Europese beurzen openen naar verwachting hoger

Vrijdag 22 Oktober 2021 | Bron: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) IG voorziet voor vrijdag een openingswinst van 59 punten voor de Duitse DAX, een plus van 41 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 26 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zijn de zorgen over het noodlijdende Evergrande weer opgelaaid, nu het einde van 30 dagen uitstel van betaling van een rente-aflossing van 83 miljoen dollar door de Chinese vastgoedontwikkelaar nadert.

"Door het stuklopen van een desinvestering zou het bedrijf dit weekend al in een default-situatie kunnen komen, terwijl er zorgen blijven over besmettingsgevaar voor de rest van de vastgoedsector", aldus Hewson, die ook wees op de dalende grondstoffenprijzen.

Op macro-economisch vlak was het donderdag vrij rustig. Uit voorlopige cijfers bleek dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober is verzwakt. De index daalde van 4,0 negatief naar 4,8 negatief.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wees op de verdere daling van de Turkse lira na een stevige renteverlaging door de Turkse centrale bank.

De belangrijkste beleidsrente werd onverwacht verlaagd van 18 naar 16 procent. In september verlaagde de centrale bank de rente al met 100 basispunten. Turkije streeft naar een inflatie van 5 procent op middellange termijn. De inflatie noteert echter rond de 20 procent en Sammani ziet de inflatie eerder stijgen dan dalen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Unilever is in het derde kwartaal van 2021 gestegen, waarbij de onderliggende groei iets beter was dan verwacht. Het aandeel steeg ruim een procent.

Randstad heeft in het derde kwartaal, zoals verwacht, de omzet en de resultaten zien stijgen en maakt zich op voor een nieuwe CEO. Het aandeel steeg ruim 5 procent.

In Parijs deed Carrefour goede zaken met een plus van bijna 2 procent, terwijl Eurofins Scientific hekkensluiter was in de CAC 40 met een verlies van meer dan 7 procent.

Carrefour behaalde in het derde kwartaal een hogere omzet. De Franse supermarktketen verwacht niet dat de oplopende inflatie een materiële impact op de resultaten zal hebben in 2021.

In de Duitse DAX ging Sartorius aan kop met een winst van ruim 4 procent, terwijl SAP onderaan belandde met een verlies van ruim 3 procent. Het softwarebedrijf bevestigde eerder aangekondigde voorlopige resultaten en handhaafde de eerder verhoogde outlook.

Mijnbouwers hadden het in Londen lastig, met verliezen van 3 tot 4 procent voor Anglo American en BHP. Shell en BP verloren zo'n 2 procent.

Barclays daalde bijna een procent na het openen van de boeken. De nettowinst van de Britse bank verdubbelde ruimschoots in het derde kwartaal, met name dankzij de prestaties bij de investment bank.


Euro STOXX 50         4.155,73 (-0,4%)
STOXX Europe 600        469,71 (-0,1%)
DAX                  15.472,56 (-0,3%)
CAC 40                6.686,17 (-0,3%)
FTSE 100              7.190,30 (-0,5%)
SMI                  12.039,14 (+0,2%)
AEX                     807,64 (+0,3%)
BEL 20                4.197,20 (-0,6%)
FTSE MIB             26.525,15 (-0,2%)
IBEX 35               8.944,30 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag vlak. Beleggers kunnen aan de slag met de kwartaalcijfers van Intel en Snap, die donderdag nabeurs verschenen en tegenvielen. Snap verloor in de nabeurshandel zelfs een kwart van zijn waarde na het geven van een voorzichtige outlook.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten, met wel een record voor de S&P 500.

De index kon zich optrekken aan solide kwartaalcijfers. Van de 80 bedrijven in de S&P 500 die de boeken reeds openden, wist 81 procent de verwachtingen van analisten te overtreffen, volgens FactSet.

Donderdag staken de zorgen over de noodlijdende Chinese projectontwikkelaar China Evergrande wel weer de kop op, nadat bekend werd dat plannen om een meerderheidsbelang in zijn vastgoedbeheerdivisie Evergrande Property Services voor 2,6 miljard dollar te verkopen aan rivaal Hopson Development, zijn afgeblazen. Eerder ketste een verkoop van het hoofdkantoor al af.

Marktanalist Paul Jackson van Invesco blijft ondertussen positief over aandelen. "We hebben een periode van aarzeling achter de rug die voor wat volatiliteit heeft gezorgd, maar ik denk dat de aandelenkoersen hoger zullen blijven", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 6.000 naar 290.000 aanvragen, waar de markt rekende op 300.000 aanvragen.

De Philadelphia Fed index daalde in oktober van 30,7 naar 23,8. De markt rekende op een indexniveau van 24,5.

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in september in een veel trager tempo gestegen dan in de twee maanden ervoor, meldde The Conference Board donderdag.

De Leading Economic Index steeg vorige maand met 0,2 procent tot een stand van 117,5. In augustus steeg de index nog met 0,8 procent en in juli met 0,9 procent.

