steeg 1,7 procent, Commerzbank won 2,0 procent en Société Générale sloot 1,6 procent in de plus.  

Danone onthulde maandag plannen voor een stevige reorganisatie. Het Franse zuivelconcern wil zo snel mogelijk terugkeren naar een winstgevende groei van 3 tot 5 procent. De onderneming bekijkt de strategische alternatieven voor Argentinië, het merk Vega en mogelijk ook andere bezittingen. Recent werd al Yakult verkocht voor bijna een half miljard euro. In het derde kwartaal behaalde Danone een omzet van ruim 5,8 miljard euro. Op vergelijkbare basis betekende dit een krimp van 2,5 procent. Gerapporteerd was dit zelfs een terugval van meer dan 9 procent. Het aandeel won 0,3 procent.

TechnipFMC heeft een contract gekregen van Equinor voor het leggen van een pijpleiding naar het olieveld Breidablikk in de Noordzee. Het betreft een "significant" contract voor TechnipFMC, wat inhoudt dat de waarde tussen 75 miljoen en 250 miljoen dollar ligt. Het aandeel steeg in Parijs 0,4 procent.

In Amsterdam kregen de kwartaalcijfers van Philips aanvankelijk een positief onthaal maar leverde het aandeel op het slot toch 3,9 procent in. In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 5,0 miljard euro, tegen 4,7 miljard euro een jaar eerder en een analistenverwachting van ruim 4,8 miljard euro. Het aangepaste EBITA-resultaat lag op 769 miljoen euro. Hier hadden analisten vooraf 630 miljoen euro voorspeld, tegen 583 miljoen euro een jaar eerder. Volgens Morgan Stanley zet Philips met de cijfers een stap in de goede richting en ook ING was te spreken over de prestaties in het derde kwartaal. Wel sprak ING van zwakke vooruitzichten.

Unibail-Rodamco-Westfield steeg 2,9 procent. Bank of America denkt dat Unibail zal afzien van een claimemissie van 3,5 miljard euro, nu een groepje ontevreden aandeelhouders zich heeft gemeld. De verkoop van de Amerikaanse portefeuille zou een vergelijkbare schuldvermindering kunnen opleveren, als deze met een korting op de boekwaarde van 20 procent zou kunnen worden verkocht. Dit zou minder verwatering van de winst per aandeel betekenen, aldus Bank of America, dat het koersdoel verhoogde naar 40 euro, maar Unibail wel op zijn verkooplijst liet staan. 


Euro STOXX 50         3.235,16 (-0,3%)
STOXX Europe 600        366,45 (-0,3%)
DAX                  12.854,66 (-0,4%)
CAC 40                4.929,27 (-0,1%)
FTSE 100              5.884,65 (-0,6%)
SMI                  10.184,36 (-0,2%)
AEX                     565,25 (-0,5%)
BEL 20                3.262,30 (-0,1%)
FTSE MIB             19.374,21 (-0,1%)
IBEX 35               6.860,20 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden dinsdag op een vlakke opening voor Wall Street. Beleggers kunnen reageren op de resultaten van IBM die maandag nabeurs verschenen. Verrassingen waren er echter niet want de cijfers waren identiek aan voorlopige resultaten die IBM begin deze maand al vrij gaf. 

Wall Street is maandag lager gesloten. Hoewel beleggers geaccepteerd lijken te hebben dat er voor de Amerikaanse verkiezingen op 3 november geen nieuwe stimuleringsdeal komt, wordt al het nieuws vanaf Capitol Hill nauwlettend in de gaten gehouden.

De Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, kwam zondag met een deadline van 48 uur om een deal te sluiten. Anders worden de onderhandelingen vermoedelijk in de ijskast gezet.

Chief Investment Officer Lisa Shalett van Morgan Stanley Wealth Management wees op diverse experts die de kans op een stimuleringsdeal voor januari op minder dan 20 procent inschatten.

"De omvang van een stimuleringspakket hangt mogelijk af van de uitkomst van de Senaatsraces", aldus Shalett.

Het snel groeiende aantal coronabesmettingen in de VS zet volgens vermogensbeheerder Chris Larkin van E*Trade Financial extra druk op de gesprekken en de noodzaak van nieuwe stimulus voor de Amerikaanse economie.

Verder was maandag qua kwartaalcijfers vrij rustig maar belooft het later in de week een stuk drukker te worden. Volgens Larkin zullen de bedrijfsresultaten een duidelijker beeld geven over hoe de economie in de VS stand houdt tijdens de pandemie.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in oktober is gestegen tot een nieuw recordniveau van 85.

