(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur fors lager.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde met 2,7 procent tot 484,57 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,7 procent op 17.181 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,4 procent op 7.079 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,9 procent lager op 8.018 punten.
De Aziatische markten zetten maandag de toon, nadat de Nikkei 12,4 procent lager sloot, de grootste daling sinds zwarte maandag in 1987.
"Afgelopen week was een gamechanger op de financiële markten. Plotseling maken beleggers zich zorgen over de hoge investeringen in AI, maar bovenal om de verslechterende economische omstandigheden. De Fed besloot de rente nog niet te verlagen en was ook nog niet vastbesloten om dat in september te doen. Powell wilde de ontwikkeling van de inflatie nog rustig even afwachten. Maar volgens beleggers loopt de Fed achter de feiten aan en is het al te laat", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.
Volgens ING is een recessie in de VS niet uit te sluiten, "maar we verwachten dit niet op korte termijn", zei investment manager Simon Wiersma. Een afkoeling van de Amerikaanse economie past wel in het basisscenario van de bank voor de rest van het jaar.
"Dit geeft ruimte aan de Fed om de beleidsrente op korte termijn te verlagen. Wij verwachten een eerste renteverlaging van 0,25 procent in september en daarna nog twee verlagingen van 0,25 procent voor het einde van dit jaar", aldus Wiersma.
De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 4 basispunten lager op 3,741 procent, terwijl de tweejaarsrente 10 basispunten daalde tot 3,768 procent.
De markt kreeg maandag een reeks inkoopmanagersindices te verwerken voor de dienstensector. De dienstensector in de eurozone is in juli minder sterk gegroeid. De index ging van 52,8 in juni naar 51,9 in juli.
De separate indexen lieten een verdeeld beeld zien: In Duitsland vertraagde de groei, evenals in Italië en Spanje, terwijl de situatie in Frankrijk verbeterde en de index van krimp naar groei ging.
De producentenprijzen in de eurozone zijn in juni op maandbasis gestegen met 0,5 procent, na een daling met 0,2 procent in de maand ervoor. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen met 3,2 procent.
Olie werd maandag 2,2 procent goedkoper op 71,88 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,0955. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0921 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0908 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Infineon daalde 2,0 procent. De halfgeleiderspecialist heeft in het afgelopen kwartaal minder winst en omzet geboekt, hoewel op kwartaalbasis wel verbetering zichtbaar was.
PostNL daalde 0,2 procent. Het Nederlandse postbedrijf heeft in het tweede kwartaal een positief bedrijfsresultaat geboekt, bij een licht gestegen omzet.
Frankfurt kleurde dieprood, met uitzondering van Merck dat slechts 0,2 procent lager noteerde. Zalando verloor 7,8 procent, Siemens Energy daalde 5,7 procent en Deutsche Bank noteerde 4,6 procent lager. Ook elders deden financials het slecht. Zo verloor ING bijvoorbeeld 3,6 procent.
Parijs liet eenzelfde beeld als Frankfurt zien. Teleperformance daalde 6,2 procent, Veolia verloor 5,0 procent en Renault noteerde 4,7 procent lager. L'Oreal noteerde een klein verlies van 0,2 procent. L’Oreal kondigde aan dat het een belang van 10 procent heeft genomen in Galderma.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 1,8 procent in het rood.
De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,8 procent lager op 5.346,56 punten. De Dow Jones index eindigde 1,5 procent in het rood op 39.737,26 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,4 procent tot 16.776,16 punten.
Bron: ABM Financial News