Europese beurzen openen lager

Vrijdag 7 Augustus 2020 | Bron: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet in aanloop naar het officiële Amerikaanse banenrapport.

IG voorziet een openingsverlies van 25 punten voor de Duitse DAX, een min van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 16 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. Een deel van de terreinwinst die woensdag werd geboekt, werd weer teruggegeven, zag David Madden van CMC Markets.        

De markten wachten op een nieuw steunpakket in de Verenigde Staten en intussen lopen de spanningen tussen de VS en China weer op, aldus de marktanalist.

Duitsland publiceerde donderdag zijn fabrieksorders over juni en die bleken verder te zijn hersteld nadat in mei al een aanzet daartoe was gegeven. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden stegen de orders op maandbasis met 27,9 procent. Op jaarbasis tekende zich nog wel altijd een afname af van 11,3 procent. De stijging in juni was veel sterker dan economen hadden verwacht.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING lijkt de Duitse industrie eindelijk te profiteren van de opgeheven coronalockdownmaatregelen. "De hoop op een V-vormige opleving, niet perse herstel, blijft daarmee levend", aldus Brzeski.

De Bank of England liet donderdag het rentetarief op 0,1 procent staan. De Britse centrale bank zei dat de economie in het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal waarschijnlijk met circa 20 procent is gekrompen, vanwege de landelijke lockdown om het coronavirus onder controle te krijgen.

Het Britse bruto binnenland product zal volgens het comité pas eind 2021 weer op het niveau van eind 2019 zitten. De centrale bank zei tevens te verwachten dat de inflatie waarschijnlijk onder de 2 procent zal blijven, wat impliceert dat de bank geen haast zal hebben om zijn beleid aan te passen.

"Er was een opwaartse bijstelling voor de bbp-verwachting voor 2020 en de ramingen voor de werkloosheid in 2020 en 2021 en dat hielp het pond", volgens Madden van CMC.
 
Bedrijfsnieuws

Merck heeft in het tweede kwartaal last gehad van de corona-uitbraak maar werd toch iets optimistischer over het gehele jaar. De koers van het aandeel sloot 1,6 procent hoger.

De resultaten van ING stonden in het tweede kwartaal onder druk en er ging flink meer geld in de stroppenpot. Onderliggend heeft ING afgelopen kwartaal volgens analisten van Morgan Stanley wel iets beter dan verwacht gepresteerd. Als meevaller wezen analisten op de verwachting dat de voorzieningen voor slechte leningen in de tweede jaarhelft zullen dalen. Het aandeel steeg daarom 5,6 procent.

UniCredit heeft in het tweede kwartaal bijna een derde meer aan voorzieningen getroffen voor slechte leningen, maar de nettowinst kwam wel hoger uit dan waar analisten rekening mee hielden. UniCredit handhaafde de winstverwachting voor dit jaar. De koers van het aandeel noteerde 3,9 procent verlies.

KBC heeft afgelopen kwartaal een stuk beter gepresteerd dan verwacht. Het nettoresultaat voor het tweede kwartaal kwam uit op 210 miljoen euro. Analisten gingen uit van 153 miljoen euro. Kepler Cheuvreux sprak dan ook van een positieve verrassing. Het aandeel steeg aanvankelijk maar leverde op het slot 2,7 procent in.
 
Adidas heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt op een fors lager omzet, aangezien de meeste winkels van de fabrikant van sportartikelen gesloten waren vanwege de coronamaatregelen. Adidas voorziet voor het lopende kwartaal een verbetering van het operationeel resultaat van circa 1 miljard euro in vergelijking met het tweede kwartaal. Vanwege alle onzekerheid gaf de sportkledinggigant geen outlook af voor het gehele boekjaar. Het aandeel sloot 1,9 procent hoger.

De winst van Siemens liep in het afgelopen kwartaal flink terug als gevolg van de corona-uitbraak. Voor het hele boekjaar blijft Siemens rekenen op een "bescheiden" daling van de vergelijkbare omzet. Afgelopen kwartaal daalde die met 5 procent. Vanwege de onzekere marktomstandigheden wilde het bedrijf geen winstverwachting afgeven. De koers van het aandeel eindigde 1,6 procent hoger.

