Europese beurzen openen in het rood

Donderdag 22 Oktober 2020 | Bron: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 82 punten voor de Duitse DAX, een min van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 26 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten in afwachting van nieuwe impulsen.

De Britse FTSE daalde fors, omlaag gedrukt door een sterkere pond sterling. Die was ingegeven door optimisme over een Brexit-deal tussen de EU en de Britten, nadat EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft gezegd dat een deal binnen handbereik is.

Omdat veel bedrijven op de Londense beurs veel omzet buiten het Verenigd Koninkrijk halen, heeft een duurder pond een drukkend effect op de aandelenkoersen.

Ook zorgen over strengere maatregelen om het coronavirus opnieuw de kop in te drukken droegen bij aan de lagere koersen, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets.

Verder was het uitblijven van een akkoord over een nieuwe steunronde in Amerika ook een aanleiding voor lagere aandelenkoersen in Europa. Het optimisme daarover dat dinsdag werd aangezwengeld door Democraten-leider Nancy Pelosi zakte woensdag weer wat weg.
 
De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk stegen in september op jaarbasis meer dan in augustus. De producentenprijzen van het land in dezelfde maand bleven op jaarbasis in gelijke mate onder druk staan met een daling van 0,9 procent.
 
Bedrijfsnieuws

Ericsson heeft woensdag de outlook voor heel het jaar gehandhaafd, nadat het slechts een beperkte impact voelde van de coronacrisis. Het aandeel steeg 9,6 procent.

Nestlé zag in de eerste negen maanden van 2020 de autonome omzet aantrekken en verhoogde zijn verwachtingen voor het jaar. De koers daalde 0,8 procent in Zurich.

Randstad presteerde duidelijk beter dan voorzien in het derde kwartaal en zag ook positieve ontwikkelingen van de volumes in oktober. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 46,00 naar 50,00 euro. De koers klom 6,2 procent.

Worldline zal zijn overnamebod op Ingenico gestand doen, nu de grens van 60 procent is gepasseerd. Het belang is gestegen tot  88,64 procent van de aandelen Ingenico. Worldline sloot 1,7 procent lager.

Centamin kelderde met 19,2 procent. De mijnbouwer met een notering in Londen en Toronto produceerde minder goud in het derde kwartaal.

AkzoNobel boekte meer winst op minder omzet en gaat voor 300 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 86,00 naar 92,00 euro met handhaving van het Houden-advies. Het aandeel verloor 0,8 procent in Amsterdam.

Airbus was een sterke daler in Parijs, met een verlies van 4,3 procent. Ook Unibail-Rodamco leverde circa 5 procent in. In Frankfurt moesten Delivery Hero en MTU Aero Eng het ontgelden.

Euro STOXX 50          3.180,70  (-1,5%)
STOXX Europe 600       360,81    (-1,3%)
DAX                    12.557,64 (-1,4%)
CAC 40                 4.853,95  (-1,5%)
FTSE 100               5.776,50  (-1,9%)
SMI                    9.989,75  (-1,5%)
AEX                    557,40    (-1,2%)
BEL 20                 3.201,24  (-1,8%)
FTSE MIB               19.085,95 (-2,0%)
IBEX 35                6.811,50  (-1,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag met verlies.

De Amerikaanse beurzen zakten woensdagavond wat weg en sloten uiteindelijk licht lager.

"De stemming op Wall Street was aanvankelijk licht optimistisch, ondanks dat er nog steeds geen deal is tussen de Democraten en Republikeinen over een steunpakket", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees op uitspraken van Larry Kudlow, economisch adviseur van president Donald Trump, dat de gesprekken vanochtend bemoedigend waren.

"Beleggers stappen in de eerste instantie de markt weer in, ondanks dat het onwaarschijnlijk lijkt dat er op korte termijn iets wordt bereikt rond een steunpakket", aldus Madden. Later zakten de Amerikaanse beurzen toch wat weg in navolging van de Europese aandelenmarkten.

"Het feit dat Amerikaanse beleidsmakers nog geen deal hebben gesloten speelde een rol in het negatieve sentiment", aldus de marktvorser van CMC Markets.  
 
Of een steunpakket nog voor de verkiezingen kan worden goedgekeurd, blijft de vraag. Verwacht wordt dat een deal zwaar onder vuur zal komen van de Republikeinse meerderheid in de Senaat.

"We kunnen van alles horen over progressie bij de gesprekken, maar sommige senatoren hebben al gezegd dat ze geen enkel pakket gaan steunen", zei Seema Shah van Principal Global Investors. Zij ziet geen deal in het verschiet voor de verkiezingen.

Het risico van een betwiste verkiezingsuitslag wordt op dit moment juist door de markt onderschat, denkt Shah. Beleggers adviseert ze het verkiezingsrumoer te negeren. "Kijk de andere kant op: vergeet de ruis en handel op de fundamentals."

