Europese beurzen openen hoger

Woensdag 15 Juli 2020 | Bron: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet in de hoop dat er spoedig een coronavaccin zal zijn.

Daarbij blijft de euro oplopen, inmiddels naar het hoogste niveau in vier maanden, in de verwachting dat er vlot een akkoord zal komen over een EU-reddingsplan.

IG voorziet een openingswinst van 190 punten voor de Duitse DAX, een plus van 73 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 67 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag overwegend lager gesloten. De Britse FTSE 100 steeg licht en wist daarmee een stuk beter te presteren dan de markten op het Europese vasteland. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was dit te danken aan zwaargewichten als Royal Dutch Shell en BP.

Verder was de stemming volgens Madden de gehele dag pessimistisch vanwege de aanhoudende zorgen over het coronavirus. "Beleggers maken zich nog steeds zorgen over het tempo waarin het virus zich verspreidt en zien dat er weer beperkingen worden ingevoerd", aldus de marktanalist.

Ondertussen dreigt het conflict tussen de Verenigde Staten en Beijing weer op te laaien nu de Verenigde Staten Chinese claims op grondstoffen in de Zuid-Chinese Zee voor het eerst onwettig noemen. Daarbij wil Britse regering telecombedrijven verbieden om nieuwe 5G-technologie van het Chinese Huawei Technologies te kopen. Al aanwezige technologie van het Chinese bedrijf in Britse 5G-netwerken moet de komende jaren uitgefaseerd worden.

Macro-economische cijfers toonden dinsdag een gemengd beeld. Zo stegen de export en import in China in juni onverwacht en bleek de industriële productie in Japan in mei gedaald.

De Britten publiceerden ook de industriële productie over mei die op maandbasis een forse daling liet zien. De economie in het Verenigd Koninkrijk liet tussen maart tot en met mei een krimp zien van 19,1 procent zien op kwartaalbasis.

Uit de eurozone kwam ook de industriële productie over mei naar buiten, waarbij deze een stijging liet zien, die wel onder verwachting bleef.

Vanuit Duitsland kwam de toonaangevende ZEW-index. In juli verslechterde het economische sentiment licht; van 63,4 tot 59,3. Vooraf werd gerekend op een daling tot 60,0 punten. Met name over de huidige situatie blijven de Duitse ondernemers negatief.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING toont dit aan dat het economische herstel in Duitsland afvlakt.
 
Bedrijfsnieuws

Energiefondsen waren dinsdag in trek. BP won 2,7 procent, Total ging 1,0 procent hoger en Royal Dutch Shell steeg 2,4 procent. Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel voor het aandeel Royal Dutch Shell verlaagd van 19,00 naar 18,00 euro met handhaving van het koopadvies.

Financials noteerden verdeeld. Deutsche Bank verloor 0,2 procent aan waarde, terwijl Société Générale 0,6 procent daalde en ING 0,3 procent meer waard werd.

De Europese Commissie heeft EssilorLuxottica verzocht winkels in Italië en Frankrijk of Nederland te verkopen om de weg vrij te maken voor de overname van GrandVision. Dit schreef The Financial Times dinsdag. De koers van het aandeel EssilorLuxottica daalde 1,9 procent.

De vraag naar maaltijdboxen van HelloFresh bleef in het tweede kwartaal sterk, geholpen door de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus, zodat het Duitse bedrijf zijn winstverwachting voor dit jaar fors opwaarts kon bijstellen. Het aandeel ging aanvankelijk omhoog, maar sloot uiteindelijk toch 1,7 procent lager.

Online supermarkt Ocado kwam met gemengde resultaten over de eerste jaarhelft. De omzet steeg met ruim 23 procent, maar onder de streep resteerde wel een verlies. Het aandeel daalde ruim 2 procent

Euro STOXX 50          3.321,39 (-0,9%)
STOXX Europe 600         367,40 (-0,8%)
DAX                   12.697,36 (-0,8%)
CAC 40                 5.007,46 (-1,0%)
FTSE 100               6.179,75 (+0,1%)
SMI                   10.259,50 (-0,4%)
AEX                      572,51 (-1,1%)
BEL 20                 3.457,77 (-0,6%)
FTSE MIB              19.879,75 (-0,6%)
IBEX 35                7.352,00 (-1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent woensdag volgens de Amerikaanse futures flink hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag ook hoger geëindigd. Beleggers richtten zich op de kwartaalcijfers van Amerikaanse financials als JPMorgan en Citigroup, die een verdeeld beeld toonden.

