AEX weifelt door rentevrees

Vrijdag 5 Maart 2021 | Bron: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist de rentevrees waarmee het vorige week kampte, deze week duidelijk niet af te schudden. Bij een slot van 653,87 punten op vrijdag, won de AEX een bescheiden 0,4 procent op weekbasis. Vorige week was het verlies bij een slotstand van 651,26 punten, 4,0 procent.

Volgens ING hebben beleggers momenteel te maken met een spanningsveld. "Aan de ene kant de hoop op een snel aantrekkende economie, meer fiscale stimulering, stijgende grondstoffenprijzen, oplopende inflatie en oplopende rentes", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"Aan de andere kant hoge waarderingen, markten die neigen naar euforie, centrale banken die rentes proberen te sturen en overheden die binnenkort hogere belastingen moeten aankondigen. Iemand moet immers toch de hogere schuld gaan betalen", aldus Wiersma. Dit kan de komende maanden volgens ING tot flinke bewegingen op de markten leiden.

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets zit de AEX midden in een correctieproces. "In het kort komt het erop neer dat de AEX Index midden in het correctieproces zit en we de bodem nog niet gezien hebben”, zei Van den Akker tegen ABM Financial News.

De analist verwacht deze bodem rond de 630 punten. Dat zou een belangrijke hogere bodem moeten worden binnen de lange termijn stijgende trend.

De stijgende rentes leidden deze week tot een duidelijke sectorrotatie. Banken, verzekeraars, maar donderdag ook defensieve voedingswaarden zoals Heineken en Unilever, hebben de wind in de zeilen, terwijl techaandelen momenteel uit de gratie zijn.

Beleggers die hoopten dat de voorzitter van Federal Reserve, Jerome Powell donderdagavond tijdens een toespraak de rente omlaag zou praten, kwamen van een koude kermis thuis.

Powell praat obligatierentes verder omhoog

Powell zei tijdens een evenement van de Wall Street Journal dat de centrale bank zal ingrijpen wanneer de financiële condities verkrappen.

"Ik zou me zorgen maken over wanordelijke omstandigheden in de markten of aanhoudende krappere financiële condities die het bereiken van onze doelen bedreigen", zei Powell tegen de zakenkrant. Hij benadrukte dat de financiële condities momenteel zeer soepel zijn.

Eerder zei Powell nog dat de stijgende rentes het vertrouwen in de economische outlook voor de VS weerspiegelen.

"De sussende woorden van Powell sussen niet. Logisch als je zegt dat je een te hoge inflatie niet zal toestaan", zei analist Corne van Zeijl van Actiam op Twitter.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vrijdag naar 1,58 procent en het Duitse equivalent noteerde op -0,30 procent.

Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt verder

Powell benadrukte deze week dat de Fed nog ver verwijderd is van een stabiele inflatie van 2 procent en een maximale werkgelegenheid. Uit het officiële banenrapport vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de VS in februari sterk is gegroeid, met 379.000 nieuwe banen.

"Het lijkt er op dat in de Verenigde Staten veel de goede kant uitgaat, zoals de daling van het aantal besmettingen, de uitvoering van de vaccinatieprogramma's en het aanstaande steunpakket van 1,9 biljoen dollar", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Europese inkoopdata tonen veerkracht industrie

Ondertussen moet het economisch herstel in de eurozone het vooral hebben van de industrie.

De inkoopmanagersindex liet in februari een sterke groei zien, van 54,8 in januari naar 57,9 afgelopen maand. Vrijwel in alle regio's deed de industrie het goed, waarbij zowel Duitsland als Frankrijk een stevige groeiversnelling liet zien.

Econoom Chris Williamson van Markit noemde de Europese industrie het lichtpuntje van de economie in de eurozone.

De dienstensector in de eurozone kromp in februari wel, zij het minder hard dan verwacht. De inkoopmanagersindex kwam uit van 45,7 en was beter dan een voorlopig cijfer.

Toch rekent Williamson van Markit nog steeds op een 'dubbele dip recessie' na maanden op rij van dalende activiteiten. Maar de tegenwind is ditmaal veel minder sterk dan bij de eerste coronagolf, merkte hij op.

Aangezien veel coronamaatregelen nog een tijdje van kracht zullen moeten blijven, voorziet Williamson dat het economisch herstel ook nog wel even onder druk blijft staan.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1919; op weekbasis een daling van ruim een procent.

OPEC+ verlengt afspraken

De olieprijs is deze week flink gestegen. Een vat West Texas Intermediate noteerde vrijdag op bijna 66 dollar, op weekbasis een plus van 7 procent.

De markten reageerden enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april. De naleving van de afspraken ligt momenteel op 103 procent, aldus OPEC+.

Verder verlengt Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag, die eind deze maand zou aflopen, tot en met april.

