(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, waarbij de vrees voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten op het sentiment drukte.
De AEX index sloot 0,7 procent lager op 910,35 punten.
De toegenomen spanningen in het Midden-Oosten hielden beleggers duidelijk bezig, merkten analisten op. De dreiging van een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten is volgens ING vooral merkbaar in de olieprijzen, omdat bijna een derde van de aanvoer van ruwe olie uit het Midden-Oosten komt.
Ook veilige havens, zoals goud en de dollar, profiteren van de stijging van de risicoaversie, hoewel dit volgens de analisten van ING gematigd blijft. Er kan niet worden gezegd dat de aandelenmarkten bijzonder ongerust zijn. De MSCI-index van 's werelds grootste aandelen staat minder dan 1 procent lager dan zijn recente record.
Niemand is geïnteresseerd in een 'worst-case scenario', is het sentiment dat blijft heersen op de aandelenmarkten. En nu de centrale banken op koers lijken te liggen om hun strijd tegen de inflatie te winnen en een nieuwe cyclus van renteverlagingen te starten, blijven de aandelenmarkten volgens ING een sterkere winstgroei verwachten.
Op het inflatiefront was er wel wat goed nieuws. Hoewel de prijzen voor producenten in Europa op maandbasis 0,6 procent waren gestegen, was dit wel iets minder dan de stijging van 0,7 procent een maand eerder. En op jaarbasis daalden de prijzen met 2,3 procent. Dat maakt de beslissing voor de ECB wat gemakkelijker om de rente verder te verlagen.
Het is dan wel belangrijk dat de olieprijzen niet hard gaan stijgen.
"Vanochtend werden er nieuwe explosies gemeld in Beiroet en beleggers zullen de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten blijven houden", aldus de analisten van SEB. Een vat Brent olie werd ook vandaag weer duurder en steeg 3,6 procent naar 76,58 dollar.
De rentes liepen op aan beide kanten van de oceaan na de sterke ADP-werkgelegenheidscijfers van gisteren. De Fed zal wellicht toch een langzamer tempo van verlagen aanhouden dan eerder gedacht. Er zal dan ook veel aandacht zijn voor het officiële banenrapport op vrijdagmiddag. De Amerikaanse tienjarige rente klom weer boven de 3,80 procent en de Duitse variant steeg naar 2,14 procent.
Dit alles zorgde er ook voor dat de dollar weer wat aan kracht won en de euro/dollar daalde naar 1,1017.
Stijgers en dalers
De AEX was flink roodgekleurd, maar met drie witte raven. Shell profiteerde van de oplopende olieprijzen en won 0,6 procent. Ook Randstad en Prosus hielden de voeten droog en wonnen 0,4 en 0,1 procent.
Onderop was het een stuk drukker en waren de grootste verliezers AkzoNobel en Unilever, die respectievelijk 2,1 en 1,8 procent verloren.
In de AMX won Signify 2,7 procent, gevolgd door SBM Offshore, dat 2,0 procent kon bijschrijven.
Air France-KLM verloor 0,1 procent ondanks de aankondiging van een serie maatregelen om de prestaties te verbeteren. De luchtvaartmaatschappij wil onder meer een structurele verhoging van de arbeidsproductiviteit en alle investeringen, met uitzondering van veiligheid en compliance, worden heroverwogen en uitgesteld.
Allfunds was de grootste daler en verloor 2,0 procent.
In de AScX won B&S 1,5 procent, gevolgd door Vastned met een winst van 1,0 procent. Sif droeg de rode lantaarn en verloor 2,1 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street lichtrood gekleurd en noteerde de S&P 500 0,1 procent lager.
Bron: ABM Financial News