"Sommige banken zijn beter gepositioneerd dan andere in tijden met veel volatiliteit", volgens marktstrateeg Sebastien Galy van Nordea Asset Management. Later deze week publiceren ook Morgan Stanley, Bank of America en Goldman Sachs resultaten.

Ondertussen dreigt het conflict tussen de Verenigde Staten en Beijing weer op te laaien nu de VS Chinese claims op grondstoffen in de Zuid-Chinese Zee voor het eerst onwettig noemen.

De zorgen over de verheviging van de Covid-19 uitbraak in de VS lijken weer even naar de achtergrond verdwenen, ondanks dat het aantal besmettingen per dag nog altijd fors toeneemt. Fed-bestuurder Lael Brainard benadrukte dinsdag dat de centrale bank de Amerikaanse economie zal blijven ondersteunen.

"Wall Street weet dat wereld beter voorbereid is om met de pandemie om te gaan dan aan het begin van het jaar", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Volgens de marktkenner geldt dit ook voor bedrijven.

Volgens Aslam zijn beleggers eerder bezorgd over de waarderingen van aandelen. "De angst is dat we te snel te ver zijn gestegen." Tegenslagen die worden veroorzaakt door een tweede coronagolf zijn niet volledig ingeprijsd, waarschuwt de marktanalist.

Econoom Gilles Moëc van AXA Group denkt dat het toenemend aantal Covid-19 besmettingen, "gevolgd door opnieuw sluiten van delen van de economie, in verschillende Amerikaanse staten vrijwel zeker het gehoopte herstel in het derde kwartaal zal schaden."

De macro-agenda was dinsdag aan de magere kant. Het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is in juni verder verbeterd. De vertrouwensindex steeg van 94,4 in mei naar 100,6 afgelopen maand. Daarmee steeg de index harder dan het niveau van 98,0 dat analisten hadden voorzien.

In juni kwam de inflatie in de VS uit op 0,6 procent op maand- en jaarbasis. In mei daalden de prijzen op maandbasis nog met 0,1 procent en in april was dit zelfs 0,8 procent.

Een vat West Texas Intermediate sloot 0,5 procent in het groen op ruim 40 dollar. Uit het maandrapport van de OPEC bleek dinsdag dat het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie wereldwijd dit jaar minder daalt dan aanvankelijk voorzien.

Voor 2020 voorziet OPEC nu een daling van 8,9 miljoen vaten per dag. In de vorige raming werd nog rekening gehouden met een daling van 9 miljoen vaten. Voor volgend jaar wordt nu een groei van de wereldwijde vraag verwacht van 7 miljoen vaten per dag, een record, maar nog altijd onvoldoende voor een toename naar het niveau van voor de coronacrisis.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 10,5 miljard dollar opzij gezet voor oninbare leningen in verband met de coronacrisis, maar zag de winst minder sterk dalen dan een kwartaal eerder, dankzij zeer sterke inkomsten bij de zakenbank. Per aandeel kwam de winst uit op 1,38 dollar, tegen 2,82 dollar een jaar eerder. Dit is boven verwachting: de consensus berekend door FactSet rekende op 1,15 dollar. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Citigroup heeft in het tweede kwartaal van 2020 een kwart van de winst geboekt die in dezelfde periode vorig jaar werd verdiend, maar deed het toch beter dan verwacht. De nettowinst uit voortgezette activiteiten bedroeg 1,3 miljard dollar, of 0,50 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden voor het tweede kwartaal gerekend op een winst per aandeel van 0,35 dollar. Het aandeel daalde 4,0 procent.

Wells Fargo heeft ook in het tweede kwartaal de prognose van analisten niet weten te benaderen en ondervond veel hinder van de coronacrisis. In het tweede kwartaal kwam er een verlies van 2,38 miljard dollar in de boeken. Per aandeel resulteerde dit in een verlies per aandeel van 0,66 dollar tegen een vooraf door analisten voorzien verlies per aandeel van 0,10 dollar per aandeel. Het aandeel verloor 4,6 procent.

