Europese beurzen openen naar verwachting onveranderd

Vrijdag 21 Juni 2024 | Bron: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones)  De Europese beurzen gaan vrijdag een min of meer vlakke opening tegemoet, in afwachting van de voorlopige inkoopmanagersindices.

IG voorziet een openingswinst van 5 punten voor de Duitse DAX en een min van 2 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 6 punten hoger te openen.

De Europese aandelenmarkten zijn donderdag hoger gesloten, terwijl beleggers drie rentebesluiten evolueerden.

Donderdagochtend verlaagde de Zwitserse centrale bank de beleidsrente met 0,25 procentpunt naar 1,25 procent, een stap die breed werd verwacht. Het besluit volgt op een soortgelijke stap in maart en betekent dat de SNB haar positie behoudt als koploper in de mondiale beleidsversoepelingscyclus.

De Noorse centrale bank hield donderdag, ook zoals verwacht, haar beleidsrente op 4,5 procent en zei dat de rente tot eind 2024 op het hoogste niveau in 16 jaar zou blijven, op voorwaarde dat de economie zich ontwikkelt zoals momenteel wordt verwacht.

De Bank of England hield de rente donderdag onveranderd op het hoogste punt in 16 jaar van 5,25 procent. Ook deze beslissing werd breed verwacht.

Het besluit komt nadat woensdag vrijgegeven gegevens toonden dat de Britse inflatie in mei met 2,0 procent op jaarbasis steeg, waarmee de inflatiedoelstelling van de centrale bank werd bereikt. De markt houdt voorlopig rekening met een renteverlaging in augustus.

Verder werd donderdag bekend dat het Belgische consumentenvertrouwen in juni fors is verbeterd. In Nederland was het vertrouwen juist gedaald. Ook bleek vanochtend dat de Duitse producentenprijzen verder waren gedaald. Op jaarbasis daalden de prijzen met 2,2 procent, na een daling met 3,3 procent in april.

Stijgers en dalers

In Frankfurt ging Sartorius aan kop met een winst van 4,6 procent, gevolgd door Siemens Energy dat 3,1 procent kon bijschrijven.

Rheinmetall won 1,7 procent, nadat de defensiespecialist bekendmaakte dat het de grootste order ooit had binnen gesleept ter waarde van 8,5 miljard euro.

Henkel beleefde een mindere dag en daalde 1,1 procent. Verder bleven de verliezen in Frankfurt vrij beperkt.

In Parijs was Capgemini de grootste stijger met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Kering met een winst van 2,5 procent. Thales kon meeliften op het ordernieuws van Rheinmetall en won 2,1 procent.

Danone verloor daarentegen 2,6 procent. Het bedrijf verwacht in de komende vier jaar een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5 procent te realiseren, waarbij de terugkerende operationele winst in een hoger tempo zal stijgen dan de omzet. Dit moet Danone helpen aan een structureel dubbelcijferig rendement op de investeringen.

De Amsterdamse beurs kreeg weer hulp van de chippers. ASMI ging aan kop met een plus van 5,3 procent en ASML steeg 2,3 procent.

NN Group won 0,9 procent. De verzekeraar plant een entree op de door Rabobank, ING en ABN AMRO gedomineerde Nederlandse betaalmarkt. Dit schreef Het Financieele Dagblad donderdag.

Shell steeg 0,8 procent. De geplande overname door Shell van Pavilion Energy illustreert het vertrouwen dat Shell heeft in de toekomstige vraag naar LNG, met name in Azië, aldus DBS Group in een analyse van de transactie die eerder deze week werd aangekondigd.

In Brussel steeg Umicore met 2,1 procent, terwijl UCB 1,6 procent verloor. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor UCB van Kopen naar Houden, maar trok wel het koersdoel op van 115 naar 147 euro.

J Sainsbury steeg 1,9 procent in Londen. Het bedrijf verkoopt de kernactiviteiten van de bankdivisie aan NatWest sneller dan verwacht, vond Shore Capital in een analyse van de transactie, die er volgens de analisten al aan zat te komen en waar de supermarktketen zeker 250 miljoen pond aan overhoudt. De opbrengsten worden vermoedelijk uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Easyjet verwacht op middellange termijn meer dan een miljard pond brutowinst te realiseren. Dit maakte de luchtvaartmaatschappij donderdag bekend met de presentatie van nieuwe doelen. Het aandeel daalde toch 0,9 procent.