De deltavariant van het coronavirus, de zorgen over de hoge inflatie en de aanhoudende problemen in de aanvoerketen zorgen voor tegenwind voor de Amerikaanse economie, aldus The Conference Board, dat wel zijn groeiverwachtingen van 5,7 en 3,8 procent voor respectievelijk 2021 en 2022 handhaafde.

De bestaande woningverkopen in de VS stegen in september met 7 procent en daarmee sterker dan verwacht.

Bitcoin bereikte woensdag een all time high maar verloor donderdag ruim 4 procent op 63.00 dollar.

De olieprijs is donderdag gedaald, na ruim een week van stijgingen. Bij een settlement van 82,50 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent goedkoper, waarmee WTI wel rond het hoogste niveau in zeven jaar blijft. Brent werd ook ruim een procent goedkoper en noteerde onder de 85 dollar. Het fundamentele plaatje voor de oliemarkten blijft wel sterk, volgens analisten.

Bedrijfsnieuws

WeWork beleefde donderdag eindelijk zijn beursdebuut in New York, nadat IPO-plannen twee jaar geleden nog werden gestaakt. WeWork fuseerde met de SPAC BowX Acquisition en steeg op de eerste handelsdag ruim 13 procent bij een slotkoers van 11,74 dollar.

Aandelen van de Amerikaanse online betaaldienst PayPal daalden donderdag bijna 6 procent, na een verlies van bijna 5 procent op woensdag. Toen meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden dat PayPal Pinterest over zou willen nemen. PayPal zou flink in de buidel moeten tasten voor het social media bedrijf, bekend van zijn online prikbord, dat zo'n 40 miljard dollar waard is. Van de stijging van 13 procent voor Pinterest op woensdag, leverde het aandeel donderdag zo'n 2 procent in.

Tesla rapporteerde woensdag laat een recordwinst over het derde kwartaal. De fabrikant van elektrische voertuigen slaagde erin om de aanhoudende verstoringen in de aanvoerketen redelijk goed op te vangen. Aanvankelijk daalde het aandeel, maar gedurende de handelsdag kwam daar verandering in. Tesla sloot donderdag uiteindelijk ruim 3 procent hoger.

IBM heeft het afgelopen kwartaal een tegenvallende omzet geboekt, terwijl de aangepaste winst in lijn was met de verwachtingen. Het aandeel van Big Blue leverde donderdag 9,5 procent in.

AT&T heeft in het derde kwartaal fors meer winst geboekt, ondanks een lagere omzet als gevolg van desinvesteringen. Het aandeel verloor een half procent.

De nettowinst van Blackstone is in het derde kwartaal bijna verdubbeld, dankzij sterke beleggingsprestaties en aanhoudende expansie naar snelgroeiende nieuwe activiteiten. Het aandeel eindigde 3 procent hoger.

American Airlines wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen naar winst, hoewel de deltavariant van het coronavirus wel voor een trager hersteltempo zorgde. Het aandeel steeg donderdag bijna 2 procent.

Dow Inc. heeft in het derde kwartaal van 2021 de omzet en de resultaten sterker zien stijgen dan verwacht. Het aandeel daalde bijna een procent.

PPG Industries won bijna 3 procent. De Amerikaanse verfspecialist heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, ondanks dat het vanwege de verstoringen in de toeleveringsketen niet aan de robuuste vraag kon voldoen.

Nucor heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt dankzij hogere verkoopprijzen. De staalfabrikant verwacht dat de winst in het lopende kwartaal verder stijgt. Het aandeel daalde toch 3 procent.

S&P 500 index               4.549,78 (+0,3%)
Dow Jones index            35.603,08 (-0,02%)
Nasdaq Composite           15.215,70 (+0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger.

Nikkei 225             28.811,16 (+0,4%)
Shanghai Composite      3.598,18 (+0,1%)
Hang Seng              26.132,90 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1625. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1623.

USD/JPY Yen   114,03
EUR/USD Euro   1,1625
EUR/JPY Yen   132,56

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - September (Jap)
01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (Jap)
06:30 Consumptie huishoudens - Augustus (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - September (VK)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Oktober (Fra)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 American Express - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Honeywell - Cijfers derde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste Berichten

