(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Vandaag zal er onder meer aandacht zijn voor de Duitse ZEW-index en de detailhandelsverkopen in de VS.
IG voorziet een openingswinst van 60 punten voor de Duitse DAX en een plus van 30 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 50 hoger te gaan openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn maandag dicht bij huis gebleven. Het was een terughoudend begin van de nieuwe beursweek, die in het teken zal staan van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond. Vorige week behaalden de grote Europese indexen nog mooie winsten, nadat de inflatie in de VS een verdere afkoeling liet zien en de Europese Centrale Bank conform de verwachting de rente verlaagde met 25 basispunten.
"De belangrijkste week van het jaar is aangebroken en beleggers en handelaren zitten op het puntje van hun stoel", volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, die denkt dat de markt aan de zijlijn zal blijven tot aan het Amerikaanse rentebesluit.
Naast de Fed zullen ook de Bank of England, Bank of Japan, Turkse centrale bank en Norgesbank later deze week hun rentebesluit bekendmaken.
Europa kreeg maandag weinig hulp van Azië, waar een aantal grote beurzen, waaronder Tokio en Shanghai, gesloten waren. Chinese macrodata die afgelopen weekend verschenen, benadrukten het beeld dat een van de grootste economieën ter wereld duidelijk onder druk staat.
Zowel de Chinese fabrieksproductie, de detailhandelsverkopen als de investeringen in augustus bleven achter bij de verwachtingen. De werkloosheid in de steden steeg daarnaast naar het hoogste punt in zes maanden, terwijl de Chinese huizenprijzen op jaarbasis onder druk stonden, met de grootste daling in negen jaar.
"Met dit soort gegevens is de beoogde BBP-groei van 5 procent een fata morgana", volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild, die zich afvraagt waarom Beijing niet ingrijpt, zij het via monetair of fiscaal beleid.
Verder keken beleggers met een schuin oog naar Tyfoon Bebinca, die voor grote overlast zorgt in onder meer Shanghai. Er wordt gesproken over de sterkste storm sinds 1949 in Shanghai en honderden vluchten zijn geannuleerd.
Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de export en import in de eurozone in juli zijn gestegen, terwijl het handelsoverschot afnam tot 12,3 miljard euro.
Dinsdag verschijnt onder meer de Duitse ZEW-index.
Bedrijfsnieuws
In de Duitse DAX waren er weinig grote uitschieters onder de stijgers. Zalando won 1,9 procent en E.ON steeg met 0,9 procent. Onder de dalers bevonden zich onder meer Deutsche Bank en Commerzbank, met weliswaar bescheiden verliezen, terwijl Infineon 2,6 procent in moest leveren.
Topman Andrea Orcel van UniCredit wil de Europese Jamie Dimon worden, door de Italiaanse bank te laten fuseren met Commerzbank en zo een leider in het Europese bankenlandschap te creëren, schreef The Wall Street Journal. UniCredit heeft een belang opgebouwd van 9 procent in Commerzbank. Het aandeel van de Italiaanse bank steeg met een half procent.
De Duitse suikerproducent Südzucker kwam na een winstwaarschuwing onder druk te staan. Het aandeel verloor 3,0 procent in Frankfurt.
In Parijs stonden aandelen van luxemerken als LVMH, Kering en Hermes onder druk, mogelijk in reactie op de tegenvallende macrodata uit China. In de CAC 40 was ook chipper STMicroelectronics uit de gratie, met een verlies van 3,4 procent. Dat gold ook voor ASML in Amsterdam, dat 1,9 procent verloor.
De winsten bleven ook op de Franse beurs vrij bescheiden. Telecombedrijf Bouygues steeg met 1,2 procent en sectorgenoot Orange ging 0,3 procent hoger. Unibail-Rodamco-Westfield won 1,3 procent.
BP steeg met 0,5 procent in Londen. De Britse energiereus is van plan om zijn onshore windenergieactiviteiten in de Verenigde Staten te verkopen. Verder werd maandag ook bekend dat BP een minderheidsbelang verkoopt in BP Pipelines TAP, dat weer een belang van 20 procent heeft in de Trans Adriatic Pipeline. Na de transactie blijft BP de meerderheidsaandeelhouder.
Euro STOXX 50 4.827,63 (-0,3%)
STOXX Europe 600 515,11 (-0,2%)
DAX 18.633,11 (-0,4%)
CAC 40 7.449,44 (-0,2%)
FTSE 100 8.278,44 (+0,1%)
SMI 12.005,47 (-0,3%)
AEX 895,75 (-0,4%)
BEL 20 4.244,62 (-0,01%)
FTSE MIB 33.569,98 (+0,00%)
IBEX 35 11.581,00 (+0,4%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn maandag overwegend hoger geëindigd, met een record voor de Dow Jones index en een mooie koerswinst voor Intel, terwijl de Nasdaq onder druk stond.
De vraag tot aan woensdagavond is vooral: zal de Fed de rente met 25 of toch met 50 basispunten verlagen?
Volgens de actuele FedWatch Tool van CME is de kans op een verlaging van 50 punten nu 61 procent. De markt rekent momenteel op 100 basispunten aan renteverlagingen tegen het einde van het jaar.