De aandelen van Ferrari stegen 1,4 procent. De Italiaanse autofabrikant vraagt voor zijn eerste elektrische auto's circa 500.000 euro, een bedrag dat volgens investeringsbank Equita SIM reëel is. De gemiddelde prijs voor een auto van Ferrari ligt op 375.000 euro. Equita was ook niet verrast door berichten in de media dat Ferrari al een tweede elektrische auto werkt.

Euro STOXX 50         4.947,73 (+1,3%)
STOXX Europe 600        518,91 (+0,9%)
DAX                  18.254,18 (+1,0%)
CAC 40                7.671,34 (+1,3%)
FTSE 100              8.272,46 (+0,8%)
SMI                  12.128,16 (+0,6%)
AEX                     933,84 (+1,0%)
BEL 20                3.889,35 (+0,7%)
FTSE MIB             33.675,15 (+1,4%)
IBEX 35              11.160,.50 (+0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een groene opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld geëindigd, tijdens een relatief rustige handelssessie.

Aanvankelijk wist de S&P 500 nog de recordstanden boven de 5500 punten aan te scherpen en bereikte de Nasdaq bijna de 18.000 punten. Echter gedurende de handelssessie wisten beide indices de recordstanden niet vast te houden, wellicht gevoed door wat winstnemingen na de stijgingen van de laatste tijd. 

Solita Marcelli, UBS's Chief Investment Officer voor Amerika, gaf donderdag aan dat “AI-investeringen zijn geleid door financieel sterke bedrijven, met hoogwaardige winsten, sterke winstgevendheid en gezonde kasstromen. Deze financiële stabiliteit verkleint naar haar mening het risico op speculatieve zeepbellen en betekent dat megacaps de kern vormen van het AI-verhaal.”

Aangezien ze verwacht dat verticaal geïntegreerde oligopolies de ruimte boven en beneden in de toeleveringsketen zullen domineren, is het moeilijk om tegen de aanhoudende winsten van deze monolietspelers in te gaan.

Het resultaat van dit alles is dat investeerders legitieme redenen hebben om nerveus te zijn, maar voorlopig is er geen duidelijke reden om aan te nemen dat de muziek op het punt staat te stoppen, aldus Marcelli.

Ondertussen signaleerden nieuwe economische gegevens in de VS enkele tekenen van een vertragende economie. Die gegevens omvatten hoger dan verwachte wekelijkse werkloosheidsaanvragen, de Philadelphia Fed-index bleef nog net positief in juni, met een daling van 4,5 naar 1,3 en het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in mei met ruim 5 procent.

Vrijdag kijken beleggers uit naar de gegevens over de inkoopmanagersindex, bestaande woningverkopen en leidende indicatoren.

Ook is het vrijdag de zogenaamde” Quadruple witching day”. Dit is de dag waarop vier soorten derivaten tegelijkertijd aflopen. Deze instrumenten omvatten aandelenindexfutures, aandelenindexopties, aandelenopties en individuele aandelenfutures. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het handelsvolume en een verhoogde volatiliteit wanneer handelaren en beleggers aflopende posities sluiten en nieuwe openen, met name in het laatste handelsuur.

De olieprijzen liepen verder op vanwege verder toenemende geopolitieke spanningen en nadat donderdagmiddag bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week zijn gedaald. Een vat WTI-olie werd 0,7 procent duurder op 82,17 dollar.

De rentes liepen wat op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg 4 basispunten naar 4,25 procent, terwijl de euro/dollar terrein verloor en noteerde op 1,0703.

Stijgers en dalers

Het aandeel Chipotle daalde met 6,2 procent, ook al is de burritoketen slechts enkele dagen verwijderd van een aandelensplitsing die normaal gesproken naar verwachting de prijs zou opdrijven. Maar het het aandeel is de afgelopen twee jaar met 172 procent gestegen en bereikte onlangs op dinsdag een recordslotkoers van 3.427,61 dollar per aandeel.