Delta Air Lines heeft als gevolg van de corona-uitbraak een slecht tweede kwartaal achter de rug, maar daarvoor had de luchtvaartmaatschappij half juni al gewaarschuwd. Dinsdag bleek de omzet inderdaad met 88 procent gedaald tot 1,5 miljard dollar. De operationele kosten werden tegelijkertijd met 40 procent teruggebracht naar 6,3 miljard dollar. Er werd afgelopen kwartaal een nettoverlies geleden van 2,8 miljard dollar. Voor belastingen was het verlies zelfs 3,9 miljard dollar. Het aandeel sloot 2,6 lager.  

Boeing heeft het aantal leveringen van commerciële vliegtuigen in het tweede kwartaal met 78 procent zien afnemen ten opzichte van een jaar eerder vanwege de "aanzienlijke impact" van de coronapandemie waardoor de productie weken stil lag. Dit meldde de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag.In het tweede kwartaal leverde Boeing slechts 20 vliegtuigen af, tegenover 90 een jaar eerder. Het aandeel won 2,5 procent.

China heeft sancties aangekondigd tegen de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin, vanwege de verkoop van wapens aan Taiwan. Dat maakte het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dinsdag bekend, zo meldde persbureau Reuters. Lockheed Martin is betrokken bij een project om het Patriot raketsysteem van Taiwan te moderniseren. Het aandeel ging 0,7 procent lager.  

Walt Disney zal zijn pretpark in Hongkong weer sluiten, minder dan een maand nadat het heropend werd. Nieuwe coronamaatregelen dwingen Disney hiertoe. Het aandeel steeg 2,1 procent.  

Macquarie heeft dinsdag drie cruisemaatschappijen van de kooplijst gehaald, nadat deze aandelen door de corona-uitbraak eerder een forse koersval maakten. Voor Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line werd het advies verlaagd van Outperform naar Neutraal. De aandelen van deze cruisemaatschappijen werden zo'n 2 procent minder waard.

Een rechtbank in het Duitse München heeft Tesla Germany verboden om zijn technologie met betrekking tot rijder-assistentie te bestempelen als 'autonoom rijden' omdat dit misleidend kan zijn voor de consument. De Duitse tak van de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen kan in beroep gaan tegen het vonnis. Het aandeel sloot 1,3 procent hoger.

S&P 500 index               3.197,52 (+1,3%)
Dow Jones index            26.642,59 (+2,1%)
Nasdaq Composite           10.488,58 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                     22.886,00 (+1,3%)
Shanghai Composite      3.367,21 (-1,4)
Hang Seng                   25.337,34 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1395. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1393

USD/JPY Yen   107,24
EUR/USD Euro  1,1395
EUR/JPY Yen   122,22

MACRO-AGENDA:
05:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
06:30 Internationale handel - Mei (NL)
08:00 Inflatie - Juni (VK)
08:00 Producentenprijzen - Juni (VK)
11:00 Handelsbalans - Mei (Bel)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Juni (VS)
15:15 Industriële productie - Juni (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 ASML - Cijfers tweede kwartaal (NL)
07:00 Tele2 - Cijfers tweede kwartaal (Zwe)
08:00 Burberry - Trading statement eerste kwartaal (VK)
12:00 UnitedHealth - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:00 Goldman Sachs - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Alcoa - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste Berichten