  1. 19-04-2024 Must read: Apple worstelt in China (IEXProfs Redactie)
  2. 19-04-2024 Royal Unibrew verhoogt outlook (ABM Financial News)
  3. 19-04-2024 Beursblik: ING verhoogt koersdoel Vopak (ABM Financial News)
  4. 19-04-2024 Beursblik: prima eerste kwartaal voor WDP (ABM Financial News)
  5. 19-04-2024 Jefferies verhoogt koersdoel DSM-Firmenich (ABM Financial News)
  6. 19-04-2024 AEX lager van start gegaan, slechts twee stijgers (ABM Financial News)
  7. 19-04-2024 Deutsche Bank haalt Rheinmetall van kooplijst (ABM Financial News)
  8. 19-04-2024 Britse detailhandelsverkopen onveranderd (ABM Financial News)
  9. 19-04-2024 AEX waarschijnlijk lager van start door vrees voor escalatie in Midden-Oosten (ABM Financial News)
  10. 19-04-2024 Duitse producentenprijzen verder gedaald (ABM Financial News)
  11. 19-04-2024 AEX vermoedelijk weer lager van start na beroerde sessie in Azië (Youri van Heumen)
  12. 19-04-2024 Ebusco ontvangt Franse opdracht (ABM Financial News)
  13. 19-04-2024 Berenberg verlaagt koersdoel Fastned (ABM Financial News)
  14. 19-04-2024 Sterke winstgroei WDP in eerste kwartaal (ABM Financial News)
  15. 19-04-2024 Iets minder inflatie in Japan (ABM Financial News)
  16. 19-04-2024 Europese beurzen openen stevig lager (ABM Financial News)
  17. 19-04-2024 Aziatische beurzen kleuren donkerrood na raketaanval Israël op Iran (ABM Financial News)
  18. 19-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  19. 19-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  20. 19-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  21. 18-04-2024 PPG ziet winst stijgen maar verkoop dalen (ABM Financial News)
  22. 18-04-2024 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABM Financial News)
  23. 18-04-2024 Wall Street verdeeld gesloten (ABM Financial News)
  24. 18-04-2024 Netflix overtreft de verwachtingen (ABM Financial News)
  25. 18-04-2024 Olieprijzen stabiliseren na de terugval van woensdag (ABM Financial News)
  26. 18-04-2024 Wall Street kan opnieuw de openingswinsten niet vasthouden (ABM Financial News)
  27. 18-04-2024 Europese beurzen hoger gesloten (ABM Financial News)
  28. 18-04-2024 L'Oréal groeit verder (ABM Financial News)
  29. 18-04-2024 Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers (Rob Stallinga)
  30. 18-04-2024 Chippers opnieuw onderuit in vlakke AEX (ABM Financial News)
  31. 18-04-2024 Knot houdt rekening met renteverlaging ECB in juni (ABM Financial News)
  32. 18-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  33. 18-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  34. 18-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  35. 18-04-2024 Minder bestaande woningen verkocht in VS (ABM Financial News)
  36. 18-04-2024 Stijging leidende indicatoren VS zet niet door (ABM Financial News)
  37. 18-04-2024 Pharming rondt plaatsing obligaties af (ABM Financial News)
  38. 18-04-2024 Wall Street gaat lichtgroene opening tegemoet (ABM Financial News)
  39. 18-04-2024 Aantal nieuwe steunaanvragen stabiel (ABM Financial News)
  40. 18-04-2024 Philadelphia Fed index fors omhoog (ABM Financial News)
  41. 18-04-2024 Huizenbouwer D. R. Horton profiteert van krappe woningmarkt (ABM Financial News)
  42. 18-04-2024 Barclays: WDP aantrekkelijk gewaardeerd (ABM Financial News)
  43. 18-04-2024 Valuta: ABN AMRO stelt koersdoelen bij (ABM Financial News)
  44. 18-04-2024 Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ABN AMRO (ABM Financial News)
  45. 18-04-2024 Futures voorspellen lichtgroene opening Wall Street (ABM Financial News)
  46. 18-04-2024 Beursblik: Netflix dreigt concurrenten met knockout (ABM Financial News)
  47. 18-04-2024 Europese beurzen vlak rond middaguur (ABM Financial News)
  48. 18-04-2024 Valuta: euro kruipt verder omhoog (ABM Financial News)
  49. 18-04-2024 Beursblik: UBS verhoogt koersdoel Exor (ABM Financial News)
  50. 18-04-2024 Bescheiden herstel ASML in lichtgroene AEX (ABM Financial News)

Indices

AEX 861,14 -4,22 -0,49% 11:42
AEX GR 3.297,68 -18,85 -0,57% 11:28
AMX 922,51 -4,09 -0,44% 11:43
ASCX 1.180,47 -9,36 -0,79% 11:28
BEL 20 3.809,88 -16,70 -0,44% 11:43
Germany40^ 17.714,70 -122,70 -0,69% 11:43
UK100 7.840,50 -24,26 -0,31% 11:43
Citi ESTOXX 50 4.912,41 -8,16 -0,17% 11:43
US30^ 37.602,15 -411,31 -1,08% 11:14
Nasd100^ 17.290,69 -258,11 -1,47% 11:42
Japan225^ 37.325,98 -675,73 -1,78% 10:29
US500^ 4.991,95 -57,30 -1,13% 11:42
EUR/USD 1,0660 +0,0016 +0,15% 11:42
BUND 131,53 +0,37 +0,28% 11:42
Brent 87,33 +0,34 +0,39% 11:42
Gold spot 2.382,89 +3,52 +0,15% 11:43
WTI 82,38 +0,30 +0,37% 11:42