Lufthansa is in het tweede kwartaal diep in het rood terechtgekomen. Ook zal de tweede jaarhelft nog altijd verlieslatend zijn, waarschuwde de Duitse luchtvaartmaatschappij, ondanks dat de operationele kosten afgelopen kwartaal met 59 procent afnamen. De koers van het aandeel ging donderdag 1,2 procent lager.

Adecco schreef over het eerste halfjaar van 2020 rode cijfers en behaalde een flink lagere omzet. Adecco verwacht in het derde kwartaal een verder herstel, mede op basis van kostenbeheersing. Het aandeel steeg 0,5 procent in koers.

De operationele winst van NN Group is in de eerste helft van 2020 licht verbeterd en de verzekeraar is van plan een dubbel dividend uit te keren. De koers van het aandeel ging 1,5 procent hoger.

Optiekketen GrandVision, die mogelijk wordt overgenomen door EssilorLuxottica, heeft in opdracht van de laatste bezoek gekregen van deurwaarders. De koers van het aandeel GrandVision sloot 0,6 procent lager, die van EssilorLuxottica daalde 1,3 procent.

Euro STOXX 50         3.240,39 (-0,9%)
STOXX Europe 600        362,49 (-0,7%)
DAX                  12.591,68 (-0,5%)
CAC 40                4.885,13 (-1,0%)
FTSE 100              6.026,94 (-1,3%)
SMI                  10.067,13 (-0,3%)
AEX                     558,46 (-0,8%)
BEL 20                3.308,62 (-0,7%)
FTSE MIB             19.475,15 (-1,3%)
IBEX 35               6.957,90 (-1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd.

Het beeld was wisselend; beleggers waren blij met beter dan verwachte data over de Amerikaanse steunaanvragen maar wachtten tegelijkertijd op een nieuw stimuleringspakket vanuit Washington. Daarnaast blijven ook de spanningen tussen de Verenigde Staten en China boven de markt hangen, ondanks het nieuws dat de twee landen op 15 augustus weer met elkaar in gesprek gaan in een poging de problemen rond de Fase 1 handelsdeal glad te strijken.

"Komt het Congres tot overeenstemming? Ik denk niet dat de markt anticipeert op een teleurstelling", zei strateeg Seema Shah van Principal Global Investments. "Als de overheidssteun wegvalt, dan komt het herstel echt in gevaar", waarschuwde zij.

"De timing van deze politieke confrontaties zijn moeilijk te voorspellen, maar het gevoel dat uiteindelijk een compromis zal worden bereikt, overheerst", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. "Aan beide kanten zijn enkele concessies gedaan en dat wijst erop dat er vooruitgang wordt geboekt", vindt hij.

Op macro economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week is gedaald met 249.000 naar 1,186 miljoen steunaanvragen, terwijl de markt rekende op 1,423 miljoen nieuwe aanvragen.

"Beleggers zien dit als goed nieuws op het economisch front maar willen niet teveel op de zaken vooruit lopen voorafgaand aan het Amerikaanse banenrapport [vrijdag]", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Volgens hem is een miljoen nieuwe steunaanvragen bovendien nog altijd erg veel.

"De weg naar herstel is lang en moeizaam. De Amerikaanse economie blijft onder druk staan zolang de werkloosheidsuitkeringen op dit hoge niveau blijven", volgens de analist.

De goudprijs bereikte een nieuwe recordstand en gaat nu richting de 2.100 dollar per troy ounce. De olieprijs is donderdag na een volatiele sessie alsnog gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,6 procent goedkoper op 41,95 dollar.

Bedrijfsnieuws

Facebook en Twitter hebben woensdag een video van president Trump verwijderd waarin hij zei dat kinderen vrijwel immuun zijn voor het coronavirus. Met deze uitspraak overtrad Trump de regels van de twee bedrijven die moeten voorkomen dat onjuiste informatie over corona wordt verspreid.
 
Instagram, onderdeel van Facebook, heeft een nieuwe functie in de Verenigde Staten gelanceerd, waarmee korte video's kunnen worden gemaakt. Zo wil Facebook beter concurreren met TikTok. Facebook steeg 6,5 procent.

