Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Valuta: euro hoger ondanks politieke chaos Frankrijk

Valuta: euro hoger ondanks politieke chaos Frankrijk
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De euro stond donderdag hoger, na de val van het kabinet van premier Michel Barnier in Frankrijk en nadat ECB-voorzitter Christine Lagarde woensdag zei dat de strijd tegen inflatie nog niet gestreden is.

De euro steeg 0,3 procent tot 1,0547.

Volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank is de meer voorzichtige optie voor de ECB om volgende week de rente met 25 basispunten te verlagen, gezien de onzekere vooruitzichten, in plaats van een verlaging met 50 basispunten.

Deze terugschaling van de verwachting voor de renteverlaging van de ECB en "veerkracht ten opzichte van de Franse chaos" versterken de steun voor de euro rond het niveau van 1,05 en zouden een verder herstel mogelijk moeten maken, aldus Ozkardeskaya.

Analist Chris Turner van ING vraagt zich af of gematigde reactie van de euro op de politieke onrust in Frankrijk van lange duur zal zijn.

De rente op Franse staatsleningen is inmiddels opgelopen tot het niveau van Griekenland. Overigens betaalt Italië nog steeds meer, merkte marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank daarbij op. De situatie is volgens hem niet vergelijkbaar met de paniek op de obligatiemarkt die ontstond over de begroting van premier Liz Truss in het Verenigd Koninkrijk in 2022.

Volgens Mevissen zal de Franse regering toch tientallen miljarden moeten bezuinigen, en dat gaat onvermijdelijk ten koste van de sociale zekerheid. Met name een hogere pensioenleeftijd lijkt een logische stap, nu mensen ouder worden. "Maar we weten dat de Fransen dan altijd snel de straat op gaan."

Als de bezuinigingen worden uitgesteld, zal dit ten koste gaan van de bedrijfsinvesteringen en de economische groei in Frankrijk, die kan afzwakken tot 0,6 procent in 2025, denkt ING, terwijl Duitsland de economie zal zien krimpen.

Dit betekent dat de Fed ruimte heeft om de rente minder snel te verlagen dan de ECB. 

Rabobank voorziet dat de euro/dollar over zes maanden pariteit zal bereiken. De belangrijkste factor daarin de importheffingen die Donald Trump heeft aangekondigd, waardoor de inflatie in de VS weer zal oplopen en de rente daar minder ver omlaag zal gaan dan in Europa, volgens analist Mevissen.

Hij wees daarnaast op de vele onzekerheden voor de eurozone op politiek gebied. Behalve in Frankrijk is ook in Duitsland de zaak vastgelopen in de politiek, en ook buiten Europa is het onrustig, zoals in Zuid-Korea eerder deze week en in het Midden-Oosten. Dit draagt bij aan geldstromen naar de dollar als veilige haven, ten koste van de euro.   

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.