De olieprijs is maandag licht gedaald ondanks de belofte van OPEC+ om te doen wat nodig is om de markt weer in balans te brengen. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,1 procent goedkoper op 40,83 dollar.

De Saoedische olieminister Abdulaziz bin Salman gaf maandag tijdens een virtuele bijeenkomst van het technisch comité van OPEC+  aan dat de OPEC en zijn bondgenoten "flexibel" genoeg zijn om zich aan te passen aan de veranderingen in de oliemarkt.

Hij erkende dat er nog altijd landen zijn die zich beter moeten houden aan het naleven van de productieafspraken en het compenseren voor een eerdere overproductie. Het technisch comité van OPEC+ adviseert de groep richting de halfjaarlijkse bijeenkomst op 30 november en 1 december.

Bedrijfsnieuws

ConocoPhillips daalde 3,2 procent nadat bekend werd dat het zijn rivaal Concho Resources wil overnemen voor 9,7 miljard dollar. Er wordt veel gesproken over fusies in de energiesector. Concho daalde 2,7 procent.

Boeing daalde 0,1 procent. American Airlines gaat in december weer vliegen met de 737 MAX, als dat mag van toezichthouders. Het toestel van Boeing staat na twee ongelukken door technische mankementen al lange tijd aan de grond. Vorige week gaf de Europese toezichthouder op de luchtvaart al groen licht.
 
Autofabrikanten hebben een nieuwe uitdaging in hun race om meer elektrische auto's te verkopen: brandende batterijen zorgen ervoor dat auto's moeten worden teruggeroepen. Meer dan 77.000 Chevy Bolts van General Motors zouden met dit probleem kampen. Het aandeel van GM daalde 0,3 procent.

Halliburton ging maandag 0,7 procent lager, nadat de dienstverlener aan de olie industrie een meevallend kwartaalresultaat rapporteerde bij een licht tegenvallende omzet.

Intel is dicht bij de verkoop van zijn divisie voor geheugenchips aan het Zuid-Koreaanse SK Hynix. Dit meldde de Wall Street Journal maandagavond op basis van ingewijden. SK Hynix betaalt naar verluidt circa 10 miljard dollar, aldus de zakenkrant. Intel sloot 0,8 procent hoger.

S&P 500                   3.426,92 (-1,6%)
Dow Jones index          28.195,42 (-1,4%)
Nasdaq Composite         11.478,88 (-1,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager.

Nikkei 225               23.546,72   (-0,5%)
Shanghai Composite       3.308,31  (-0,1%)
Hang Seng                24.507,18 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1778. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag werd de munt verhandeld op 1,1771.

USD/JPY Yen   105,52
EUR/USD Euro  1,1778
EUR/JPY Yen   124,27

MACRO-AGENDA:
08:00 Producentenprijzen - September (Dld)
10:00 Lopende rekening - Augustus (eur)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Remy Cointreau - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 UBS - Cijfers derde kwartaal (Zwi)  
13:00 Lockheed Martin - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 ManpowerGroup - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Philip Morris - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Procter & Gamble - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Netflix - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Snap Inc - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Texas Instruments - Cijfers derde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste Berichten