Het moederbedrijf van Burger King had in het tweede kwartaal duidelijk last van de coronacrisis, maar presteerde wel iets beter dan verwacht. Het aandeel van Restaurant Brands International verloor 3,7 procent.

Papa John's daalde 1,6 procent, nadat de pizzaketen een beter dan verwachte winst rapporteerde over het afgelopen kwartaal, maar een teleurstellende omzet.

Een commissie van het Amerikaanse Congres heeft informatie opgevraagd bij Eastman Kodak, nadat vorige week bekend werd dat het bedrijf een overheidslening van 765 miljoen dollar heeft ontvangen om medicijnen te produceren in zijn Amerikaanse fabrieken. De commissie is bezorgd over het 'gebrek aan farmaceutische ervaring' van Kodak en de toekenning van aandelenopties aan leidinggevenden en bestuurders in aanloop naar de aankondiging. De SEC is ook al een onderzoek gestart, bleek eerder deze week. Het aandeel steeg 8,1 procent.

Aandelen van wapenfirma's zaten in de lift nadat de openbaar aanklager in New York aankondigde dat men een rechtszaak start om de NRA te ontmantelen. Smith & Wesson ging 1,4 procent hoger en Vista Outdoor zelfs 11,1 procent.

Uber publiceerde donderdag nabeurs zijn resultaten over het tweede kwartaal. De impact van de coronapandemie was nog altijd voelbaar in de verslagperiode en Uber Eats deed het beter dan de traditionele taxidienst.

S&P 500 index               3.349,16 (+0,6%)
Dow Jones index            27.386,98 (+0,7%)
Nasdaq Composite           11.108,07 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie in het rood.

Nikkei 225             22.251,36 (-0,7%)
Shanghai Composite      3.337,43 (-1,5%)
Hang Seng              24.364,43 (-2,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1837. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1872.

USD/JPY Yen   105,57
EUR/USD Euro  1,1837
EUR/JPY Yen   124,96

MACRO-AGENDA:
05:00 Export - Juli (Chi)
06:30 Industriële productie - Juni (NL)
08:00 Industriële productie - Juni (Dld)
08:45 Industriële productie - Juni (Fra)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juli (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Juni (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Corbion - Cijfers tweede kwartaal (NL)

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beleggen.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste Berichten

