(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager geëindigd. De AEX verloor op het slot 0,4 procent op 936,06 punten.
Eerder op de dag tikte de AEX nog een record van 944,94 punten aan, gesteund door nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq op Wall Street, maar de index wist zich uiteindelijk niet boven de mijlpaal van 940 punten te handhaven, de hoogste slotkoers die tot op heden in de boeken staat. Zwaargewicht ASML, die eerder nog boven de 1.000 euro noteerde, zakte na de opening op Wall Street weg. Daar stonden chipaandelen als Nvidia en Intel onder druk.
De aandacht ging vandaag vooral uit naar de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die mede bepalend zijn voor het rentebeleid van de Federal Reserve.
De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juni met 3,0 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 3,3 procent.
Vooraf werd gerekend op een inflatie op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent.
Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent, waar een stijging van 0,2 procent was voorzien. De kernprijzen stegen met 0,1 procent, waar een toename met 0,2 procent was voorspeld, gelijk aan de prijsontwikkeling een maand eerder.
De verrassend gunstige inflatiecijfers zouden het vertrouwen van de Federal Reserve moeten versterken dat de inflatie op weg is naar de doelstelling van 2 procent die de centrale bank ambieert, zeiden economen van ING in reactie op de data.
"De kans op een renteverlaging in september neemt toe en dat geldt ook voor onze overtuiging dat de Fed de rente dit jaar drie keer zal verlagen in plaats van slechts twee keer zoals de markten verwachten", aldus de bank.
"Omdat de Fed een recessie wil vermijden en de beoogde "zachte landing" wil realiseren, denken we dat de bijeenkomst in Jackson Hole eind augustus de plaats zal zijn waar de Fed een duidelijker signaal zal afgeven dat renteverlagingen eraan komen", aldus de bank.
Eerder deze week legde Fed-voorzitter Jerome Powell de basis voor een renteverlaging na de zomer in zijn verklaringen voor het Amerikaanse Congres. Volgens Powell betekent een afkoelende arbeidsmarkt dat een potentiële bron van inflatoire druk is afgenomen.
De wekelijkse steunaanvragen in de VS daalden afgelopen week met 17.000 tot 222.000 nieuwe aanvragen. Er werd gerekend op 236.000 nieuwe aanvragen, na een aantal van 239.000 een week eerder.
De inflatie in Duitsland koelde in juni af van 2,4 naar 2,2 procent en de kerninflatie van 3,0 naar 2,9 procent. Verder bleek dat de Britse economie in mei weer groeide en dat de Britse industrie in mei meer produceerde dan verwacht.
De euro/dollar steeg na de Amerikaanse inflatiecijfers tot 1,09 en rond het slot in Europa op 1,0870. De Amerikaanse obligatierentes daalden. De tienjaarsrente noteerde op 4,177 procent en de tweejarige rente op 4,513 procent, dalingen van meer dan 10 basispunten.
De olieprijzen daalden licht. Het Internationaal Energieagentschap heeft zijn prognose voor de groei van de vraag naar olie in 2025 naar beneden bijgesteld en de ramingen van het aanbod verhoogd, een scenario dat zou kunnen leiden tot een overschot op de markt.
Stijgers en dalers
AkzoNobel ging donderdag aan kop in de AEX, met een plus van 1,8 procent. ArcelorMittal steeg 1,1 procent en Randstad won 1,3 procent. Internetinvesteerder Prosus won 0,9 procent, net als DSM-Firmenich en IMCD.
Hekkensluiter was Wolters Kluwer met een min van 3,0 procent. JPMorgan haalde het aandeel van de kooplijst, nadat het dit jaar beter dan de markt presteerde. De analisten geven de voorkeur aan rivaal RELX, die sneller lijkt te groeien. Dat aandeel verloor 0,9 procent.
ASML sloot op 989,10 euro, een verlies van 1,3 procent ten opzichte van het slot op woensdag. ASMI verloor 0,6 procent en Besi 0,5 procent.
In de Midkap ging Corbion aan kop met een winst van 4,8 procent en steeg Alfen 4,3 procent. InPost en Allfunds konden meer dan 3 procent bijschrijven.
Het aantal verliezers bleef beperkt in de AMX. JDE Peet's en Air France-KLM leverden wel meer dan een procent in.
Onder de smallcaps blonk bouwbedrijf Heijmans uit met een koerswinst van ruim 11 procent. ING verhoogde het koersdoel van 17,75 naar 28,10 euro. Beleggers hebben het aandeel te lang genegeerd volgens analist Tijs Hollestelle die wees op twee overnames waardoor Heijmans kan profiteren van cyclisch herstel in de Nederlandse huizenmarkt. De operationele marges zijn bovendien ook in de huidige uitdagende markt al solide. Sectorgenoot BAM won 2,1 procent.
TomTom steeg 3,9 procent. De navigatiespecialist levert de kaartdata voor een digitale kaart voor het ministerie van Defensie van de Australische overheid. Hoeveel er met het contract is gemoeid, meldde TomTom niet. Maandag komt het bedrijf met kwartaalcijfers.
Oplaadbedrijf Fastned werd 1,8 procent meer waard. Ebusco sloot de rij met een verlies van 2,8 procent.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Brussel overwegend lager. Alleen de Dow Jones index wist nipt in het groen te blijven.
Bron: ABM Financial News