  1. 26-04-2024 Minder omzet en resultaat bij Corbion (ABM Financial News)
  2. 26-04-2024 Omzet Signify stelt teleur (ABM Financial News)
  3. 26-04-2024 Vlakke omzet en minder winst voor IMCD (ABM Financial News)
  4. 26-04-2024 Aziatische beurzen noteren overwegend hoger (ABM Financial News)
  5. 26-04-2024 Bank of Japan laat rente ongemoeid (ABM Financial News)
  6. 26-04-2024 Europese beurzen openen in het groen (ABM Financial News)
  7. 26-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  8. 26-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  9. 26-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  10. 25-04-2024 Alphabet keert voor het eerst dividend uit (ABM Financial News)
  11. 25-04-2024 Koerssprong Snap na sterke outlook (ABM Financial News)
  12. 25-04-2024 Intel stelt teleur met AI-omzet (ABM Financial News)
  13. 25-04-2024 Microsoft verslaat verwachtingen (ABM Financial News)
  14. 25-04-2024 Hogere advertentie-inkomsten Alphabet (ABM Financial News)
  15. 25-04-2024 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABM Financial News)
  16. 25-04-2024 Wall Street poetst verliezen deels weg (ABM Financial News)
  17. 25-04-2024 Olieprijzen stijgen (ABM Financial News)
  18. 25-04-2024 Wall Street koerst lager (ABM Financial News)
  19. 25-04-2024 Aandeelhoudersvergadering Heineken keurt alle agendapunten goed (ABM Financial News)
  20. 25-04-2024 Europese beurzen onderuit bij oplopende rentes (ABM Financial News)
  21. 25-04-2024 Aandeelhouders Besi protesteren tegen beloningsverslag (ABM Financial News)
  22. 25-04-2024 Airbus ziet omzet en winst stijgen (ABM Financial News)
  23. 25-04-2024 Jaarvergadering Fugro akkoord met alle punten (ABM Financial News)
  24. 25-04-2024 AEX lager gesloten na tegenvallers uit VS (ABM Financial News)
  25. 25-04-2024 Jaarvergadering Vastned keurt alle agendapunten goed (ABM Financial News)
  26. 25-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  27. 25-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  28. 25-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  29. 25-04-2024 Aanstaande woningverkopen VS stijgen opnieuw (ABM Financial News)
  30. 25-04-2024 NBA strijdt met grote accountantskantoren om dossiers examenfraude (Peter Olsthoorn)
  31. 25-04-2024 Markt verliest vertrouwen in renteverlaging Fed (ABM Financial News)
  32. 25-04-2024 Kroes wordt technisch directeur bij Ajax (ABM Financial News)
  33. 25-04-2024 Lagere opening Wall Street voorzien (ABM Financial News)
  34. 25-04-2024 Aantal nieuwe Amerikaanse steunaanvragen gedaald (ABM Financial News)
  35. 25-04-2024 Groei Amerikaanse economie valt flink tegen (ABM Financial News)
  36. 25-04-2024 Beursblik: Bank of America blijft positief over RELX (ABM Financial News)
  37. 25-04-2024 Beursblik: ING verlaagt koersdoel AkzoNobel (ABM Financial News)
  38. 25-04-2024 Harley-Davidson ziet omzet en winst dalen (ABM Financial News)
  39. 25-04-2024 'CVC Capital wil €500 miljoen meer ophalen met beursgang' (ABM Financial News)
  40. 25-04-2024 GE Vernova boekt verlies in eerste kwartaal (ABM Financial News)
  41. 25-04-2024 Meer winst en omzet bij Comcast (ABM Financial News)
  42. 25-04-2024 American Airlines boekt recordomzet (ABM Financial News)
  43. 25-04-2024 Merck overtreft verwachtingen (ABM Financial News)
  44. 25-04-2024 Turkse centrale bank laat rente ongewijzigd (ABM Financial News)
  45. 25-04-2024 Caterpillar boekt meer winst (ABM Financial News)
  46. 25-04-2024 Futures signaleren lagere opening Wall Street (ABM Financial News)
  47. 25-04-2024 Flinke omzetdaling voor Dow (ABM Financial News)
  48. 25-04-2024 Europese beurzen lager rond middaguur (ABM Financial News)
  49. 25-04-2024 Beursblik: lagere marge Signify verwacht (ABM Financial News)
  50. 25-04-2024 Delivery Hero verhoogt outlook 2024 (ABM Financial News)

Indices

AEX 870,27 0,00 0,00% 25 apr
AEX GR 3.346,35 0,00 0,00% 25 apr
AMX 916,54 0,00 0,00% 25 apr
ASCX 1.190,79 0,00 0,00% 25 apr
BEL 20 3.857,94 0,00 0,00% 25 apr
Germany40^ 18.027,70 +110,42 +0,62% 08:01
UK100 8.153,68 +61,82 +0,76% 08:01
Citi ESTOXX 50 4.958,11 0,00 0,00% 25 apr
US30^ 38.124,13 0,00 0,00% 25 apr
Nasd100^ 17.428,55 0,00 0,00% 25 apr
Japan225^ 37.725,14 0,00 0,00% 25 apr
US500^ 5.044,94 0,00 0,00% 25 apr
EUR/USD 1,0727 -0,0002 -0,02% 08:01
BUND 129,80 +0,10 +0,08% 08:01
Brent 87,91 0,00 0,00% 25 apr
Gold spot 2.338,60 +6,56 +0,28% 08:02
WTI 84,02 +0,27 +0,32% 08:01