Darden-restaurants steeg met 1,5 procent na het overtreffen van de winstverwachtingen.

Gilead Sciences steeg met 8,5 procent, na een succesvolle proef in een laat stadium met zijn HIV-preventie-injectie.

Het adviesbureau Accenture steeg met 7,3 procent, nadat het voor het derde kwartaal ruim 900 miljoen dollar aan boekingen voor generatieve kunstmatige intelligentie had gerapporteerd.

Hewlett Packard Enterprise verloor 1,7 procent. Britse mededingingsautoriteiten onderzoeken de overname van Juniper Networks.

KB Home won 2,9 procent. De kwartaalwinst van de huizenbouwer was hoger dan de analistenconsensus.

Nvidia bereikte wederom een nieuw record, maar kon dat niet vasthouden en daalde uiteindelijk met 3,5 procent. Dat straalde ook af op andere halfgeleideraandelen zoals Micron, dat 6,0 procent verloor.

Honeywell International won 0,6 procent en wist daarmee op dagbasis de records aan te scherpen. Het bedrijf heeft overeenstemming bereikt over de overname van defensie- en ruimtevaartbedrijf CAES voor ongeveer 2 miljard dollar in contanten. 

Trump Media & Technology Group verloor 14,6 procent, nadat er dinsdag ook al forse verliezen op de borden stonden. Beurswaakhond SEC heeft wel de plannen rond de verkoop van aandelen en warrants goedgekeurd.

S&P 500         5473,17 (-0,3%)

Dow-Jones  39.134,76 (+0,8%)

Nasdaq        17.721,59 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het rood.

Nikkei 225             38.631,43 (0,0%)
Shanghai Composite     2.993,57 (-0,4%)
Hang Seng              18.021,56 (-1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0718. donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0704.

USD/JPY Yen   158,84
EUR/USD Euro  1,0718
EUR/JPY Yen   170,25

MACRO-AGENDA:
01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (Jap)

01:30 Inflatie - Mei (Jap)

08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (VK)

08:45 Ondernemersvertrouwen - Juni (Fra)

09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (Fra)

09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (Dld)

10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (eur)

10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (VK)

15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Juni (VS)

16:00 Bestaande woningverkopen - Mei (VS)

16:00 Leidende indicatoren - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Ease2pay - Jaarvergadering