Intussen is het aantal besmettingen met het coronavirus in de VS weer aan het stijgen, sinds drie dagen en mogelijk al meer dan twee weken. Dit betekent mogelijk weer strengere lockdown-maatregelen van lokale autoriteiten. "We lijken in een zeer fragiele periode voor de markten te zitten, waarbij men balanceert tussen hoe het virus zich ontwikkelt en de naderende verkiezingen", zei Altaf Kassam van State Street. "Al het gesteggel rond de onderhandelingen over een steunpakket helpt ook niet. Het is meer ruis dan signaal en de markten worden er door heen en weer geslingerd."

Het beige book van de Federal Reserve liet woensdagavond zien dat de Amerikaanse economie in een bescheiden tempo doorgroeit. De Federal Reserve merkte op dat vooral de maakindustrie, de banksector en woningbouw sneller groeiden dan andere sectoren. Het Beige Book meldde een positieve groei van de consumentenbestedingen, met een kleine stijging binnen de toerismesector. Verder stegen de prijzen voor voedsel, auto's en huishoudelijke apparaten significant.    

Een november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag 4 procent, ofwel 1,67 dollar, lager op 40,03 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Analist Lukman Otunuga van FXTM wees op data van het Amerikaanse Energy Information Administration, die een beperkte daling van de olievoorraden lieten zien afgelopen week. Hoewel de cijfers volgens Otunuga relevant zijn, gaat de aandacht op de oliemarkt momenteel vooral uit naar de stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd en de impact daarvan op de energievraag.

De euro/dollar noteerde op 1,1870. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1825 op de borden.

Bedrijfsnieuws
 
Beleggers nemen ook de nieuwe kwartaalcijfers van bedrijven door, om te bezien hoe zij de economische terugval doorstaan.

Aandelen Netflix daalden krap zeven procent, nadat het bedrijf meldde dat de groei van abonnees in het derde kwartaal sterk is vertraagd, vooral in Noord-Amerika. Dit bevestigt de groeiende concurrentie van uitdagers, die hun eigen streamingdiensten aan het opzetten zijn. Ook was er door de coronacrisis groei naar voren gehaald in de voorgaande kwartalen, toen mensen opeens aan huis gekluisterd waren en vertier zochten bij Netflix-series.

Snap sloot bijna dertig procent hoger, op berichtgeving dat het aantal gebruikers tot bijna een kwart miljard is gestegen. Daarbij zijn adverteerders weer geld gaan uitgeven op het platform Snapchat, en hebben ze hun budgetten in sommige gevallen vergroot, volgens Snap, terwijl beleggers vreesden dat het coronavirus de advertentie-inkomsten onder druk heeft gezet.

De resultaten van Texas Instruments vielen mee. De omzet steeg en de winst was hoger dan verwacht. Ook de vooruitzichten voor het vierde kwartaal vielen mee. Het aandeel verloor desondanks drie procent.

Abbott Laboratories verraste met een omzetgroei van 10 procent, vooral dankzij de divisie Diagnostiek, waar de omzet met 38 procent steeg. Het farmaciebedrijf zag de nettowinst bovendien ook sterk stijgen van 960 miljoen dollar naar 1.232 miljoen dollar. Abbott besloot de winstverwachting voor heel 2020 opwaarts bij te stellen. Het aandeel verloor circa twee procent.

Verizon boekte minder omzet, maar wist de kasstroom wel op te voeren. De winst per aandeel daalde van 1,25 naar 1,05 dollar, vooral door een belastingpost. Net als Abbott besloot ook Verizon om de verwachtingen voor 2020 naar boven bij te stellen. Het aandeel leverde krap een procent in.

Disney bekritiseert de strenge richtlijnen van Californië voor de heropening van pretparken, die pogingen om Disneyland weer open te krijgen aanzienlijk compliceren. Het befaamde pretpark is al zeven maanden dicht. Het aandeel Disney steeg met ruim een procent.

S&P 500 index                   3.435,56 (-0,2%)
Dow Jones index            28.210,82 (-0,4%)
Nasdaq Composite           11.484,69 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     23.467,52 (-0,7%)
Shanghai Composite      3.297,32 (-0,8%)
Hang Seng                    24.699,11 (-0,2%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1842. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1870.

USD/JPY Yen  104,70
EUR/USD Euro  1,1842
EUR/JPY Yen   124,00

MACRO-AGENDA:

06:30 Consumentenvertrouwen - Oktober (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - Augustus (NL)
06:30 Investeringen - Augustus (NL)
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - November (Dld)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Oktober (Fra)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - September (VS)
16:00 Leidende indicatoren - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Oktober vlpg. (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Pernod Ricard - Cijfers eerste kwartaal (Fra)
08:00 Unilever - Cijfers derde kwartaal (VK)
13:00 American Airlines - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 AT&T - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Coca-Cola - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Dow Inc - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Kimberly-Clark - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Intel - Cijfers derde kwartaal (VS)
00:00 Nucor - Cijfers derde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste Berichten