Voorafgaand aan de vergadering liepen de verwachtingen uiteen tussen een productieverhoging van 1,5 miljoen per dag vanaf 1 april tot het verlengen van het huidige productieniveau, zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO, die benadrukte dat uit het persbericht van OPEC+ een grote eensgezindheid blijkt.

Stijgers en dalers

Financials zaten er goed bij deze week in de AEX. NN Group, ASR en ING wonnen op weekbasis 5 tot zelfs 10 procent. Daarmee was ING koploper in de hoofdindex.

Galapagos kondigde deze week het primaire eindpunt aan van de lopende veiligheidsstudies met ontstekingsremmer filgotinib, waarbij geen impact op de spermaconcentratie werd geconstateerd. De tussentijdse data kunnen volgens Jefferies bijdragen aan een mogelijke toekomstige goedkeuring in de VS, en daarmee een negatieve schaduw over het aandeel wegnemen. Het aandeel kon beperkt profiteren na de recente malaise en steeg op weekbasis slechts 1,4 procent.

Shell profiteerde deze week van de stijgende olieprijs en won ruim 7 procent. Ook Unibail-Rodamco-Westfield kreeg er meer dan 7 procent bij op weekbasis.

Techaandelen ASML en ASMI daalden deze week 8 tot bijna 10 procent in waarde en belandden daarmee onderaan in de AEX. Prosus, Adyen en Just Eat Takeway leverden zo'n 3 tot zelfs 7 procent in.

In de Midcap werd PostNL beloond voor de definitieve jaarcijfers, met daarbij een verhoogde outlook en een duidelijk dividendbeleid. Het aandeel steeg ruim 2 procent op weekbasis.

Boskalis steeg ook meer dan 2 procent op weekbasis na cijfers, die beter waren dan verwacht, volgens analisten.

Vopak, SBM Offshore en Fugro deden het echter beter. Fugro won ruim 9 procent op weekbasis en Vopak en SBM zo'n 3 procent.

Hekkensluiter in de AMX was deze week Besi, een toeleverancier van de halfgeleidersector, met een verlies van 8,5 procent.

Cijfers van Corbion werden afgestraft met een verlies van bijna 8 procent. Hoewel de omzet hoger uitviel, schoot de EBITDA volgens analisten tekort.

Pharming daalde op weekbasis 0,7 procent na het vrijgeven van de cijfers. Het biotechconcern realiseerde in 2020 een sterke brutomarge, maar de operationele uitgaven stegen ook significant.

In de AScX deed Accell goede zaken, met een winst van ruim 9 procent op weekbasis. De fietsenfabrikant behaalde in 2020 een hogere omzet en een fors hogere winst. De outlook was positief en analisten spraken van sterke resultaten.

Alfen was met een verlies van ruim 12 procent de sterkste daler. Koploper was ICT Group, met een winst van bijna 38 procent op 14,10 euro. Een consortium onder leiding van NPM Capital biedt 14,50 euro per aandeel ICT Group.

Ook op lokaal fonds DPA werd deze week een overnamebod uitgebracht. Gilde deed een bod van 1,70 euro per aandeel, waarmee DPA wordt gewaardeerd op bijna 80 miljoen euro. Het aandeel steeg ruim 11 procent op weekbasis bij een slotkoers van 1,705 euro op vrijdag.

Lokaal leverden CM.com en Euronext 5 tot 7 procent in. Euronext kondigde aan het resterende belang van 40 procent in iBabs te hebben overgenomen, voor 53,2 miljoen euro. Euronext nam in 2017 een belang van 60 procent.

Ctac won bijna 11 procent nadat Value8 het belang in het bedrijf verhoogde naar 21,26 procent. In het vierde kwartaal wist de IT-dienstverlener een hogere winst en omzet te behalen.

Stern boekte in 2020 een minder groot verlies, hoewel de omzet wel daalde als gevolg van de coronapandemie. Het mobiliteitsconcern doet geen uitspraken over 2021 vanwege de onzekerheid rond het virus. Het aandeel steeg op weekbasis bijna een procent.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste Berichten