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste Berichten

 1. 12-07-2024 ABN AMRO trekt ingekochte aandelen in (ABM Financial News)
 2. 12-07-2024 Amerikaanse producentenprijzen iets harder gestegen dan verwacht (ABM Financial News)
 3. 12-07-2024 Meevallende kwartaalwinst voor Citigroup (ABM Financial News)
 4. 12-07-2024 FT: Unilever schrapt derde van alle kantoorbanen in Europa (ABM Financial News)
 5. 12-07-2024 JPMorgan overtreft verwachtingen (ABM Financial News)
 6. 12-07-2024 Wells Fargo presteert licht beter dan verwacht (ABM Financial News)
 7. 12-07-2024 Lufthansa verlaagt outlook voor 2024 (ABM Financial News)
 8. 12-07-2024 Futures signaleren vlakke opening Wall Street (ABM Financial News)
 9. 12-07-2024 Europese Commissie: X overtreedt regels in Europa (ABM Financial News)
 10. 12-07-2024 Europese beurzen hoger rond middaguur (ABM Financial News)
 11. 12-07-2024 Valuta: euro trekt aan (ABM Financial News)
 12. 12-07-2024 Kleine winst voor de AEX, wachten op cijfers Amerikaanse banken en PPI (ABM Financial News)
 13. 12-07-2024 Kabinet wil jaarlijks 100.000 woningen bouwen (ABM Financial News)
 14. 12-07-2024 Bloomberg: vertraging bij Tesla met robotaxi (ABM Financial News)
 15. 12-07-2024 Must read: is AI een reddende engel? (IEXProfs Redactie)
 16. 12-07-2024 Degroof Petercam verhoogt koersdoel NX Filtration (ABM Financial News)
 17. 12-07-2024 Chinese export stijgt sterker dan verwacht (ABM Financial News)
 18. 12-07-2024 AEX blijft dicht bij huis, verlies voor chipaandelen (ABM Financial News)
 19. 12-07-2024 Afname Franse inflatie minder groot dan gedacht (ABM Financial News)
 20. 12-07-2024 Ericsson duikt dieper in de rode cijfers (ABM Financial News)
 21. 12-07-2024 London Tunnels krijgt toestemming voor plannen (ABM Financial News)
 22. 12-07-2024 Een dubbeltje op zijn kant voorbeurs nadat de Magnificent 7 even niet zo magnificent zijn (Youri van Heumen)
 23. 12-07-2024 AEX start handelsdag afwachtend na sectorrotatie op Wall Street (ABM Financial News)
 24. 12-07-2024 NX Filtration boekt bijna 60% omzetgroei en presenteert nieuwe CEO (ABM Financial News)
 25. 12-07-2024 Aantal faillissementen omhoog (ABM Financial News)
 26. 12-07-2024 Aziatische beurzen noteren verdeeld (ABM Financial News)
 27. 12-07-2024 Europese beurzen openen waarschijnlijk zonder grote uitslagen (ABM Financial News)
 28. 12-07-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
 29. 12-07-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
 30. 12-07-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
 31. 11-07-2024 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABM Financial News)
 32. 11-07-2024 Wall Street lager gesloten (ABM Financial News)
 33. 11-07-2024 Olieprijs hoger gesloten (ABM Financial News)
 34. 11-07-2024 Wall Street koerst af op lager slot (ABM Financial News)
 35. 11-07-2024 Fed's Daly ziet ruimte om de rente binnenkort te verlagen (ABM Financial News)
 36. 11-07-2024 Europese beurzen hoger gesloten (ABM Financial News)
 37. 11-07-2024 AEX profiteert niet van gunstige inflatiecijfers (ABM Financial News)
 38. 11-07-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
 39. 11-07-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
 40. 11-07-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
 41. 11-07-2024 Beursblik: opnieuw dreigen lichtrode cijfers voor TomTom (ABM Financial News)
 42. 11-07-2024 Beursblik: inflatiecijfers geven Fed meer vertrouwen (ABM Financial News)
 43. 11-07-2024 Jaarvergadering Renewi keurt alle agendapunten goed (ABM Financial News)
 44. 11-07-2024 Jaarvergadering Holland Colours akkoord met dividend (ABM Financial News)
 45. 11-07-2024 Wall Street richting groene opening na gunstige inflatiecijfers (ABM Financial News)
 46. 11-07-2024 Amerikaanse steunaanvragen VS omlaag (ABM Financial News)
 47. 11-07-2024 Amerikaanse inflatie minder sterk dan verwacht (ABM Financial News)
 48. 11-07-2024 Meer omzet en minder winst voor Delta Air Lines (ABM Financial News)
 49. 11-07-2024 Wall Street licht lager in aanloop naar inflatiecijfers (ABM Financial News)
 50. 11-07-2024 PepsiCo verlaagt outlook licht (ABM Financial News)

Indices

AEX 940,17 +4,11 +0,44% 15:46
AEX GR 3.643,34 +11,73 +0,32% 15:31
AMX 892,31 +3,78 +0,43% 15:45
ASCX 1.270,57 +3,75 +0,30% 15:30
BEL 20 4.033,42 +4,50 +0,11% 15:45
Germany40^ 18.629,80 +95,24 +0,51% 15:45
UK100 8.247,53 +20,76 +0,25% 15:46
EURO50 5.010,14 +42,17 +0,85% 15:44
US30^ 39.888,90 +129,80 +0,33% 15:44
Nasd100^ 20.233,10 +21,40 +0,11% 15:45
Japan225^ 41.240,20 -310,60 -0,75% 15:44
US500^ 5.595,08 +11,55 +0,21% 15:45
EUR/USD 1,0894 +0,0026 +0,24% 15:46
BUND 131,64 -0,11 -0,08% 15:46
Brent 85,54 -0,15 -0,18% 15:45
Gold spot 2.401,73 -13,63 -0,56% 15:46
WTI 83,04 -0,02 -0,02% 15:44