(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een flink rode opening tegemoet, na de verliezen van vorige week.
IG voorziet een openingsverlies van 191 punten voor de Duitse DAX en een min van 91 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 53 punten lager te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag flink lager geëindigd, waarmee er een einde kwam aan een week vol recessiezorgen. Op weekbasis verloor de Stoxx Europe 600 bijna 3 procent en leverde de DAX 4 procent in.
De recessiezorgen namen afgelopen week toe, vooral tegenvallende macrodata uit de Verenigde Staten.
Richard Hunter van Interactive Investor wees erop dat de Federal Reserve, door de rente te handhaven, achter de feiten lijkt aan te lopen, nu een zachte landing voor de economie uit beeld dreigt te raken.
Ondertussen is ook nog lang niet zeker of de Bank of England, dat de rente afgelopen week wel verlaagde, dit later in het jaar weer zal doen. Daardoor zal de Britse economie, die worstelt om te groeien, verder worden beperkt, aldus Hunter.
De Japanse Nikkei ging vrijdag ook hard onderuit. "De aanleiding voor de ‘risk-off’-beweging in Japan is de vrees voor nog meer renteverhogingen door de Bank of Japan en recessievrees", zei investment manager Simon Wiersma van ING.
Bedrijfsnieuws
Het aantal stijgers in Frankfurt bleef vrijdag beperkt. Qiagen ging aan kop met een winst van 1,6 procent en Brenntag won 1,2 procent.
Energie-aandelen stonden vrijdag onder druk in de DAX. RWE daalde met 7,9 procent en Siemens Energy verloor 7,5 procent. Verder daalde Infineon 5,1 procent na het teleurstellende nieuws rond Intel. Sectorgenoten ASML en STMicroelectronics leverden 11,2 en 5,6 procent in.
In Parijs deed energiebedrijf Engie wel goede zaken na het openen van de boeken. Het aandeel won 2,8 procent. De cijfers waren beter dan verwacht en de outlook werd verhoogd. Danone won 2,9 procent.
AXA steeg 1,4 procent na het bericht dat BNP Paribas exclusieve onderhandelingen voert met de Franse verzekeraar over een overname van AXA Investment Managers. De overname kost BNP 5,1 miljard euro en de afronding van de deal wordt verwacht halverwege 2025. BNP Paribas leverde 2,9 procent in.
Verder behoorden sectorgenoten Crédit Agricole en Société Générale tot de sterkste dalers in de CAC 40, met verliezen tot 6 procent. Elders stonden financials ook onder druk, net als donderdag. Deutsche Bank verloor 5,9 procent en ING daalde 2,5 procent.
Het Britse International Consolidated Airlines, bekend als IAG, publiceerde sterke resultaten over het tweede kwartaal en deed het daarmee volgens analisten van Davy Research beter dan andere luchtvaartmaatschappijen. De koers steeg 4,7 procent in Londen.
IMCD heeft in de eerste zes maanden van 2024 wat minder winst geboekt ondanks een licht hogere omzet. De koers kreeg er 6,7 procent bij in Amsterdam.
Euro STOXX 50 4.638,70 (-2,7%)
STOXX Europe 600 497,85 (-2,7%)
DAX 17.661,22 (-2,3%)
CAC 40 7.251,80 (-1,6%)
FTSE 100 8.174,71 (-1,3%)
SMI 11.875,52 (-3,6%)
AEX 878,91 (-3,1%)
BEL 20 4.015,08 (-2,2%)
FTSE MIB 32.018,82 (-2,6%)
IBEX 35 10.672,90 (-1,7%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink lager geëindigd, hoewel iets boven het laagste punt van de dag.
Op weekbasis verloren de drie indexen ook behoorlijk terrein, door de toenemende zorgen over een harde landing van de economie. Macronieuws van vrijdag deed weinig om de recessiezorgen weg te nemen.
Uit het belangrijke Amerikaanse banenrapport bleek dat er in juli slechts 114.000 banen bij zijn gekomen, waar op een banengroei van 185.000 werd gerekend. De werkloosheid liep op van 4,1 naar 4,3 procent en de loongroei koelde af tot 3,6 procent.
"De zenuwen worden met dit rapport wel aangewakkerd. De Fed had liever een groeiaantal van rond de 150.000 gezien", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.
De expert wees ook op de verlaagde aantallen voor de banengroei in mei en vooral juni en de zwakke PMI die donderdag uitkwam. Die toonden (opnieuw) een krimp van de Amerikaanse industrie. Verder stegen de werkloosheidsuitkeringen in de VS afgelopen week.
De werkloosheid van 4,3 procent in juli duidde volgens de zogeheten Sahm-rule in het verleden al op een recessie, volgens Marey. Wat deze regel in feite zegt, is dat wanneer het werkloosheidscijfer vrij snel stijgt, de economie aan het instorten is. De regel, vernoemd naar voormalig Fed-econoom Claudia Sahm, wordt nauwlettend gevolgd omdat hij in het verleden heeft gewerkt.