  1. 24-04-2024 Hein Brand herbenoemd als commissaris Wereldhave (ABM Financial News)
  2. 24-04-2024 ASML verwelkomt nieuwe CEO (ABM Financial News)
  3. 24-04-2024 Stabiele omzet voor Hydratec (ABM Financial News)
  4. 24-04-2024 Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen (Pieter Kort)
  5. 24-04-2024 Damrak levert winst in (ABM Financial News)
  6. 24-04-2024 Nieuwe commissarissen en CFO voor KLM (ABM Financial News)
  7. 24-04-2024 Amerikaanse olievoorraden dalen fors (ABM Financial News)
  8. 24-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  9. 24-04-2024 Beursblik: Deutsche Börse weerstaat lage volatiliteit (ABM Financial News)
  10. 24-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  11. 24-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  12. 24-04-2024 Beursblik: lage volatiliteit slecht voor marge Flow Traders (ABM Financial News)
  13. 24-04-2024 Hogere opening voor Wall Street (ABM Financial News)
  14. 24-04-2024 Orders duurzame goederen VS stijgen conform verwachting (ABM Financial News)
  15. 24-04-2024 Boeing blijft rode cijfers schrijven (ABM Financial News)
  16. 24-04-2024 Hasbro boekt weer winst (ABM Financial News)
  17. 24-04-2024 AT&T ziet kasstroom flink verbeteren (ABM Financial News)
  18. 24-04-2024 TA video-update: Weet Tesla de dalende trend te keren? (Wouter Slot)
  19. 24-04-2024 Futures Wall Street wijzen omhoog (ABM Financial News)
  20. 24-04-2024 Beursblik: omzetgroei Adyen vertraagt licht (ABM Financial News)
  21. 24-04-2024 Beursblik: ogen gericht op nieuwe outlook Besi (ABM Financial News)
  22. 24-04-2024 Beursblik: Unilever groeit onderliggend minder hard (ABM Financial News)
  23. 24-04-2024 Technologie NX Filtration toegepast op Sumatra (ABM Financial News)
  24. 24-04-2024 Heijmans aan de slag met bewegwijzering (ABM Financial News)
  25. 24-04-2024 Europese beurzen hoger rond middaguur (ABM Financial News)
  26. 24-04-2024 Valuta: euro veert wat op (ABM Financial News)
  27. 24-04-2024 CFO: verbeterde vooruitzichten bij Vopak (ABM Financial News)
  28. 24-04-2024 Beursblik: Degroof Petercam verhoogt koersdoel Heineken (ABM Financial News)
  29. 24-04-2024 ASMI zet AEX hoger (ABM Financial News)
  30. 24-04-2024 Beursblik: goede vooruitgang bij Vopak (ABM Financial News)
  31. 24-04-2024 Duitse Ifo-index stijgt iets sterker dan verwacht (ABM Financial News)
  32. 24-04-2024 Positieve jaarstart bij MotorK (ABM Financial News)
  33. 24-04-2024 Kering voorziet scherpe winstdaling (ABM Financial News)
  34. 24-04-2024 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt (IEXProfs Redactie)
  35. 24-04-2024 Beursblik: Degroof Petercam verhoogt koersdoel ASMI (ABM Financial News)
  36. 24-04-2024 Beursblik: kwartaalcijfers KPN conform verwachting (ABM Financial News)
  37. 24-04-2024 ASMI zorgt voor goede start AEX (ABM Financial News)
  38. 24-04-2024 Beursblik: goede start voor Heineken (ABM Financial News)
  39. 24-04-2024 Vivoryon stopt eerder met studie naar middel tegen Alzheimer (ABM Financial News)
  40. 24-04-2024 Beursblik: Vopak profiteert van robuuste vraag naar tankopslag (ABM Financial News)
  41. 24-04-2024 Bloomberg: Allfunds ziet af van verkoop fondsdistributieplatform (ABM Financial News)
  42. 24-04-2024 Ctac waarschuwt voor lagere omzet (ABM Financial News)
  43. 24-04-2024 Jefferies haalt Randstad van verkooplijst (ABM Financial News)
  44. 24-04-2024 Wereldhave handhaaft outlook (ABM Financial News)
  45. 24-04-2024 Topman Heineken tevreden over jaarstart (ABM Financial News)
  46. 24-04-2024 AEX verwerkt cijferlawine goedgemutst en Musk kletst koers Tesla omhoog (Jasperien van Weerdt)
  47. 24-04-2024 Hogere opening AEX voorzien (ABM Financial News)
  48. 24-04-2024 KPN verhoogt outlook iets (ABM Financial News)
  49. 24-04-2024 Flinke koerswinsten in Azië (ABM Financial News)
  50. 24-04-2024 Vopak verhoogt outlook (ABM Financial News)

Indices

AEX 874,02 -0,77 -0,09% 18:05
AEX GR 3.360,76 +6,61 +0,20% 18:05
AMX 925,76 -8,67 -0,93% 18:05
ASCX 1.207,07 +3,02 +0,25% 18:05
BEL 20 3.883,83 -6,88 -0,18% 18:05
Germany40^ 18.065,20 -72,45 -0,40% 18:23
UK100 8.041,03 -25,44 -0,32% 18:22
Citi ESTOXX 50 4.982,48 -31,98 -0,64% 18:23
US30^ 38.352,81 -152,15 -0,40% 18:23
Nasd100^ 17.448,16 -33,51 -0,19% 18:23
Japan225^ 38.003,76 +65,05 +0,17% 18:23
US500^ 5.050,64 -19,06 -0,38% 18:23
EUR/USD 1,0687 -0,0015 -0,14% 18:23
BUND 130,15 -0,81 -0,62% 18:23
Brent 87,89 -0,40 -0,45% 18:23
Gold spot 2.324,68 +2,66 +0,11% 18:23
WTI 82,78 -0,52 -0,62% 18:23