Hoewel het idee van een renteverlaging van 50 basispunten voor het weekend al voor enthousiasme onder beleggers zorgde, is het de vraag of dat zo blijft als de Amerikaanse centrale bank dit ook daadwerkelijk doet, zei econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.
"Direct een half procentpunt van de beleidsrente verlagen kan immers de suggestie wekken dat het slecht dreigt te gaan met de Amerikaanse economie. Een vrees die nog maar een tweetal weken geleden tussentijdse nervositeit op de markten veroorzaakte", volgens de econoom.
Maar, "een havikistische renteverlaging van 25 basispunten is niet wat de markten willen", volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
Analisten van Citigroup denken dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen die dinsdag verschijnen bepalend kunnen zijn voor de omvang van de renteverlaging, omdat deze indicator aangeeft hoe gezond de consumentenuitgaven zijn in de VS en het cijfer wordt gepubliceerd op de dag dat de Fed aan haar tweedaagse vergadering begint.
Gerekend wordt op een daling van de detailhandelsverkopen met 0,3 procent, na een stijging van 1,0 procent in juli.
Maandag was het relatief rustig op macro-economisch vlak. De Empire State index, die de bedrijvigheid in de regio New York meet, toonde in de maand september een onverwachte groei. De index verbeterde van -4,7 naar 11,5, waar werd gerekend op een verslechtering tot -5,0.
De bedrijfsactiviteit in de staat New York steeg daarmee voor het eerst in bijna een jaar. Bedrijven werden optimistischer dat de omstandigheden in de komende maanden zullen verbeteren, zei de New York Fed.
De obligatierentes daalden maandag licht. De WTI-olieprijs steeg met twee procent.
Bedrijfsnieuws
Intel heeft zich officieel gekwalificeerd voor 3,5 miljard dollar aan federale subsidies om halfgeleiders te maken voor het Pentagon. Dit meldde persbureau Bloomberg afgelopen weekend op basis van bronnen. De financiering zou op zijn vroegst deze week al aangekondigd kunnen worden, volgens de ingewijden. Het zou een aanvulling zijn op subsidies ter waarde van 8,5 miljard dollar en 11 miljard dollar aan leningen die Intel in maart kreeg toegekend onder de Chips and Science Act. Het aandeel Intel steeg maandag met 6,4 procent.
Aandelen van Trump Media & Technology daalden met 3,8 procent. Zondag ontsnapte voormalig president Donald Trump aan een nieuwe aanslag. Vorige week steeg Trump Media & Technology nog met ruim 5 procent, toen Trump aangaf zijn aandelen in het bedrijf niet te zullen verkopen wanneer een lock-up periode binnenkort afloopt.
Boeing verloor 0,8 procent, nadat het aandeel van de vliegtuigbouwer vrijdag al met 3,7 procent daalde in reactie op een staking door de grootste vakbond, die circa 33.000 werknemers vertegenwoordigt. Volgens S&P wordt de kredietstatus van Boeing niet direct bedreigd door de staking. Moody's gaf voor het weekend nog aan een verlaging te overwegen.
Apple daalde met 2,8 procent, nadat Barclays schreef dat de vraag naar de nieuwe iPhone 16 in China achterblijft bij de niveaus van de releases vorig jaar. Bank of America wees erop dat de levertijden voor de nieuwe modellen oplopen, maar nog wel iets korter zijn dan vorig jaar. De Amerikaanse bank houdt vast aan zijn koopadvies op het aandeel.
Nvidia sloot 2,0 procent lager, nadat het aandeel vorige week nog aardig steeg. Micron verloor 4,4 procent. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel voor het aandeel en uitte zich negatief over de outlook voor het bedrijf en de outlook voor de geheugenchipsector in het algemeen.
Aandelen van Nuvalent stegen met 28,3 procent, nadat het biotechbedrijf met positieve onderzoeksresultaten kwam van een studie om een kankerbehandeling te testen.
S&P 500 index 5.633,09 (+0,1%)
Dow Jones index 41.622,08 (+0,6%)
Nasdaq Composite 17.592,13 (-0,5%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdagochtend verdeeld, terwijl het ook hier vooral wachten is op het rente besluit van de Fed. De Nikkei stond onder druk als gevolg van de oplopende yen. Maandag was de beurs in Tokio nog gesloten.
Nikkei 225 35.838,11 (-2,0%)
Shanghai Composite 2.704,09 (slotstand 13 sept.)
Hang Seng 17.672,91 (+1,4%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1121. Maandagavond stond het muntpaar op 1,1130.
"De euro/dollar zal waarschijnlijk boven de 1,10 blijven", volgens experts van UniCredit. Als de Fed de rente met 50 basispunten verlaagt, kan de munt echter boven de 1,12 stijgen, denkt de Italiaanse bank.
USD/JPY Yen 140,74
EUR/USD Euro 1,1121
EUR/JPY Yen 1156,54
MACRO-AGENDA:
11:00 ZEW economisch sentiment - September (Dld)
14:30 Detailhandelsverkopen - Augustus (VS)
15:15 Industriële productie - Augustus (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Juli (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - September (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten
Bron: ABM Financial News