Sahm zelf denkt overigens niet dat de Amerikaanse economie in een recessie zit, zei ze tegen de Wall Street Journal. Toch riep ze de Federal Reserve eerder op om de rente in juli te verlagen.
Afgelopen week handhaafde de Amerikaanse centrale bank echter de rente, al werd de deur wel opengezet naar een verlaging in september. Dat komt volgens sommige marktkenners dus mogelijk te laat.
"De vraag is nu echt of de Fed dit nog steeds zal beschouwen als een datapunt of datatrend. Als we naar de cijfers kijken, is het nu heel duidelijk dat de Fed opnieuw een beleidsfout heeft gemaakt en de rente had moeten verlagen", zei Naeem Aslam van Zaye Capital Markets na het verschijnen van het banenrapport.
Bedrijfscijfers van zwaargewichten Microsoft, Meta, Amazon, Intel en Apple vielen afgelopen week over het algemeen ook niet mee. Chipreus Intel kondigde na een zwak kwartaal en vanwege uitdagende vooruitzichten zelfs een reorganisatie aan en heeft besloten om het dividend op te schorten.
"Intel kan al een tijdje niet meekomen in de nieuwste ontwikkelingen rond AI", zei investment manager Simon Wiersma van ING. Ook Amazon wees op de hoge investeringen die het moet doen om mee te kunnen met de AI-hype.
Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders in juni met 3,3 procent zijn gedaald. Er werd gerekend op een afname van 3,2 procent.
De olieprijzen leverden afgelopen week terrein in vanwege de recessiezorgen.
Bedrijfsnieuws
Intel kelderde ruim 26 procent, nadat bekend werd dat de chipreus gaat reorganiseren, waarbij ruim 15 procent van het personeelsbestand wordt geschrapt en het dividend vanaf het vierde kwartaal wordt opgeschort. De cijfers stelden in het afgelopen kwartaal ook teleur en Intel waarschuwde voor een uitdagende tweede jaarhelft.
Amazon stelde qua omzet teleur en ook de outlook was tegenvallend, maar Amazon Web Services, waar de AI-activiteiten onder vallen, deed het beter dan verwacht. Amazon daalde vrijdag met bijna 9 procent.
Apple wist de verwachtingen te verslaan, hoewel de iPhone verkopen wel daalden op kwartaal- en jaarbasis. Als onderdeel van de omzet werden in vier jaar niet zo weinig iPhones verkocht, zeiden marktkenners. Het aandeel steeg aanvankelijk bijna 3 procent, maar daar bleef op het slot slechts 0,7 procent van over.
Exxon Mobil eindigde fractioneel lager, De oliereus rapporteerde een hoger dan verwachte winst in het tweede kwartaal, vooral te danken aan een recordproductie in Guyana en het Permian Basin in Texas.
Bij rivaal Chevron was het allemaal wat minder. Hoewel de omzet hoger uitviel, was de winst lager dan verwacht. De daling van de nettowinst was met name het resultaat van lagere marges op de verkoop van geraffineerde producten, het wegvallen van gunstige belastingposten, die vorig jaar het resultaat ondersteunden, en vanwege negatieve wisselkoerseffecten. Het aandeel daalde 2,7 procent.
Snap verloor zo'n 27 procent, nadat het sociale mediabedrijf een omzet voor het tweede kwartaal rapporteerde, die lager was dan de schattingen van analisten. De outlook was redelijk in lijn met de verwachtingen.
De omzet in het tweede kwartaal van Coinbase Global was beter dan verwacht, maar de outlook viel wat tegen. Het cryptoplatform waarschuwde voor een bescheiden tegenwind in het lopende kwartaal, onder meer vanwege de verwachte renteverlaging door de Fed. Het aandeel daalde bijna 4 procent.
Maaltijdbezorger DoorDash steeg met ruim 8 procent, na een kleiner verlies in het tweede kwartaal, terwijl de omzet met 23 procent steeg naar 2,63 miljard dollar.
S&P 500 index 5.346,56 (-1,8%)
Dow Jones index 39.737,26 (-1,5%)
Nasdaq Composite 16.776,16 (-2,4%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood, vooral in Japan.
Nikkei 225 33.246,57 (-7,5%)
Shanghai Composite 2.907,33 (+0,1%)
Hang Seng 16.908,96 (-0,2%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0931. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0913.
USD/JPY Yen 143,25
EUR/USD Euro 1,0931
EUR/JPY Yen 156,60
MACRO-AGENDA:
01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Juli (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (VK)
11:00 Producentenprijzen - Juni (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juli def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juli (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 PostNL - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Infineon - Cijfers derde kwartaal (Dld)
13:00 BioNTech - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
Bron: ABM Financial News