  1. 19-04-2024 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABM Financial News)
  2. 19-04-2024 Tech zet Wall Street lager richting weekend (ABM Financial News)
  3. 19-04-2024 Olieprijzen dalen op weekbasis ondanks spanningen Midden-Oosten (ABM Financial News)
  4. 19-04-2024 Netflix onderuit op verdeeld Wall Street (ABM Financial News)
  5. 19-04-2024 Pharming lost voor 123 miljoen euro aan obligaties af (ABM Financial News)
  6. 19-04-2024 Europese beurzen terughoudend het weekend in (ABM Financial News)
  7. 19-04-2024 Chippers bezorgen AEX weekverlies en aftellen tot de bitcoin halving (Jasperien van Weerdt)
  8. 19-04-2024 Groen licht jaarvergadering CM.com voor herbenoeming CFO (ABM Financial News)
  9. 19-04-2024 Aandeel Super Micro Computer hard onderuit (ABM Financial News)
  10. 19-04-2024 AEX sluit slechte week negatief af (ABM Financial News)
  11. 19-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  12. 19-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  13. 19-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  14. 19-04-2024 Meer omzet en winst voor Schlumberger (ABM Financial News)
  15. 19-04-2024 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt (Redactie IEX)
  16. 19-04-2024 Wall Street koerst af op vlakke opening (ABM Financial News)
  17. 19-04-2024 Beursblik: scheurtjes in het Goldilocks scenario (ABM Financial News)
  18. 19-04-2024 Winst American Express stijgt harder dan omzet (ABM Financial News)
  19. 19-04-2024 Procter & Gamble verhoogt outlook (ABM Financial News)
  20. 19-04-2024 Beursblik: hogere EBITDA bij AkzoNobel verwacht (ABM Financial News)
  21. 19-04-2024 Amerikaanse futures wijzen op lagere opening Wall Street (ABM Financial News)
  22. 19-04-2024 Europese beurzen lager rond middaguur (ABM Financial News)
  23. 19-04-2024 Valuta: dollar even kort omhoog (ABM Financial News)
  24. 19-04-2024 AEX beperkt verlies na vergeldingsactie Israël (ABM Financial News)
  25. 19-04-2024 Must read: Apple worstelt in China (IEXProfs Redactie)
  26. 19-04-2024 Royal Unibrew verhoogt outlook (ABM Financial News)
  27. 19-04-2024 ING verhoogt koersdoel Vopak (ABM Financial News)
  28. 19-04-2024 Beursblik: prima eerste kwartaal voor WDP (ABM Financial News)
  29. 19-04-2024 Jefferies verhoogt koersdoel DSM-Firmenich (ABM Financial News)
  30. 19-04-2024 AEX lager van start gegaan, slechts twee stijgers (ABM Financial News)
  31. 19-04-2024 Deutsche Bank haalt Rheinmetall van kooplijst (ABM Financial News)
  32. 19-04-2024 Britse detailhandelsverkopen onveranderd (ABM Financial News)
  33. 19-04-2024 AEX waarschijnlijk lager van start door vrees voor escalatie in Midden-Oosten (ABM Financial News)
  34. 19-04-2024 Duitse producentenprijzen verder gedaald (ABM Financial News)
  35. 19-04-2024 AEX vermoedelijk weer lager van start na beroerde sessie in Azië (Youri van Heumen)
  36. 19-04-2024 Ebusco ontvangt Franse opdracht (ABM Financial News)
  37. 19-04-2024 Berenberg verlaagt koersdoel Fastned (ABM Financial News)
  38. 19-04-2024 Sterke winstgroei WDP in eerste kwartaal (ABM Financial News)
  39. 19-04-2024 Iets minder inflatie in Japan (ABM Financial News)
  40. 19-04-2024 Europese beurzen openen stevig lager (ABM Financial News)
  41. 19-04-2024 Aziatische beurzen kleuren donkerrood na raketaanval Israël op Iran (ABM Financial News)
  42. 19-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  43. 19-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  44. 19-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  45. 18-04-2024 PPG ziet winst stijgen maar verkoop dalen (ABM Financial News)
  46. 18-04-2024 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABM Financial News)
  47. 18-04-2024 Wall Street verdeeld gesloten (ABM Financial News)
  48. 18-04-2024 Netflix overtreft de verwachtingen (ABM Financial News)
  49. 18-04-2024 Olieprijzen stabiliseren na de terugval van woensdag (ABM Financial News)
  50. 18-04-2024 Wall Street kan opnieuw de openingswinsten niet vasthouden (ABM Financial News)

Indices

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AEX GR 3.297,49 -19,04 -0,57% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -23,16 -0,13% 19 apr
UK100 7.934,56 +69,80 +0,89% 19 apr
Citi ESTOXX 50 4.910,41 -10,16 -0,21% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BUND 131,04 -0,12 -0,09% 19 apr
Brent 87,14 +0,15 +0,17% 19 apr
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 +0,02 +0,02% 19 apr