  1. 26-04-2024 Winstval Exxonmobil sterker dan voorzien (ABM Financial News)
  2. 26-04-2024 Amerikaanse futures wijzen op hogere opening Wall Street (ABM Financial News)
  3. 26-04-2024 David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag (Redactie IEX)
  4. 26-04-2024 Winstdaling Chevron valt mee (ABM Financial News)
  5. 26-04-2024 Europese beurzen hoger rond middaguur (ABM Financial News)
  6. 26-04-2024 Tech geeft AEX meewind (ABM Financial News)
  7. 26-04-2024 Beursblik: UBS snijdt in koersdoel Besi (ABM Financial News)
  8. 26-04-2024 Valuta: euro houdt verrassend goed stand (ABM Financial News)
  9. 26-04-2024 Beursblik: geen grote verrassingen bij Basic-Fit (ABM Financial News)
  10. 26-04-2024 Beursblik: ING verlaagt koersdoel AMG (ABM Financial News)
  11. 26-04-2024 Must read: wat heeft Tesla nodig? (IEXProfs Redactie)
  12. 26-04-2024 Degroof Petercam: zwakke jaarstart voor Signify (ABM Financial News)
  13. 26-04-2024 Stem op uw favoriete AEX-aandeel voor mei (Youri van Heumen)
  14. 26-04-2024 'Omzetdaling Corbion geen verrassing' (ABM Financial News)
  15. 26-04-2024 KBC: teleurstellende resultaten IMCD (ABM Financial News)
  16. 26-04-2024 Berenberg verlaagt koersdoel Besi met €20 (ABM Financial News)
  17. 26-04-2024 AEX hoger van start gegaan, koers CVC spuit met 23% omhoog (ABM Financial News)
  18. 26-04-2024 CVC maakt sterk debuut op Damrak (ABM Financial News)
  19. 26-04-2024 Acomo blijft focussen op terugkeer naar autonome groei (ABM Financial News)
  20. 26-04-2024 Frans consumentenvertrouwen neemt af (ABM Financial News)
  21. 26-04-2024 Vlakke omzet en minder winst voor IMCD (ABM Financial News)
  22. 26-04-2024 Jefferies: zwak eerste kwartaal voor IMCD (ABM Financial News)
  23. 26-04-2024 Deutsche Bank verlaagt koersdoel Besi fors (ABM Financial News)
  24. 26-04-2024 Anglo American wijst overnamebod BHP af (ABM Financial News)
  25. 26-04-2024 Flink hogere start AEX voorzien (ABM Financial News)
  26. 26-04-2024 Het is beregezellig voorbeurs met een hoop Q1's en (eindelijk) de beursgang van CVC (Youri van Heumen)
  27. 26-04-2024 Basic-Fit boekt hogere omzet met meer dan 4 miljoen leden (ABM Financial News)
  28. 26-04-2024 Minder omzet en resultaat bij Corbion (ABM Financial News)
  29. 26-04-2024 Omzet Signify stelt teleur (ABM Financial News)
  30. 26-04-2024 Aziatische beurzen noteren overwegend hoger (ABM Financial News)
  31. 26-04-2024 Bank of Japan laat rente ongemoeid (ABM Financial News)
  32. 26-04-2024 Europese beurzen openen in het groen (ABM Financial News)
  33. 26-04-2024 Beursagenda: macro-economisch (ABM Financial News)
  34. 26-04-2024 Beursagenda: buitenlandse fondsen (ABM Financial News)
  35. 26-04-2024 Beursagenda: Nederlandse bedrijven (ABM Financial News)
  36. 25-04-2024 Alphabet keert voor het eerst dividend uit (ABM Financial News)
  37. 25-04-2024 Koerssprong Snap na sterke outlook (ABM Financial News)
  38. 25-04-2024 Intel stelt teleur met AI-omzet (ABM Financial News)
  39. 25-04-2024 Microsoft verslaat verwachtingen (ABM Financial News)
  40. 25-04-2024 Hogere advertentie-inkomsten Alphabet (ABM Financial News)
  41. 25-04-2024 Beursupdate: AEX op Wall Street (ABM Financial News)
  42. 25-04-2024 Wall Street poetst verliezen deels weg (ABM Financial News)
  43. 25-04-2024 Olieprijzen stijgen (ABM Financial News)
  44. 25-04-2024 Wall Street koerst lager (ABM Financial News)
  45. 25-04-2024 Aandeelhoudersvergadering Heineken keurt alle agendapunten goed (ABM Financial News)
  46. 25-04-2024 Europese beurzen onderuit bij oplopende rentes (ABM Financial News)
  47. 25-04-2024 Aandeelhouders Besi protesteren tegen beloningsverslag (ABM Financial News)
  48. 25-04-2024 Airbus ziet omzet en winst stijgen (ABM Financial News)
  49. 25-04-2024 Jaarvergadering Fugro akkoord met alle punten (ABM Financial News)
  50. 25-04-2024 AEX lager gesloten na tegenvallers uit VS (ABM Financial News)

Indices

AEX 879,82 +9,55 +1,10% 13:32
AEX GR 3.386,15 +39,80 +1,19% 13:17
AMX 917,26 +0,72 +0,08% 13:32
ASCX 1.193,76 +2,97 +0,25% 13:17
BEL 20 3.867,22 +9,28 +0,24% 13:32
Germany40^ 18.064,30 +147,02 +0,82% 13:32
UK100 8.123,24 +31,38 +0,39% 13:32
Citi ESTOXX 50 4.980,46 +22,35 +0,45% 13:32
US30^ 38.119,66 -4,47 -0,01% 13:32
Nasd100^ 17.614,39 +185,84 +1,07% 13:32
Japan225^ 37.925,55 +200,41 +0,53% 13:18
US500^ 5.085,79 +40,85 +0,81% 13:32
EUR/USD 1,0728 -0,0001 -0,01% 13:32
BUND 130,11 +0,41 +0,32% 13:32
Brent 88,34 +0,43 +0,49% 13:32
Gold spot 2.346,87 +14,83 +0,64% 13:32
WTI 84,15 +0,40 +0,48% 13:32