  1. 18-04-2024 PPG ziet winst stijgen maar verkoop dalen (ABM Financial News)
  2. 18-04-2024 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABM Financial News)
  3. 18-04-2024 Wall Street verdeeld gesloten (ABM Financial News)
  4. 18-04-2024 Netflix overtreft de verwachtingen (ABM Financial News)
  5. 18-04-2024 Olieprijzen stabiliseren na de terugval van woensdag (ABM Financial News)
  6. 18-04-2024 Wall Street kan opnieuw de openingswinsten niet vasthouden (ABM Financial News)
  7. 18-04-2024 Europese beurzen hoger gesloten (ABM Financial News)
  8. 18-04-2024 L'Oréal groeit verder (ABM Financial News)
  9. 18-04-2024 Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers (Rob Stallinga)
  10. 18-04-2024 Chippers opnieuw onderuit in vlakke AEX (ABM Financial News)
  11. 18-04-2024 Knot houdt rekening met renteverlaging ECB in juni (ABM Financial News)
  12. 18-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  13. 18-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  14. 18-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  15. 18-04-2024 Minder bestaande woningen verkocht in VS (ABM Financial News)
  16. 18-04-2024 Stijging leidende indicatoren VS zet niet door (ABM Financial News)
  17. 18-04-2024 Pharming rondt plaatsing obligaties af (ABM Financial News)
  18. 18-04-2024 Wall Street gaat lichtgroene opening tegemoet (ABM Financial News)
  19. 18-04-2024 Aantal nieuwe steunaanvragen stabiel (ABM Financial News)
  20. 18-04-2024 Philadelphia Fed index fors omhoog (ABM Financial News)
  21. 18-04-2024 Huizenbouwer D. R. Horton profiteert van krappe woningmarkt (ABM Financial News)
  22. 18-04-2024 Barclays: WDP aantrekkelijk gewaardeerd (ABM Financial News)
  23. 18-04-2024 Valuta: ABN AMRO stelt koersdoelen bij (ABM Financial News)
  24. 18-04-2024 Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ABN AMRO (ABM Financial News)
  25. 18-04-2024 Futures voorspellen lichtgroene opening Wall Street (ABM Financial News)
  26. 18-04-2024 Beursblik: Netflix dreigt concurrenten met knockout (ABM Financial News)
  27. 18-04-2024 Europese beurzen vlak rond middaguur (ABM Financial News)
  28. 18-04-2024 Valuta: euro kruipt verder omhoog (ABM Financial News)
  29. 18-04-2024 Beursblik: UBS verhoogt koersdoel Exor (ABM Financial News)
  30. 18-04-2024 Bescheiden herstel ASML in lichtgroene AEX (ABM Financial News)
  31. 18-04-2024 Beursblik: NSI bevestigt outlook na matig kwartaal (ABM Financial News)
  32. 18-04-2024 Deliveroo ziet omzet aantrekken (ABM Financial News)
  33. 18-04-2024 Brussel waarschuwt voor gevolgen telecomfusies (ABM Financial News)
  34. 18-04-2024 Beursblik: weinig verrassing bij Sligro (ABM Financial News)
  35. 18-04-2024 Must read: beleggen in landbouw dan maar (IEXProfs Redactie)
  36. 18-04-2024 ACEA: Europese autoverkoop gedaald (ABM Financial News)
  37. 18-04-2024 Herstel ASML leidt AEX licht hoger (ABM Financial News)
  38. 18-04-2024 Mirova weer kleiner in Alfen (ABM Financial News)
  39. 18-04-2024 Easyjet verwacht kleiner verlies (ABM Financial News)
  40. 18-04-2024 JDE Peet's sluit herbebossingsdeal met Honduras, Peru en Rwanda (ABM Financial News)
  41. 18-04-2024 DWS groter in Heijmans (ABM Financial News)
  42. 18-04-2024 TSMC profiteert van groeiende vraag naar AI-chips (ABM Financial News)
  43. 18-04-2024 Minder omzet Danone (ABM Financial News)
  44. 18-04-2024 Pharming vervangt converteerbare lening (ABM Financial News)
  45. 18-04-2024 Cabka ziet winstgevendheid aantrekken (ABM Financial News)
  46. 18-04-2024 Vastned verkoopt Rokin Plaza (ABM Financial News)
  47. 18-04-2024 AEX maakt zich op voor licht herstel, goud heeft het op de heupen (Jasperien van Weerdt)
  48. 18-04-2024 AEX start handelsdag naar verwachting licht hoger (ABM Financial News)
  49. 18-04-2024 Meer omzet bij Sligro (ABM Financial News)
  50. 18-04-2024 Trage jaarstart Nokia (ABM Financial News)

Indices

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18 apr
AEX GR 3.316,53 +0,03 +0,00% 18 apr
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18 apr
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18 apr
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18 apr
Germany40^ 17.751,90 -85,50 -0,48% 18 apr
UK100 7.864,76 0,00 0,00% 18 apr
Citi ESTOXX 50 4.920,57 +7,39 +0,15% 18 apr
US30^ 38.013,46 0,00 0,00% 18 apr
Nasd100^ 17.548,80 0,00 0,00% 18 apr
Japan225^ 38.001,71 0,00 0,00% 18 apr
US500^ 5.049,25 0,00 0,00% 18 apr
EUR/USD 1,0620 -0,0023 -0,22% 04:29
BUND 131,16 0,00 0,00% 18 apr
Brent 86,99 0,00 0,00% 18 apr
Gold spot 2.406,20 +26,83 +1,13% 04:29
WTI 82,08 0,00 0,00% 18 apr